Vegan/vegetarian

Αμπελοφάσουλα σαλάτα με σάλτσα γιαουρτιού

Αμπελοφάσουλα σαλάτα με σάλτσα γιαουρτιού

Εμείς τα λέμε και λιανοφάσουλα!

Αμπελοφάσουλα σαλάτα με σάλτσα γιαουρτιού

Όσο ο καιρός ζεσταίνει τόσο αυξάνεται η ανάγκη για ελαφρά πιάτα. Πιάτα που κρύβουν δροσιά και δεν έχουν πολλές θερμίδες. Ειδικά αν έχει προηγηθεί περίοδος με …παραβατική συμπεριφορά στη διατροφή μας, η εξισορρόπηση επιβάλλεται! Φέτος μάλιστα που όλα τα γαστριμαργικά πανηγύρια έπεσαν μαζεμένα –μέχρι να τελειώσουν τα Χριστούγεννα είχαμε Απόκριες, Ευαγγελισμό, Πάσχα- όλο και ξεφύγαμε λίγο ή πολύ. 

Αμπελοφάσουλα σαλάτα με σάλτσα γιαουρτιού

Για τους περισσότερους από μας η επιστροφή σε πιο υγιεινές επιλογές  δεν είναι μόνο θέμα εμφάνισης  είναι κυρίως θέμα υγείας. Οι τύψεις  για τις διατροφικές μας ατασθαλίες κατευνάζονται μόνο με πράξεις!  Το να λέμε «ξέφυγα» δεν διορθώνει δυστυχώς από μόνο του τα πράγματα.

Αμπελοφάσουλα σαλάτα με σάλτσα γιαουρτιού

Το  πρώτο που έρχεται  στο μυαλό σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι μια σαλάτα. Πολλές φορές με σαλάτες αντικαθιστούμε ολόκληρα γεύματα. Και γιατί όχι; Αν είναι πλήρεις διατροφικά και έχουν όλα τα συστατικά που χρειαζόμαστε οι σαλάτες –ωμές και βραστές- είναι άριστη επιλογή!   Βέβαια δεν είναι όλες οι σαλάτες διαίτης. Πολλές φορές οι βαριές σάλτσες και τα πολύπλοκα ντρέσινγκ τις κάνουν εξίσου ανθυγιεινές  και παχυντικές με άλλα πιάτα, τυπικά απαγορευμένα σε περιόδους δίαιτας. 

Αμπελοφάσουλα σαλάτα με σάλτσα γιαουρτιού

Μια από τις αγαπημένες μου «καλές» σαλάτες-γεύματα είναι κι ετούτη εδώ. Με φρέσκα λιανοφάσουλα  (ήδη κυκλοφορούν)  αλλά και με κατεψυγμένα  και με δροσερή σάλτσα γιαουρτιού που αρωματίζεται με φρέσκα κρεμμυδάκια και άνηθο  είναι μια λύση  που περιέχει ένα σωρό καλά διατροφικά στοιχεία. Είναι και  πεντανόστιμη!

Αμπελοφάσουλα σαλάτα με σάλτσα γιαουρτιού

Α, μη φανταστείτε ότι είναι μόνο για όσους κάνουν δίαιτα ή θέλουν απλώς να προσέξουν τη διατροφή τους. Εμπλουτίζεται και με άλλα συστατικά για όσους δεν φοβούνται τις θερμίδες! Καρύδια χοντροκοπανισμένα, κρίθινα παξιμαδάκια, ακόμη και κάποια κυβάκια τυριού ή αλλαντικών μπορούν να την εμπλουτίσουν και να την κάνουν διαφορετική κάθε φορά.

Αμπελοφάσουλα σαλάτα με σάλτσα γιαουρτιού

Εγώ εδώ έχω τη βασική συνταγή. Οι αυτοσχεδιασμοί επιβάλλονται!

Υλικά:

250-300 gr αμπελοφάσουλα (ζυγισμένα καθαρισμένα)

Για την σάλτσα γιαουρτιού:

100gr γιαούρτι της επιλογής μας

2 μικρά λεπτά πράσινα κρεμμυδάκια (λευκό και πράσινο μέρος)

2-3 κλαδάκια άνηθο

1-2 κουταλιές ελαιόλαδο

1-2 κουταλιές ξύδι

Αλάτι

1 πρέζα καυτερό ή γλυκό κόκκινο πιπέρι

Προαιρετικά,  1 σκελίδα σκόρδο

Για το σερβίρισμα:

Γλυκιά πάπρικα, και αν θέλουμε καρύδια, κουκουνάρι, κύβους γραβιέρας, ή κάποιου αλλαντικού!  

Επί το έργον:

Αμπελοφάσουλα σαλάτα με σάλτσα γιαουρτιού

Σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τα φασολάκια (καθαρισμένα και πλυμένα αν είναι φρέσκα, από το σακουλάκι αν είναι κατεψυγμένα). Αν θέλουμε τα πρωτοκόβουμε σε κομμάτια μήκους 5-6cm, αλλιώς τα αφήνουμε ολόκληρα. Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν στο βαθμό που μας αρέσει (εγώ προτιμώ να «κρατάνε»  λίγο και τα βράζω 15 λεπτά περίπου). Σουρώνουμε το καυτό νερό.  Τα βάζουμε σε σαλατιέρα και αφήνουμε να κρυώσουν. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για τη σάλτσα γιαουρτιού και περιχύνουμε τα φασολάκια. Μπορούμε να σερβίρουμε αμέσως τη σαλάτα μας αλλά μπορεί να σερβιριστεί και αργότερα.

Αμπελοφάσουλα σαλάτα με σάλτσα γιαουρτιού

Παρατηρήσεις:

  • Σε πολλούς αυτή η σαλάτα αρέσει και ελαφρά ζεστή. Η δροσερή σάλτσα γιαουρτιού πάνω στα ζεστά φασολάκια ταιριάζει θαυμάσια!
  • Η σαλάτα είναι πολύ νόστιμη και για φιλικό γεύμα. Αυξάνουμε ανάλογα τις ποσότητες των υλικών. Σ’ αυτήν την περίπτωση είναι καλύτερα να κόψουμε σε μικρά κομμάτια τα φασολάκια για ευκολότερο σερβίρισμα.
  • Συχνά βράζω περισσότερα φασολάκια και τα διατηρώ 2-3 μέρες στο ψυγείο οπότε είναι πολύ εύκολη η παρασκευή της σαλάτας μου.

Καλά να περνάτε!

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο