Vegan/vegetarian

Φρουτοσαλάτα εποχής με «σάλτσα»  γιαουρτιού-ζαχαρούχου

Φρουτοσαλάτα εποχής με «σάλτσα»  γιαουρτιού-ζαχαρούχου

Πολύχρωμο, ελαφρύ  επιδόρπιο,  λαχταριστό στην εμφάνιση και στη γεύση!

Φρουτοσαλάτα εποχής με «σάλτσα»  γιαουρτιού-ζαχαρούχου

Το κλείσιμο ενός τραπεζιού οικογενειακού, φιλικού ή επίσημου σχεδόν  πάντα γίνεται με ένα γλυκό. Δεν είναι όμως όλα τα γλυκά κατάλληλα γι αυτή τη δουλειά και πολλές φορές παραβαραίνει το στομάχι και χαλά η διάθεση και οι καλές εντυπώσεις που πιθανόν είχαν προκύψει από τα προηγούμενα εδέσματα.

Φρουτοσαλάτα εποχής με «σάλτσα»  γιαουρτιού-ζαχαρούχου

Πολλές φορές είναι προτιμότερη μια ποικιλία από φρούτα από ένα βαρύ γλυκό.  Επίσης συνηθισμένη και ευπρόσδεκτη λύση είναι το σερβίρισμα ενός καλής ποιότητας γιαουρτιού με γλυκά του κουταλιού. Γενικά, κρεμώδη ελαφριά γλυκά προσφέρονται ως επιδόρπια.

Φρουτοσαλάτα εποχής με «σάλτσα»  γιαουρτιού-ζαχαρούχου

Σ’ αυτή τη λογική είναι η σημερινή μου φρουτοσαλάτα που πιστεύω ότι στέκει σε όποιο τραπέζι κι αν την προσφέρουμε, από το πιο στενό οικογενειακό ως το πιο επίσημο αφού πάντα θα υπάρχουν συνδαιτυμόνες που δεν θα θέλουν να παραφορτώσουν το στομάχι τους.

Φρουτοσαλάτα εποχής με «σάλτσα»  γιαουρτιού-ζαχαρούχου

Τα φρέσκα φρούτα συνδυάζονται με τα ξερά και η απλή γλυκιά αλλά όχι λιγωτική  σάλτσα με γιαούρτι αφήνει μια δροσερή αίσθηση   στο στόμα. Μπορεί πιο συχνά να φτιάχνουμε φρουτοσαλάτες το καλοκαίρι, αλλά και τούτη εδώ με τα χειμωνιάτικα φρούτα σας βεβαιώνω ότι είναι απολαυστική!

Φρουτοσαλάτα εποχής με «σάλτσα»  γιαουρτιού-ζαχαρούχου

Δοκιμάστε τη μετά από ένα κυριακάτικο τραπέζι με την οικογένεια ή με φίλους. Κρατείστε τη συνταγή για τα προσεχή αποκριάτικα τραπέζια που συνήθως περιέχουν πολλά κρεατικά και κλείστε γλυκά αλλά ελαφριά το γεύμα σας.

Φρουτοσαλάτα εποχής με «σάλτσα»  γιαουρτιού-ζαχαρούχου

Παρατηρήσεις

  • Η συνταγή είναι απ’ αυτές που λέω ευέλικτες. Μπορούμε να αυξομειώσουμε ποσότητες και να αλλάξουμε τα είδη και τις αναλογίες των ξερών και των φρέσκων φρούτων. Δηλαδή δεν μας νοιάζει αν κάποιο απ’ όλα δεν υπάρχει στο σπίτι, το αντικαθιστούμε με κάποιο άλλο. Πολύ της ταιριάζουν και τα πιο “μοντέρνα” ξερά φρούτα ( goji berries, cranberries, κλπ) και ως γεύσεις και ως χρώματα.
  • Μπορούμε να σερβίρουμε τη φρουτοσαλάτα κατευθείαν σε ατομικά μπολ  η εκείνα τα μικρά ποτήρια που χρησιμοποιούνται τελευταία στο σερβίρισμα γλυκών.  Αν μάλιστα στολίσουμε την επιφάνεια με διαφορετικού χρώματος γλυκά το κέρασμά μας θα είναι πολύ εμφανίσιμο.
  • Η ζάχαρη με τον χυμό των φρούτων και το λικέρ δημιουργεί ένα ελαφρύ σιροπάκι που φροντίζουμε να ισομοιραστεί στα μπολ σερβιρίσματος .
  • Η κρέμα είναι μια πιο ελαφριά παραλλαγή της γνωστής κρέμας του γιαουρτογλυκού μου. Εδώ δεν τη θέλουμε τόσο γλυκιά γι αυτό κρατώ την αναλογία 2:1 (γιαούρτι: ζαχαρούχο). Πάντως μπορούμε κι εδώ να προσθέσουμε ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού.

Καλό σας βράδυ και καλή εβδομάδα από αύριο! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο