Αλμυρά

Μακαρονάδα με σάλτσα τόνου ή άλλου ψαρικού και πολύχρωμες πιπεριές

Μακαρονάδα με σάλτσα τόνου ή άλλου ψαρικού και πολύχρωμες πιπεριές

Φαγητό σε 20 λεπτά και για όσους νηστεύουν!

Μακαρονάδα με σάλτσα τόνου ή άλλου ψαρικού και πολύχρωμες πιπεριές

Μια πλούσια-οικονομική μακαρονάδα είναι η σημερινή μου πρόταση, που προέκυψε από την αναζήτηση ενός γρήγορου και χορταστικού πιάτου, νηστίσιμου μεν(στη νηστεία των Χριστουγέννων επιτρέπονται τα ψάρια)  αφού θα έτρωγαν και νηστεύοντες , αλλά να την έχει και την πρωτεΐνη του.

Μακαρονάδα με σάλτσα τόνου ή άλλου ψαρικού και πολύχρωμες πιπεριές

Η γρήγορη λύση σε σχέση με τη γαριδομακαρονάδα και τη χταποδομακαρονάδα είναι οι μακαρονάδες με σάλτσα ψαρικού κονσέρβας, τόνου ή σολομού (και ουχί σολωμού, δεν μαγειρεύουμε τον εθνικό μας ποιητή!) , ή όποιου άλλου συνηθίζουμε στο σπίτι μας και υπάρχει συνήθως στο ντουλάπι μας.

Μακαρονάδα με σάλτσα τόνου ή άλλου ψαρικού και πολύχρωμες πιπεριές

Υπήρχαν υπαίθριες πιπεριές, σκορδάκι και μαϊντανός οπότε είχα τα υλικά της  και την σκάρωσα περίπου σε  20 λεπτά παρακαλώ!

Μακαρονάδα με σάλτσα τόνου ή άλλου ψαρικού και πολύχρωμες πιπεριές

Φτιάχνω συχνά αυτή τη σάλτσα αλλά συνήθως με πράσινες πιπεριές που έχω σχεδόν πάντα στο ψυγείο μου, συχνά δικές μου. Αυτή τη φορά όμως με τις πολύχρωμες πιπεριές που με προμήθευσε φίλος (από δικό του περβόλι  κι αυτός ) εκτός από ωραία γεύση είχε και ωραία εμφάνιση.

Μακαρονάδα με σάλτσα τόνου ή άλλου ψαρικού και πολύχρωμες πιπεριές

Κοκκινοπορτοκαλοπράσινη όπως ήταν ομόρφυνε και τα πιάτα μας!  Κι επειδή όσοι τη δοκίμασαν  ήθελαν «λίγο ακόμη», σας την προτείνω, για τις μέρες που θέλετε κάτι εύκολο, νόστιμο και χορταστικό!

Μακαρονάδα με σάλτσα τόνου ή άλλου ψαρικού και πολύχρωμες πιπεριές

Υλικά:

5 κουταλιές ( 75ml)  ελαιόλαδο

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι

1-2 σκελίδες σκόρδο

5-6 κλαδάκια μαϊντανό

2-3 πιπεριές (όποιο είδος έχουμε, ιδανικά πολύχρωμες)

1/3 κούπας λευκό κρασί ή ¼ κούπας ούζο

Περίπου 400gr φρέσκια ντομάτα  τριμμένη ή κονκασέ

Αλάτι

Πιπέρι

1 κονσέρβα τόνου ή άλλου ψαρικού σε νερό ή σε λάδι ( 160 gr το καθαρό βάρος) 

Προαιρετικά, 1 κόκκινη καυτερή πιπερίτσα

1 πακέτο μακαρόνια (500 gr) 6 ή 10 νούμερο

Επί το έργον:

Κόβουμε το κρεμμύδι σε καρεδάκια και το μαραίνουμε στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τις πιπεριές κομμένες σε μακρόστενα κομματάκια, το σκόρδο απλώς σπασμένο και το μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Μακαρονάδα με σάλτσα τόνου ή άλλου ψαρικού και πολύχρωμες πιπεριές

Μόλις αρχίσουν να τσιγαρίζονται σβήνουμε με το κρασί. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την πιπερίτσα αν βάλουμε και την ντομάτα. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράζει σε μέτρια θερμοκρασία σκεπασμένη για 15-20 λεπτά και ωστόσο βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και ίσως 1 λεπτό λιγότερο αν μας αρέσουν al dente.

Μακαρονάδα με σάλτσα τόνου ή άλλου ψαρικού και πολύχρωμες πιπεριές

Όταν μελώσει η σάλτσα αλλά να μη μείνει στεγνή, προσθέτουμε τον τόνο ή όποιο άλλο ψαρικό προτιμήσουμε σε κομματάκια και ανακατεύουμε να μη διαλυθεί εντελώς αλλά να σπάσει. Σουρώνουμε τα μακαρόνια και αδειάζουμε τη ζεστή σάλτσα στην κατσαρόλα που τα βράσαμε. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Μακαρονάδα με σάλτσα τόνου ή άλλου ψαρικού και πολύχρωμες πιπεριές

Παρατηρήσεις:

  • Αν το ψαρικό μας είναι σε λάδι ελαττώνουμε λίγο το ελαιόλαδο (αν συνηθίζουμε να κρατάμε το λάδι της κονσέρβας)
  • Αν πρόκειται να φάνε και παιδάκια, μπορούμε να παραλείψουμε το κρασί αν θέλουμε παρόλο που το αλκοόλ εξατμίζεται με το βράσιμο σχεδόν εντελώς. Επίσης μπορούμε να αφήσουμε μόνο λίγη ώρα –για 1-2 βράσεις- την πιπερίτσα για να μη γίνει καυτερή η σάλτσα μας.
  • Μπορούμε να μην ανακατέψουμε τη σάλτσα με τα μακαρόνια στην κατσαρόλα αλλά να τη σερβίρουμε πάνω τους σε κάθε πιάτο όπως τον κιμά.
  • Η σάλτσα είναι πολύ νόστιμη και ταιριάζει και πάνω από τηγανητές ή βραστές πατάτες.

Καλή όρεξη! 

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο