Τρουφάκια σοκολάτας με αμύγδαλο και μέλι (video)

Τα πιο εύκολα τρουφάκια μου!

Η πρώτη ανάρτηση του 2018 δεν θα μπορούσε να μην είναι γλυκιά. Έτσι … για να το καλοπιάσουμε! Να μας φέρει χαρές, να μας διορθώσει αστοχίες, να απαλύνει στενοχώριες  να μας κάνει αισιόδοξους, να μας κάνει αποφασιστικούς, να πάρει ό,τι μας ενοχλεί και να φέρει ό,τι λαχταρούμε!  Να φέρει Ειρήνη, Υγεία, Ευημερία, Τύχη και Ευτυχία σε όλο τον κόσμο! (Ζητάω πολλά 😉 ; Εντάξει, η υπερβολή στις ευχές δεν έβλαψε ποτέ κανένα… Δεν ξέρω βέβαια και αν ωφέλησε ποτέ κανένα, αλλά ας είμαστε αισιόδοξοι!)

 

Ας ξαναγυρίσουμε όμως  στα τρουφάκια μας. Θα μου πείτε βέβαια ότι τα χορτάσαμε τα γλυκά αυτές τις μέρες, κι έτσι είναι για τους περισσότερους. Επειδή όμως οι γιορτές δεν τέλειωσαν ακόμη ένα μικρό- μικρό κερασματάκι  και μάλιστα σοκολατένιο,  είναι πολύ μικρή αμαρτία! Εννοείται αν μείνουμε στο πρώτο!

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα «τσιτάτα» που (ξανα)κυκλοφόρησαν αυτές  στα social media (μα τι φιλοσοφική διάθεση είναι αυτή που μας πιάνει ώρες-ώρες, μέρες-μέρες)  ήταν το παλιό αλλά καλό

 

«Δεν παχαίνουμε ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αλλά ανάμεσα στην Πρωτοχρονιά και τα Χριστούγεννα».  

Αληθές πέρα για πέρα! Ας απολαύσουμε ακόμη 1-2 μέρες χαλάρωσης, και από Δευτέρα – αφού γιορτάσουμε και τους Γιάννηδες και τις Γιαννούλες-βλέπουμε!

 

Ξεφυλλίζοντας για παραδοσιακές συνταγές παλιά τετράδια αυτές τις μέρες έπεσαν κι αυτά στην αντίληψή μου και τα έφτιαξα ήδη τρεις φορές για κέρασμα και για δωράκια. Ξεχασμένη, είναι η αλήθεια, αλλά επανήλθε …δριμύτερη! 

Τόσο εύκολα και τόσο νόστιμα! Ούτε στρώσιμο σοκολάτας, ούτε αγωνία μην ασπρίσει και χαλάσει την εμφάνισή τους, ούτε πολλά πολλά σκεύη! Κι όπως έχουν κυκλοφορήσει και ωραιότατα καβουρδισμένα αμύγδαλα στο εμπόριο, ο χρόνος προετοιμασίας  περιορίζεται ακόμη περισσότερο. Η ενασχόληση δεν ξεπερνά τα 15 λεπτά.  

Και μη σκεφτείτε παρακαλώ πολύ βούτυρο, κλπ κλπ  κλπ γιατί  τα 125 gr που περιέχουν όπως θα δείτε , μοιρασμένα σε 35 περίπου σοκολατάκια που βγάζει η δόση είναι ασήμαντη ποσότητα! Εννοείται αν μείνουμε στο πρώτο, επαναλαμβάνω και αμαρτία ουκ έχω!

Υλικά:

125 gr (μισή πλάκα)  αγελαδινό βούτυρο ήπιας γεύσης

125 gr σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο γύρω στο 50%

80 gr (περίπου 1/2  κούπας )  αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροκοπανισμένα

80-100 gr μέλι θυμαρίσιο (ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλουμε)

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Προαιρετικά,  30ml (2 κουταλιές σούπας ) κονιάκ ή λικέρ

Για την επικάλυψη, σκόνη κακάο ή τρούφα σοκολάτας ή αμύγδαλα κροκάν

Επί το έργον:

Το video μας θα σας κατατοπίσει απολύτως για τον τρόπο παρασκευής! Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα video! 

Για όσους/ες προτιμούν τα γραπτά, οι οδηγίες είναι κι εδώ.

Βάζουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο και σε χαμηλή θερμοκρασία το λιώνουμε. Αποσύρουμε από το μάτι. Προσθέτουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και ανακατεύουμε να λιώσει.  Προσθέτουμε και το μέλι (ανακατεύουμε να διαλυθεί) και τέλος τα αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροκοπανισμένα , το ξύσμα και το κονιάκ αν βάλουμε.

Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο να στερεοποιηθεί. Πλάθουμε μικρά τρουφάκια και τα τυλίγουμε σε κάποιο από τα υλικά που προτείνονται παραπάνω.

Τα ξαναβάζουμε στο ψυγείο, είναι πιο ωραία από το ψυγείο.  Διατηρούνται για αρκετές μέρες.

Παρατηρήσεις:

  • Η προσθήκη κι άλλων υλικών είναι προσωπική επιλογή. Στραγγισμένα και ψιλοκομμένα  γλυκά του κουταλιού ή φρουί γλασέ, άλλο είδος ξηρών καρπών (π.χ. φουντούκια ή καρύδια), ψιλοκομμένα ξηρά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα κλπ) τύλιγμα με καρύδα κλπ δεν κάνουν διαφορετική τη συνταγή. Τα τρία βασικά υλικά βούτυρο-σοκολάτα-μέλι δημιουργούν την υφή σ’ αυτά τα τρουφάκια και από εκεί και πέρα, αυτοσχεδιάζουμε!
  • Επιλέγουμε βούτυρο χωρίς έντονο άρωμα. Εγώ θα απέφευγα σ’ αυτή τη συνταγή λιωμένο από βαζάκι ή τύπου Κερκύρας.
  • Επειδή με το πλάσιμο λιώνουν ελαφρά στα χέρια μας και θα μπορούσε να λερωθεί το υλικό της επικάλυψης, συστήνω να τα πρωτοπλάσουμε όλα και μετά να τα τυλίξουμε με ό,τι μας αρέσει. Εγώ μάλιστα κόβω την στερεοποιημένη σοκολατένια μάζα ώστε να είναι και σχετικά ελεγχόμενος ο αριθμός τους.
  • Για να στερεοποιηθεί πιο γρήγορα το μείγμα μας το αδειάζουμε σε ρηχό σκεύος.
  • Αν πρόκειται να καταναλωθούν και από παιδάκια μπορούμε να παραλείψουμε το κονιάκ. Δεν προσθέτουμε κάτι άλλο στη θέση του.

Καλή Χρονιά σε όλους!

 

Print Friendly, PDF & Email