Vegan/vegetarian

Μηλοπιτάκια όπως καλιτσουνάκια!

Μηλοπιτάκια όπως καλιτσουνάκια!

Ακόμη μια εκδοχή για τα αγαπημένα μας γλυκάκια!

Μηλοπιτάκια όπως καλιτσουνάκια!

Το πόσο χαίρομαι όταν φίλες της σελίδας μου λένε τις δικές τους εκδοχές για συνταγές που φτιάχνουν με επιτυχία στο σπίτι τους δεν λέγεται! Το θεωρώ ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των sites με συνταγές έναντι των βιβλίων με συνταγές. Αυτή η διαδραστική συνύπαρξη με τους αναγνώστες μόνο να προάγει μπορεί τις γνώσεις μας γύρω από το αντικείμενο κάθε ιστοσελίδας.

Μηλοπιτάκια όπως καλιτσουνάκια!

Γι αυτό θεωρώ πολύ σημαντικά τα σχόλια, την κριτική, την κουβέντα. Αυτό διαφοροποιεί και τα πραγματικά foodblogs από αυτά που δημιουργούνται μόνο με αντιγραφές από άλλα sites και στα οποία ρωτά κανείς μια απορία και απάντηση δεν παίρνει ποτέ γιατί απλούστατα η συνταγή δεν έχει μαγειρευτεί ποτέ από το διαχειριστή…

Μηλοπιτάκια όπως καλιτσουνάκια!

Μια διαδικτυακή φίλη λοιπόν, τακτική επισκέπτρια του site, με πολλές παρεμβάσεις και συμπληρώσεις τόσο στο λαογραφικό κομμάτι των αναρτήσεων όσο και στις ίδιες τις συνταγές έκανε πρόσφατα το παρακάτω σχόλιο:

Λοιπόν εγώ θα σας πω μια δική μου εκδοχή πιτούλας που την κάνω το χειμώνα και φιλεύω τους ανθρώπους μου . Παίρνω πολύ γινωμένα μήλα και αφού τα καθαρίσω , τα τρίβω στον τρίφτη της ντομάτας από την χοντρή μεριά . Τους προσθέτω καστανή ζάχαρη , κανέλα , μια ιδέα γαρύφαλλο και 2 κ.σ. χοντρό σιμιγδάλι ( ένα κιλό καθ. μήλα 2 κ.σ. ζάχαρη ,1 κ.γ. κανέλα και μια τσιμπιά γαρυφαλλάκι ) , Προσθέτω 2 κ.σ. σταφίδες ( όποιες  έχω ) και μια χούφτα ασπρισμένα αμύγδαλα ή καρύδια στο μουλτι χοντροκομμένα . Ομογενοποιώ και κάνω με τη ζύμη για λυχναράκια καλιτσουνάκια . Στη σελίδα σας θα βρουν οι φίλες σας την συνταγή της ζύμης. Ανοίγω φυλλαράκι χοντρούτσικο στο μέγεθος από πιατάκι καφέ. Όποιο μέγεθος μας αρέσει . Βάζω ανάλογα αν είναι μικρό , ένα κ.γ. ή μεγάλο μια κ.σ. περίπου στη μέση του φύλλου ,από την γέμιση και το κλείνω σαν μισοφέγγαρο . Το πατώ με το πιρούνι και τηγανίζω. Εγώ με ελαιόλαδο , σε φίλους που τα βρίσκουν βαριά μισό μισό με ηλιέλαιο και σε φίλους που κάνουν δίαιτα στο φούρνο . Τα βάζω σε ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί , τα αυγουλώνω και τους πασπαλίζω σουσαμάκια και μια ιδέα με καστανή ζάχαρη . 200 βαθμοι 25-30 λεπτά να ροδοκοκκινίσουν ! Αν δεν βάλω σουσάμια και ζάχαρη , όταν τα βγάλω από το φούρνο τα ζαχαρώνω με άχνη και κανέλα ! Την συνταγή δεν την διάβασα από πουθενά , την δοκίμασα έτσι γιατί μου Έρεσουν τα μήλα και την κάνω. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάπου κάτι ανάλογο , ίσως εσείς έχετε δει , πάντως σας την χαρίζω σαν ιδέα και δοκιμάστε την. Ελπίζω να σας αρέσει.

Αυτά που λέτε από την φίλη κυρία Φ.Μ.

Μηλοπιτάκια όπως καλιτσουνάκια!

Τα μηλοπιτάκια-καλιτσουνάκια δοκιμάστηκαν στην εκδοχή του φούρνου γιατί κι εμείς τα θέλαμε πιο ελαφριά και σας παρουσιάζω με την άδειά της τα πολύ νόστιμα μηλοπιτάκια  με τη ζύμη από τα δικά μου λυχναράκια που με διαβεβαίωσε η κυρία Φ.Μ. ότι χρησιμοποιεί.

Μηλοπιτάκια όπως καλιτσουνάκια!

Έκανα μισή δόση γιατί είχα μόνο μισό κιλό μήλα (συνήθως χρησιμοποιώ στις μηλόπιτες τα απομεινάρια της φρουτιέρας και κρατάω τα φρέσκα). Επίσης έβαλα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.

Μηλοπιτάκια όπως καλιτσουνάκια!

Παρατηρήσεις

  • Δεν τα δοκιμάσαμε τηγανισμένα, αλλά φαντάζομαι ότι θα είναι ακόμη καλύτερα αν μάλιστα σερβιριστούν με πετιμέζι όπως προτείνει η κυρία Φ.Μ.
  • Ανάλογα το μέγεθος και την ποσότητα που βάζουμε σε κάθε μηλοπιτάκι μπορεί να περισσέψει ελάχιστη ζύμη ή γέμιση. Αν περισσέψει ζύμη τη φτιάχνουμε κουλουράκια για βούτημα. Αν περισσέψει γέμιση την καταναλώνουμε ως εξαιρετική φρουτοσαλάτα. Στην δική μου παρασκευή περίσσεψαν 2-3 κουταλιές γέμιση που νοστίμισαν ένα μπολ γιαούρτι!
  • Η κυρία Φ.Μ. προτείνει ψήσιμο στους 200 βαθμούς για 25-30 λεπτά. Επειδή ο φούρνος μου είναι σχετικά δυνατός προτιμώ το ψήσιμο σε μικρότερες θερμοκρασίες για να ελέγχω την κατάσταση. Πράξτε αναλόγως αν τα δοκιμάσετε!
  • Ευχαριστώ κι από δω τη φίλη που μου εμπιστεύτηκε την ιδέα της και που αξιοποίησε τη συνταγή της ζύμης μου με ένα καινούριο, νόστιμο τρόπο!

Καλό σας βράδυ και καλή εβδομάδα από αύριο!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο