Απλό κέικ πορτοκαλιού με ελαιόλαδο

Ακόμη ένα κέικ με ελαιόλαδο!

Ακόμη μια πειραγμένη συνταγή για κέικ από το  παλιό μου τετραδίου, όπου το βούτυρο αντικαταστάθηκε με ελαιόλαδο με πολύ μεγάλη επιτυχία. Ένα ωραίο κέικ με απλά υλικά που έχουμε πάντα στο σπίτι. Παρόλο που είναι αρκετά μεγάλο δεν προλαβαίνει να μπαγιατέψει! 

Εκτός από τις αναγκαίες μετατροπές που κάνω  στις παλιές συνταγές μου στις μονάδες μέτρησης (και τούτη εδώ κρασοπότηρα και νεροπότηρα αναφέρει, αφήστε το αλεύρι που ήταν «όσο σηκώσει”!),  σχεδόν πάντα παρεμβαίνω πια και σε κάποια υλικά. Στο αλεύρι, στη λιπαρή ουσία, σε κάτι παραπάνω, σε κάτι λιγότερο…

 Οι παρεμβάσεις στην συνταγή που βρήκα ξεφυλλίζοντας παλιά μου τετράδια ήταν αφενός το ελαιόλαδο, αφετέρου η προσθήκη της μαρμελάδας με την οποία αντικατέστησα μέρος του ξύσματος πορτοκαλιού. Έχω ξαναγράψει πόσο χρήσιμη θεωρώ την απλή μαρμελάδα πορτοκάλι. Γίνεται πανεύκολα και δεν περισσεύει ποτέ! Κέικ, πορτοκαλόπιτες, μπισκότα αναβαθμίζονται με την προσθήκη της.

Έχω φτιάξει το κέικ τρεις φορές τον τελευταίο καιρό και μια ακόμη προσθήκη που άρεσε σε όσους το δοκίμασαν ήταν η προσθήκη τρούφας σοκολάτας, 2-3 κουταλιές ίσα ίσα. Φαντάζομαι πως και οι σταγόνες σοκολάτας θα του πηγαίνουν. Για να είμαι ειλικρινής σε μένα άρεσε καλύτερα χωρίς τη σοκολάτα! Τόσο πορτοκαλένιο που δεν ήθελα τίποτε άλλο!  

Ωραίο το γνωστό κέικ που μπαίνει μέσα αλεσμένο το πορτοκάλι, αλλά γιατί να βράζουμε και να αλέθουμε την τελευταία στιγμή όταν μπορούμε να φτιάξουμε πολύ εύκολα μια ποσότητα μαρμελάδας γι αυτή ακριβώς τη χρήση; Φτιάξτε την ακόμη πιο εύκολα, αλέθοντας ολόκληρα τα πορτοκάλια μετά το ξεπίκρισμα! Δεν υπάρχει πιο εύκολη!

Υλικά:

¾ κούπας  (180ml) ελαιόλαδο

2 κούπες (420-440 gr)  ζάχαρη

4 μέτρια αυγά

3/5 κούπας γάλα  (150 ml, το κρασοπότηρο που έλεγα παραπάνω…)

3/5 κούπας (150 ml)  χυμό πορτοκαλιού

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα

Ξύσμα 2 πορτοκαλιών

ή  ακόμα καλύτερα…

Ξύσμα ενός πορτοκαλιού και 100gr μαρμελάδα πορτοκάλι

1 πακέτο του ½ κιλού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Προαιρετικά, στη μύτη του κουταλιού αν έχουμε λίγο κουρκουμά για το χρώμα ή κρόκο

και 2-3 κουταλιές τρούφα ή σταγόνες σοκολάτας

Γλάσο:  Χυμός ενός πορτοκαλιού και άχνη μέχρι να γίνει πηκτό σιρόπι αλλά όχι να στερεοποιηθεί.

Επί το έργον:

Χτυπάμε το ελαιόλαδο μαζί με τη ζάχαρη και τα αυγά ώστε να γίνουν σαν κρέμα (με το μίξερ, με το μίξερ του χεριού ή με ένα απλό αυγοδάρτη, ακόμη και με το χέρι μας!) . Προσθέτουμε το γάλα μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τον κουρκουμά αν βάλουμε.

Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού (πάνω από το μπολ ανάμειξης γιατί φουσκώνει) και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Με μια σπάτουλα ενσωματώνουμε το αλεύρι με απαλές κινήσεις.

Βάζουμε σε φόρμα με διάμετρο 28cm ή άλλη αντίστοιχη (αν είναι πιο βαθιά μπορεί να είναι κι 26cm) και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 55 ως 65 λεπτά σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για κέικ.

Όταν το βγάλουμε από το φούρνο το περιχύνουμε με το γλάσο ή το πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη.

Παρατηρήσεις:

  • Αντί αλεύρι που φουσκώνει μόνο του μπορούμε να βάλουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 3,5 κουταλάκια (1 φακελάκι) μπέικιν. Αυτή ήταν και η σύσταση της αρχικής συνταγής.
  • Αντί γλάσο μπορούμε να πασπαλίσουμε απλώς το κέικ μας με άχνη ζάχαρη.
  • Όταν βάζουμε τα κέικ σε πιο ρηχές φόρμες και με μεγαλύτερη διάμετρο (δηλαδή όταν το πάχος του μείγματος δεν είναι πολύ μεγάλο) θέλουν σχετικά λιγότερο χρόνο ψησίματος. Στις 3 φορές που έκανα το κέικ τις τελευταίες μέρες είχα διαφορετικούς χρόνους ψησίματος γιατί χρησιμοποίησα διαφορετικού βάθους σκεύη.

  • Αν χρησιμοποιήσουμε κρόκο σε κλωστίτσες καλύτερα να τον βάλουμε στο γάλα, να τα ζεστάνουμε ελαφρά και να περιμένουμε να ξανάρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Αν χρησιμοποιήσουμε κοινή φόρμα την αλείφουμε με ελαιόλαδο και την πασπαλίζουμε με αλεύρι. Μπορούμε να βάλουμε το κέικ σε φόρμα σιλικόνης για να αποφύγουμε τη διαδικασία ή σε φόρμα χωρίς που έχουμε καλύψει με χαρτί ψησίματος.
  • Αν βάλουμε μαρμελάδα μπορούμε να ελαττώσουμε λίγο τη ζάχαρη. Επίσης μπορούμε να βάλουμε αλεσμένο γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή άλλο εσπεριδοειδές.

Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα από αύριο! 

Print Friendly, PDF & Email