Vegan/vegetarian

Λικέρ κυδώνι-μήλο με ρακή ή με κρασί

Λικέρ κυδώνι-μήλο με ρακή ή με κρασί

Ένα πρωτότυπο λικέρ για να υποδεχτούμε το Νέο Έτος!

Λικέρ κυδώνι-μήλο με ρακή ή με κρασί

Ναι, δεν θέλει περισσότερες από 10-15 μέρες για να ετοιμαστεί αυτό το πολύ αρωματικό λικέρ, δηλαδή αν το φτιάξετε αύριο-μεθαύριο θα μπορείτε να το απολαύσετε την Πρωτοχρονιά.

Λικέρ κυδώνι-μήλο με ρακή ή με κρασί

Κυδωνοχρονιά φέτος και παρόλο που δεν έχω δική μου κυδωνιά έπεσαν στα χέρια μου πολλά κυδώνια. Και γλυκό κυδώνι φτιάξαμε, και κυδωνόπαστο, και πελτέ και ένα εξαιρετικό πιάτο με κυδώνια που θα είναι στις προσεχείς αναρτήσεις. Πήρε τη σειρά του κυδωνάτου πιάτου τούτο το λικέρ γιατί παρόλο που είναι από αυτά που ετοιμάζονται γρήγορα ήθελα να το παρουσιάσω το αργότερο σήμερα.

 

Λικέρ κυδώνι-μήλο με ρακή ή με κρασί

Έτσι, αν κάποιες φίλες θέλουν να το φτιάξουν να μπορούν να το απολαύσουν μέσα στις γιορτές. Το δικό μου, το κλασικό λικέρ κυδώνι ωριμάζει ακόμη από τις 5 του Νοέμβρη μέσα στη γυάλα  του γιατί με τη ρακή που συνηθίζω εγώ να φτιάχνω τα λικέρ μου αφήνω τα περισσότερα φρούτα να μαριναριστούν περισσότερο καιρό.

Λικέρ κυδώνι-μήλο με ρακή ή με κρασί

Το σημερινό έχει ειδικό τρόπο παρασκευής και ειδικά η εκδοχή με το κρασί –που προσωπικά τη βρήκα πολύ φίνα και ελαφριά- είναι έτοιμη σε 8-9 μέρες!  Η ιδέα για χρήση κρασιού μου ήρθε την τελευταία στιγμή και δεν έφτιαξα μεγάλη ποσότητα (με τη ρακή έφτιαξα διπλάσια) αλλά πιστεύω ότι αυτή θα καθιερώσω γιατί είναι πιο ελαφρύ και ευκολόπιοτο!

Λικέρ κυδώνι-μήλο με ρακή ή με κρασί

Με τη ρακή θα το αφήσω να κλείσει το δεκαπενθήμερο. Αν δεν έχουμε ρακή ένα ποτό λευκό με ουδέτερη οσμή και ίδιων αλκοολικών βαθμών θεωρώ ότι θα λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο.

Λικέρ κυδώνι-μήλο με ρακή ή με κρασί

Αφήνω λοιπόν την κλασική συνταγή μου για λικέρ κυδώνι για να την παρουσιάσω με τα κυδώνια της επόμενης χρονιάς και καταγράφω σήμερα το λικέρ-express που συνδυάζει μήλα με κυδώνια.

Έχουμε λοιπόν  και λέμε:

Υλικά: 

Α. Για την εκδοχή με τη ρακή

300 gr μήλα (ζυγισμένα έτοιμα, δείτε παρατηρήσεις)

300 gr κυδώνια (ζυγισμένα έτοιμα, δείτε παρατηρήσεις)

1,5 κούπα ζάχαρη (περίπου 350gr)

¾ κούπας  (180 ml) νερό

Φλούδα πορτοκαλιού περίπου 10 cm

5-6 γαρύφαλλα

1 ξυλάκι κανέλας 5-6 cm

2κούπες ( 500ml) ρακή ή άλλο λευκό ποτό

Β. Για την εκδοχή με το κρασί

200gr μήλα (ζυγισμένα έτοιμα, δείτε παρατηρήσεις)

200gr κυδώνια (ζυγισμένα έτοιμα, δείτε παρατηρήσεις)

1 κούπα (230gr) ζάχαρη

1 κούπα (250 ml) νερό

1 ξυλάκι κανέλας 5cm

5-6 γαρύφαλλα

1 κούπα (250 ml)  κρασί γλυκό τύπου Μαυροδάφνης

Επί το έργον:

Η εκτέλεση είναι η ίδια και για τις δύο εκδοχές οπότε περιγράφω τη μία. Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Λικέρ κυδώνι-μήλο με ρακή ή με κρασί

Πλένουμε και κόβουμε τα φρούτα και αφαιρούμε τα σπόρια. Δεν βγάζουμε τα φλούδια. Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο μα χαρτί ψησίματος και τα ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν (μου πήρε 40 λεπτά). Τα βάζουμε σε ευρύχωρο βάζο, κατά προτίμηση αποστειρωμένο.  Όταν κρυώσουν, προσθέτουμε στο βάζο το ποτό. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά του (νερό, ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλλα, πορτοκαλόφλουδα) για 2 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσουν. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Λικέρ κυδώνι-μήλο με ρακή ή με κρασί

Το προσθέτουμε και αυτό στο βάζο με τα φρούτα και το ποτό και το κλείνουμε. Το αφήνουμε σε σκοτεινό μέρος (ένα ντουλάπι της κουζίνας είναι μια χαρά) για 8 ως 15 μέρες (μετά την 8η μέρα δοκιμάζουμε να δούμε αν μας αρέσει αλλιώς συνεχίζουμε την εκχύλιση…).  Όταν είναι έτοιμο φιλτράρουμε το λικέρ μας με φίλτρο καφέ ή με σήτα καλυμμένη με βαμβάκι.

Λικέρ κυδώνι-μήλο με ρακή ή με κρασί

Για να γίνει πιο διαυγές το φιλτράρουμε 2 φορές. Βάζουμε σε μπουκάλι και το διατηρούμε στο ψυγείο γιατί είναι ωραιότερο παγωμένο.

Λικέρ κυδώνι-μήλο με ρακή ή με κρασί

Παρατηρήσεις:

  • Η αρχική ιδέα ήταν από ένα ξένο site όπου το ποτό που χρησιμοποιούσαν ήταν μπράντυ. Εγώ χρησιμοποίησα ρακή και γλυκό κρασί όπως προανέφερα και παρόλο που το κρασί μου ήταν κόκκινο το λικέρ έχει αυτό το εξαιρετικό χρώμα και ακόμη ωραιότερο άρωμα! Εννοείται ότι έκανα και τις δικές μου αλχημείες στην παρασκευή.
  • Τα φρούτα δεν πάνε χαμένα (αν μείνουν δηλαδή γιατί είναι πεντανόστιμα έτσι ψημένα και μαριναρισμένα στο κρασί). Θα κάνω μια μαρμελάδα αποκλειστικά για ενηλίκους που υποθέτω ότι θα ταιριάζει πολύ με τυριά (θα βάλω λίγη ζάχαρη γιατί η ποσότητα δεν είναι μεγάλη και δεν θέλω να διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα). Άλλωστε ο συνδυασμός τους έχει χρησιμοποιηθεί και σε κομπόστα.
  • Υποθέτω ότι καλή εκχύλιση θα γίνεται και με ξηρό κρασί αλλά θα πρέπει να αυξήσουμε λίγο τη ζάχαρη.
  • Το λικέρ με τη ρακή δείχνει ότι θα γίνει πιο ανοιχτόχρωμο. Σε 2-3 μέρες θα προσθέσω σχετικές φωτογραφίες για να δείτε τη διαφορά.

Καλό σας βράδυ και καλή εβδομάδα από αύριο!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο