Vegan/vegetarian

Αλμυρή «τούρτα» με χορτόπιτες (VIDEO)

Αλμυρή «τούρτα» με χορτόπιτες (VIDEO)

Για καθημερινά και γιορτινά τραπέζια!

 

 

Μια διαφορετική χρήση για τις χορτόπιτες  που σίγουρα θα στολίσει τα τραπέζια μας!  Παλιότερα έφτιαχνα κάτι τέτοιες συνθέσεις με κρέπες  και άλλα συναφή, αλλά η εκδοχή με αυτές τις χορτόπιτες μας ενθουσίασε! Ισορροπημένα αρώματα στα χόρτα της γέμισης, τραγανό φύλλο,  είναι μια άριστη εναλλακτική των σπιτικών ειδικά για βιαστικές μαμάδες αλλά και για οικοδέσποινες που θέλουν να οργανώσουν τραπέζια για πολλά άτομα. Πώς να φτιάχνεις και να τηγανίζεις για πολύ κόσμο!

Αλμυρή «τούρτα» με χορτόπιτες (VIDEO)

Οι γεμίσεις  που επέλεξα εδώ είναι μια λευκή κρέμα τυριού και μια κατακόκκινη κρέμα παντζαριού που στο κόψιμο της πίτας δένουν τέλεια με το πράσινο της δικής της γέμισης. Οι τρεις γεύσεις δένουν απόλυτα μεταξύ τους και η τούρτα γίνεται ανάρπαστη  ως ορεκτικό,  ως συνοδευτικό  ψητών και μαγειρευτών, αλλά και από μόνη της,  ως ένα ελαφρύ γεύμα.

Αλμυρή «τούρτα» με χορτόπιτες (VIDEO)

Στην παρουσίαση,  οι στρώσεις μπορεί να είναι  2 κόκκινες -1 λευκή ή ανάποδα όπως αυτές που φαίνονται στο video παρακάτω.  Μπορούμε να ετοιμάσουμε τις κρέμες αυτές από την προηγούμενη και να στήσουμε την τούρτα λίγο πριν το σερβίρισμα, αλλά και κρύα η τούρτα από το ψυγείο τρώγεται ευχάριστα.

Αλμυρή «τούρτα» με χορτόπιτες (VIDEO)

Η τούρτα μπορεί να γίνει νηστίσιμη με χρήση μόνο της κόκκινης κρέμας. Θα μπορούσε να συνοδέψει τέλεια τον μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου γιατί  τα συστατικά της ταιριάζουν πολύ με τηγανητό ψάρι. Το σκορδάτο παντζάρι συνοδεύει παραδοσιακά τον μπακαλιάρο και ο συνδυασμός του με τα  γιαχνερά χόρτα της πίτας είναι κλασικός!

Αλμυρή «τούρτα» με χορτόπιτες (VIDEO)

Με  την «τυρένια» γέμιση και στη μορφή που βλέπετε θα στολίσει όμορφα το πασχαλινό τραπέζι που δεν αργεί φέτος, και θα ταιριάξει πολύ και σε χρώμα και σε γεύση με το ψητό και το σουβλιστό αρνί.  Ακόμη πρέπει να πω πως αρέσει πολύ στα παιδάκια και είναι ένας τρόπος να φάνε χορταρικά και λόγω της πολύ χρωματιστής της εμφάνισης!

Αλμυρή «τούρτα» με χορτόπιτες (VIDEO)

Υλικά:

1 συσκευασία (3 τεμάχια) χορτόπιτες με μάραθο  «Τα μερακλίδικα» από την οικογένεια Κυριακάκη

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη λευκή κρέμα:

150-180gr φέτα

30ml ελαιόλαδο

30ml γάλα (αν η φέτα είναι στεγνή και σκληρή για να γίνει κρεμώδης)

Λίγο πιπέρι

Για την κόκκινη κρέμα:

1-2 βολβούς βρασμένα παντζάρια (100-120 gr)

1-2 (15-30ml)  κουταλιές ελαιόλαδο (εγώ εδώ έβαλα 20ml)

Αλάτι

1 κουταλιά (15ml)  ξύδι

2 κουταλιές τριμμένα καρύδια

2-3 μικρές σκελίδες σκόρδο ή όσο μας αρέσει

Για το γαρνίρισμα: κόκκινο πιπέρι, ηλιόσπορους, κρεμμυδάκι πράσινο ψιλοκομμένο, πιπεριά κόκκινη και πράσινη, κάπαρη, ελιές μαύρες,  κομμάτια παντζαριού και ό,τι άλλο σκεφτούμε!

Επί το έργον:

Δείτε το video στο οποίο φαίνεται αναλυτικά ελπίζω η παρασκευή της τούρτας ,  2 προτάσεις διακόσμησης και η όψη της όταν κοπεί.  Εδώ είμαστε βέβαια αν χρειαστείτε διευκρινήσεις! Εγγραφείτε δωρεάν στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα video!

Να προσθέσω μόνο ότι το σκόρδο, το ξύδι και το αλάτι στην κρέμα παντζαριού μπορούν να αυξομειωθούν σύμφωνα με το προσωπικό μας γούστο. Έτσι καλό είναι να δοκιμάσουμε την κρέμα πριν την απλώσουμε και να διορθώσουμε ό,τι χρειάζεται!

Παρατηρήσεις:

  • Αν «αντιστρέψουμε» τις γεμίσεις θα αυξήσουμε ανάλογα αυτήν που θα χρησιμοποιήσουμε σε δυο στρώσεις. Πάντως και να περισσέψουν δεν πάνε χαμένες… Είναι πολύ νόστιμες  και ως ντιπ πάνω σε ζεστές χορτόπιτες!
  • Αν χρησιμοποιήσουμε ήδη ξιδάτα παντζάρια δεν θα προσθέσουμε ξύδι στη γέμιση.
  • Οι στρώσεις των κρεμών να μην είναι πολύ παχιές, να μην καλύψουν την εξαιρετική γεύση των χόρτων.
  • Αντί φέτας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλο κρεμώδες τυρί . Κανονίζουμε την ποσότητα του γάλακτος ή το παραλείπουμε να μην γίνει πολύ αραιή η κρέμα μας. Πιθανόν να χρειαστεί και λίγο αλάτι, αν το τυρί δεν είναι αλμυρό.
  • Αν επιλέξουμε να την γαρνίρουμε με παντζάρι το στεγνώνουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας για να μην κοκκινίσει άσχημα την λευκή κρέμα. Επίσης μπορούμε να κάνουμε παραπάνω στρώσεις στην τούρτα μας!

Δοκιμάστε τη νηστίσιμη εκδοχή στο τραπέζι του Ευαγγελισμού!

Καλό σας βράδυ!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος.  Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα  που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο