Vegan/vegetarian

Λικέρ κυδώνι με ρακή ή κονιάκ

Λικέρ κυδώνι με ρακή ή κονιάκ

Και μια «μεθυσμένη» μαρμελάδα κυδωνιού!

Όταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα δημοσίευσα τη συνταγή για ένα λικέρ express με μήλα και κυδώνια, πολλές φίλες πρόσεξαν το βάζο με την ημερομηνία 5-11-2017 όπου ωρίμαζε το κλασικό μου λικέρ και ζήτησαν τη συνταγή. Επειδή είχα ήδη καθυστερήσει θεώρησα ότι η συνταγή θα έπρεπε να περιμένει τη δημοσίευσή της για την επόμενη χρονιά.

Λικέρ κυδώνι με ρακή ή κονιάκ

Η διαπίστωση ότι κυδώνια υπάρχουν ακόμη άφθονα στην αγορά και η εμπειρία του «ό,τι αναβάλλω, τελικά ματαιώνεται τις περισσότερες φορές» με κάνει να δημοσιεύω σήμερα τη συνταγή του κλασικού τρόπου που φτιάχνω το λικέρ αυτό.  Η αλήθεια είναι ότι είχε ξαναπαρασκευαστεί το 2011, αλλά οι φωτογραφίες ήταν τόσο χάλια που αναβλήθηκε η δημοσίευσή του για μια χρονιά. Τελικά οι χρονιές έγιναν έξι… Τι σας έλεγα πριν!

Λικέρ κυδώνι με ρακή ή κονιάκ

Η συνταγή είναι παλιά, και το ποτό που χρησιμοποιούνταν στην αρχική έκδοση ήταν κονιάκ. Επίσης η ζάχαρη έμπαινε από την αρχή, τακτική που έχω αναθεωρήσει τα τελευταία χρόνια όπως έχω ξαναγράψει. Αν χρησιμοποιήσουμε κονιάκ, αλλάζει εκτός από το χρώμα και το γευστικό αποτέλεσμα και ελαττώνεται και για 1-2 εβδομάδες ο χρόνος παραμονής των φρούτων μέσα στο ποτό. Η ρακή θέλει λίγες μέρες παραπάνω.

Λικέρ κυδώνι με ρακή ή κονιάκ

Το φίνο αυτό λικέρ με τη ρακή έχει ένα διαυγές μελί χρώμα, με το κονιάκ γίνεται πιο σκούρο αλλά ίσως λίγο πιο γλυκόπιοτο. Το καλό του είναι ότι πίνεται ευχάριστα και το καλοκαίρι με παγάκια και είναι ωραίο για το κλείσιμο ενός γεύματος γιατί θεωρείται χωνευτικό.

Λικέρ κυδώνι με ρακή ή κονιάκ

Τα κυδώνια που χρησιμοποιούνται μπορούν να δώσουν μια ωραία «μεθυσμένη» μαρμελάδα αποκλειστικά για ενηλίκους (για τα παιδιά υπάρχει η άλλη, η κανονική μαρμελάδα κυδώνι) που συνοδεύει ωραία μια πιατέλα με τυριά ή ένα βραδινό γιαούρτι! Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γαρνίρισμα κέικ ή άλλων γλυκών. Πάντως το αλκοόλ δεν είναι καθόλου έντονο αφού βράζει μέχρι να δέσει και εξατμίζεται η μεγαλύτερη ποσότητα.

Λικέρ κυδώνι με ρακή ή κονιάκ

Παρατηρήσεις

  • Οι δικές μου ποσότητες ήταν οι εξής: Έβαλα σε κοινό βάζο των 800ml μέτρια κυδώνια (περίπου 350 gr ήταν τα κομματάκια τους). Η ρακή ήταν επίσης 350ml. Σ’ αυτές τις ποσότητες έβαλα ένα ξυλάκι κανέλας 5-6cm και 5-6 γαρύφαλλα. Στο σιρόπι άρα χρησιμοποίησα 175ml νερό και 175ml ζάχαρη και μια φλούδα πορτοκαλιού 10cm περίπου.
  • Στην μαρμελάδα έβαλα ½ κούπα χυμό πορτοκαλιού και ½ κούπα νερό στο βράσιμο. Μη ξεχνάμε ότι τα φρούτα είναι ωμά και θέλουμε να βράσουν λίγο πριν δέσει η μαρμελάδα μας.
  • Μπορούμε να κάνουμε πιο ελαφρύ το λικέρ αυξάνοντας το σιρόπι. Τότε θα βάλουμε ¾ του όγκου του ποτού νερό και αντίστοιχη ζάχαρη.
  • Εγώ έδεσα τη δική μου μαρμελάδα αρκετά, ακολουθώντας τη τακτική του κυδωνόπαστου και την έχω “απλώσει” σε ρηχό σκεύος να στεγνώσει όπως αυτό. Αν θέλουμε τη βάζουμε σε αποστειρωμένο βάζο ή επειδή είναι μικρή η ποσότητά της σε ένα καθαρό στεγνό βάζο και στο ψυγείο.

Καλό σας βράδυ και καλή εβδομάδα! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο