Φρουτοσαλάτα εποχής με «σάλτσα»  γιαουρτιού-ζαχαρούχου

Πολύχρωμο, ελαφρύ  επιδόρπιο,  λαχταριστό στην εμφάνιση και στη γεύση!

Το κλείσιμο ενός τραπεζιού οικογενειακού, φιλικού ή επίσημου σχεδόν  πάντα γίνεται με ένα γλυκό. Δεν είναι όμως όλα τα γλυκά κατάλληλα γι αυτή τη δουλειά και πολλές φορές παραβαραίνει το στομάχι και χαλά η διάθεση και οι καλές εντυπώσεις που πιθανόν είχαν προκύψει από τα προηγούμενα εδέσματα.

Πολλές φορές είναι προτιμότερη μια ποικιλία από φρούτα από ένα βαρύ γλυκό.  Επίσης συνηθισμένη και ευπρόσδεκτη λύση είναι το σερβίρισμα ενός καλής ποιότητας γιαουρτιού με γλυκά του κουταλιού. Γενικά, κρεμώδη ελαφριά γλυκά προσφέρονται ως επιδόρπια.

Σ’ αυτή τη λογική είναι η σημερινή μου φρουτοσαλάτα που πιστεύω ότι στέκει σε όποιο τραπέζι κι αν την προσφέρουμε, από το πιο στενό οικογενειακό ως το πιο επίσημο αφού πάντα θα υπάρχουν συνδαιτυμόνες που δεν θα θέλουν να παραφορτώσουν το στομάχι τους.

 

Τα φρέσκα φρούτα συνδυάζονται με τα ξερά και η απλή γλυκιά αλλά όχι λιγωτική  σάλτσα με γιαούρτι αφήνει μια δροσερή αίσθηση   στο στόμα. Μπορεί πιο συχνά να φτιάχνουμε φρουτοσαλάτες το καλοκαίρι, αλλά και τούτη εδώ με τα χειμωνιάτικα φρούτα σας βεβαιώνω ότι είναι απολαυστική!

 

Δοκιμάστε τη μετά από ένα κυριακάτικο τραπέζι με την οικογένεια ή με φίλους. Κρατείστε τη συνταγή για τα προσεχή αποκριάτικα τραπέζια που συνήθως περιέχουν πολλά κρεατικά και κλείστε γλυκά αλλά ελαφριά το γεύμα σας.

 

Υλικά:

1-2 πορτοκάλια

2-3 κλημεντίνια

1 μήλο ή/και  1 αχλάδι  ή/και 1 κυδώνι

1 κουταλιά της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη

2-3 κουταλιές σταφίδες

3 ξερά βερίκοκα ή/και σύκα ή/και δαμάσκηνα

2-3 κουταλιές ινδοκάρυδο

Προαιρετικά 1 σφηνάκι λικέρ

Για τη σάλτσα γιαουρτιού:

1 κεσέ γιαούρτι της επιλογής μας

½ κεσέ (του γιαουρτιού) ζαχαρούχο γάλα αδιάλυτο

1-2 κουταλάκια  χυμό λεμονιού

Για το σερβίρισμα, τρούφα σοκολάτας ή ξυσμένη σοκολάτα ή καρύδα  και προαιρετικά, κάποια γλυκά του κουταλιού

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε τα φρέσκα φρούτα και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Από τα εσπεριδοειδή αφαιρούμε άσπρες ίνες και όσες μεμβράνες μπορούμε αν είναι τραχιές, αλλιώς δεν χρειάζεται. Τα βάζουμε σε ένα μπολ.

Κόβουμε τα μήλα-κυδώνια-αχλάδια σε κύβους και τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το λικέρ αν βάλουμε. Κόβουμε τα ξερά φρούτα σε κομματάκια και τα προσθέτουμε μαζί με τις σταφίδες. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να μείνουν 1-2 ώρες.

Πασπαλίζουμε με την καρύδα και ανακατεύουμε ξανά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το ζαχαρούχο και το χυμό λεμονιού ώστε να έχουμε μια απαλή κρέμα.

Αδειάζουμε σε κατάλληλο σκεύος  τη φρουτοσαλάτα μας και την καλύπτουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού. Πασπαλίζουμε με τρούφα σοκολάτας ή καρύδα και γαρνίρουμε αν θέλουμε με γλυκό κουταλιού.

Την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρουμε.

Παρατηρήσεις:

  • Η συνταγή είναι απ’ αυτές που λέω ευέλικτες. Μπορούμε να αυξομειώσουμε ποσότητες και να αλλάξουμε τα είδη και τις αναλογίες των ξερών και των φρέσκων φρούτων. Δηλαδή δεν μας νοιάζει αν κάποιο απ’ όλα δεν υπάρχει στο σπίτι, το αντικαθιστούμε με κάποιο άλλο. Πολύ της ταιριάζουν και τα πιο «μοντέρνα» ξερά φρούτα ( goji berries, cranberries, κλπ) και ως γεύσεις και ως χρώματα. 
  • Μπορούμε να σερβίρουμε τη φρουτοσαλάτα κατευθείαν σε ατομικά μπολ  η εκείνα τα μικρά ποτήρια που χρησιμοποιούνται τελευταία στο σερβίρισμα γλυκών.  Αν μάλιστα στολίσουμε την επιφάνεια με διαφορετικού χρώματος γλυκά το κέρασμά μας θα είναι πολύ εμφανίσιμο.
  • Η ζάχαρη με τον χυμό των φρούτων και το λικέρ δημιουργεί ένα ελαφρύ σιροπάκι που φροντίζουμε να ισομοιραστεί στα μπολ σερβιρίσματος .
  • Η κρέμα είναι μια πιο ελαφριά παραλλαγή της γνωστής κρέμας του γιαουρτογλυκού μου. Εδώ δεν τη θέλουμε τόσο γλυκιά γι αυτό κρατώ την αναλογία 2:1 (γιαούρτι: ζαχαρούχο). Πάντως μπορούμε κι εδώ να προσθέσουμε ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού.

Καλό σας βράδυ και καλή εβδομάδα από αύριο! 

Print Friendly, PDF & Email