Χοιρινό με λαχανικά εποχής φρικασέ

Η πρώτη από τις προτάσεις μας για τα φετινά γιορτινά τραπέζια!

 

Όσο κι αν ενδίδουμε πλέον σε άλλα είδη κρέατος  για τα χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα τραπέζια μας , το χοιρινό δεν παύει να είναι ο πρωταγωνιστής των ημερών.

Εδώ πρέπει να διευκρινίσω ότι η γαλοπούλα ή κούβα όπως την λέμε στην Κρήτη είναι μέσα στην χριστουγεννιάτικη γαστρονομική παράδοση της Κρήτης, αλλά όχι γεμιστή. Άλλωστε οι δικές μας γαλοπούλες είναι συνήθως μεγάλες και δεν είναι κατάλληλες  για φούρνο. Η χριστουγεννιάτικη όμως σούπα παραδοσιακά ήταν πάντα με γαλοπούλα. Δεν είχαμε λοιπόν το δίλημμα χοιρινό ή γαλοπούλα γιατί τα είχαμε και τα δυό στο τραπέζι μας!

 

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στη σημερινή μας πρόταση για το χοιρινό των εορτών. Εκτός από το κλασικό χοιρινό με πράσα  ή το χοιρινό με σέλινο πολύ συχνά στο σπίτι μας εμπλουτίζουμε το φρικασέ μας! Πριν από λίγες μέρες λοιπόν γευτήκαμε την «εμπλουτισμένη» εκδοχή, ένα εξαιρετικό χειμωνιάτικο φρικασέ με χοιρινό. Το σπανάκι, τα καρότα και οι λίγες  πατατούλες που έδεσαν το ζουμάκι του συνέθεσαν ένα ωραιότατο χειμωνιάτικο πιάτο. Επί πλέον το έντονο πράσινο από το σπανάκι και το έντονο πορτοκαλί του καρότου του δίνουν και πολύ ωραία εμφάνιση! 

Το μόνο «μυστικό» θα λέγαμε ότι είναι η σταδιακή προσθήκη των λαχανικών γιατί θέλουν διαφορετικό χρόνο μαγειρέματος. Αν βάλουμε ας πούμε το σπανάκι από την αρχή νομίζω ότι θα το χάσουμε. Επίσης καλό είναι να ζητήσουμε κομμάτι κρέατος κατάλληλο για κατσαρόλα (σπάλα, λαιμό κλπ) για να γίνει μαλακό το κρέας. Επίσης να μην είναι από πολύ μεγάλο ζώο (σε κιλά ή σε ηλικία…).

 

Υλικά:

1000-1200 gr χοιρινό  σε μερίδες μεγέθους μανταρινιού

½ κούπα (125 ml) ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι

½ κούπα κρασί λευκό ή ροζέ

500 gr πράσα (ζυγισμένα καθαρισμένα)

2 καρότα

5-6 κλαδιά σέλινο

2 μέτριες πατάτες

250gr σπανάκι ζυγισμένο καθαρισμένο

2 αυγά

Χυμό δύο λεμονιών

Αλάτι

Πιπέρι

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε όλα μας τα λαχανικά. Σε φαρδιά κατσαρόλα μαραίνουμε λίγο το κρεμμύδι κομμένο  σε καρεδάκια στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρέας και το γυρίζουμε από όλες τις πλευρές να αλλάξει χρώμα. Αλατίζουμε ελαφρά.  Όταν αρχίσει να «τσιτσιρίζει» σβήνουμε με το κρασί και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Προσθέτουμε τα καρότα σε χοντρές ροδέλες και τα κοτσάνια από το σέλινο  και λίγο νεράκι και σιγομαγειρεύουμε μέχρι το κρέας να τσιμπιέται με το πιρούνι.

Προσθέτουμε μετά τα πράσα και τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες και λίγο νερό ακόμη ώστε να υπάρχουν υγρά στην κατσαρόλα μας. Μετά από 15 λεπτά προσθέτουμε το σπανάκι και τα φυλλαράκια του σέλινου και αλατίζουμε πάλι ελαφρά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια θερμοκρασία.

Όταν όλα τα συστατικά έχουν γίνει κάνουμε το αυγολέμονο: Χτυπάμε τα αυγά σε ευρύχωρο σκεύος πολύ καλά και ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού. Όταν ανακατευτούν καλά παίρνουμε ζουμί από την κατσαρόλα που σιγοβράζει και το προσθέτουμε λίγο λίγο συνεχίζοντας το χτύπημα. Όταν έχουμε προσθέσει αρκετό ζουμί στα αυγά, αδειάζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και την κουνάμε πέρα δώθε να πάει παντού. Μόλις πάει να ξαναπάρει βράση αποσύρουμε από το μάτι. Σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό.

Παρατηρήσεις:

  • Το φαγητό μπορεί να γίνει μέχρις ένα σημείο και στη χύτρα. Δηλαδή μπορούμε να μισομαγειρέψουμε το κρέας με τα καρότα και τα κοτσάνια από το σέλινο, ίσως και τα πρασάκια αν μας αρέσουν πολύ βρασμένα και μετά που θα ανοίγουμε τη χύτρα να προσθέσουμε τα υπόλοιπα.
  • Μπορούμε να παραλείψουμε το κρασί αν το φαγητό θα καταναλωθεί και από παιδιά (είναι τόσο υγιεινό για τα παιδάκια). Μπορεί το αλκοόλ να εξατμίζεται  αλλά  κάποιες μαμάδες δεν το συνηθίζουν στα παιδιά τους.
  • Αν τα λεμόνια μας είναι ακέρωτα μπορούμε να βάλουμε λίγο ξύσμα στο φαγητό. Ταιριάζει τόσο στα αυγολέμονα!
  • Κανονίζουμε τα υγρά του φαγητού σύμφωνα με το γούστο μας. Άλλο θέλουν πολύ πυκνό το αυγολέμονο, άλλοι σουπάτο. Πάντως λόγω της πατάτας ακόμη και με λίγα παραπάνω υγρά το ζουμάκι έχει ωραία πυκνότητα σ’ αυτό το φρικασέ.
  • Αν αποφεύγουμε το χοιρινό, για το συγκεκριμένο συνδυασμό λαχανικών, η δεύτερη επιλογή θα ήταν το μοσχάρι και όχι το αρνάκι κατά τη γνώμη μου. 
  • Όταν συνδυάζουμε λαχανικά με κρέας, το βάρος των λαχανικών πρέπει να είναι περίπου όσο το βάρος του κρέατος ή λίγο παραπάνω. Αυξομειώνουμε τα λαχανικά της συνταγής ανάλογα με ποιο μας αρέσει περισσότερο διατηρώντας μια σχετική ισορροπία στο συνολικό τους βάρος. 

Καλό σας βράδυ, καλά μαγειρέματα! 

Print Friendly, PDF & Email