Vegan/vegetarian

Ανεβατά κουλουράκια με σκινόκαρπο (σχινόκαρπο)

Ανεβατά κουλουράκια με σκινόκαρπο (σχινόκαρπο)

Μια ασυνήθιστη χρήση ενός συνηθισμένου καρπού!

Η συζήτηση για το σκίνο ή σχίνο εδώ μέσα άρχισε όταν πριν από  3 χρόνια. Τότε  είχα πρωτοαναφερθεί στη χρήση του ως αρωματικό των ελιών, στην ανάρτηση για τις σταφιδολιές.  Από τότε ένας πολύ μεγάλος όγκος πληροφοριών προστέθηκε στις λίγες γνώσεις μου γι αυτό το φυτό που μοσχομυρίζω στους περιπάτους μου αυτή την εποχή στις παραλίες του Λιβυκού.

Ανεβατά κουλουράκια με σκινόκαρπο (σχινόκαρπο)

Είτε δια ζώσης από φίλες και φίλους που ήξεραν περισσότερα, είτε από έντυπα,  είτε από το διαδίκτυο έχω μάθει πια αρκετά  για την αξία και τις χρήσεις αυτού του πολύ συνηθισμένου στην Ανατολική Κρήτη θάμνου.  Ευτυχώς εγώ δεν έχω ακόμη χάσει την διάθεση για αναζήτηση παρόλο που διαπιστώνω  ότι σε αρκετούς πια αρέσει να τα βρίσκουν έτοιμα…

Ανεβατά κουλουράκια με σκινόκαρπο (σχινόκαρπο)

Παρόλο που δεν είναι  της πολύτιμης  χιώτικης ποικιλίας που παράγει τη μαστίχα, ο κρητικός σκίνος  (πρόκειται για το φυτό pistacia lentiscus) είναι ένα πανέμορφο αυτή την εποχή θαμνοειδές που οι Κρήτες το χρησιμοποιούσαν από την αρχαιότητα για τις αρωματικές αλλά και θεραπευτικές του ιδιότητες.

Ανεβατά κουλουράκια με σκινόκαρπο (σχινόκαρπο)

Πολύ συνηθισμένη ήταν η παρασκευή σχινόλαδου από τον καρπό του σχίνου που η λαϊκή ιατρική το θεωρούσε φάρμακο για  στομάχι, για την ωτίτιδα, για δερματικές παθήσεις, για  την τριχόπτωση  αλλά και ως επουλωτικό.  Το ξύλο του αρκετά εύκαμπτο και με μεγάλη αντοχή χρησιμοποιήθηκε σε πολλές κατασκευές. Το ίδιο το φυτό έχει μεγάλη αντοχή στις κλιματικές και εδαφικές «κακουχίες». Γι αυτό εξάλλου και δεν πτοείται από τις δύσκολες για τα φυτά συνθήκες των παραθαλάσσιων εδαφών.

Ανεβατά κουλουράκια με σκινόκαρπο (σχινόκαρπο)

Βρήκα μάλιστα εδώ  ότι οι ο θάμνος είναι γνωστός στην Κρήτη από τα μινωικά χρόνια κι όχι πρόκειται για μεταμόρφωση της  πολύ γνωστής στους κρητικούς νύμφης Δίκτυννας  (άλλη ονομασία της Βρυτομάρτιδος) από την Άρτεμη ώστε να αποφύγει τις … επιδιώξεις του Μίνωα που πρόσβαλλαν την παρθενία της! Το μυθολογικό κομμάτι μετά κι από αυτή την πληροφορία χρήζει περαιτέρω έρευνας, πρέπει να δω και τα βιβλία μου για την κρητική μυθολογία.

Ανεβατά κουλουράκια με σκινόκαρπο (σχινόκαρπο)

Από την πρώτη εκείνη δημοσίευση με είχε πληροφορήσει φίλη μου και φίλη της σελίδας  ότι στην Κάσο συνηθίζουν ακόμη και σήμερα το σχινόψωμο δηλαδή ψωμί αρωματισμένο με σκινόκαρπο.  Τελικά όχι μόνο στην Κάσο αλλά και στην Πάτμο και στην Κύπρο και πιθανόν και σε άλλα νησιά να χρησιμοποιείται ως αρωματικό αρτοσκευασμάτων (σχινόψωμων και σχινόπιτων) ο σκινόκαρπος.  Εξάλλου  όπως είδα κυκλοφορεί αλάτι αρωματισμένο με σκινόκαρπο ενώ είναι γνωστή η χρήση του σε αλλαντικά και σε ψητά κρέατα.

Ανεβατά κουλουράκια με σκινόκαρπο (σχινόκαρπο)

Φαντάζεστε λοιπόν τη χαρά μου όταν άλλη φίλη μου και δεινή μαγείρισσα (ήδη έχω εδώ μέσα 1-2 συνταγές της) μου είπε ότι μια θεία της έφτιαχνε κουλουράκια ανεβατά που τα αρωμάτιζε με σκινόκαρπο. Τα ονόμαζε μάλιστα γεναριάτικα γιατί τα έφτιαχνε το Γενάρη! Όταν ζήτησα τη συνταγή, μου είπε: «φτιάξε τα δικά σου ανεβατά, μόνο που αντί να χρησιμοποιήσεις βρασμένη κανέλα βράσε σκινόκαρπο».

Ανεβατά κουλουράκια με σκινόκαρπο (σχινόκαρπο)

Έτσι κι έκανα! Η παλιά δημοφιλής συνταγή μου για ανεβατά κουλουράκια μεταμορφώθηκε σε νέα εκδοχή και τα σκινοκούλουρά μου δοκιμάστηκαν και κρίθηκαν υπέροχα απ’ όσους αγαπούν το άρωμα του σκίνου. Παρόλο που έκανα μόνο μισή δόση σε ένα μέρος της ζύμης πρόσθεσα μερικά από τα βρασμένα σποράκια και προσωπικά εγώ τα βρήκα εξαιρετικά (άλλοι τα θεώρησαν πολύ έντονα αρωματισμένα).

Ανεβατά κουλουράκια με σκινόκαρπο (σχινόκαρπο)
Σ’ αυτά εδώ υπάρχουν και ολόκληροι σκινόκαρποι. ξεχωρίζει κάποιος…

Παρατηρήσεις

  • Μπορούμε να διατηρήσουμε τον σκινόκαρπο στην κατάψυξη αφού τον πλύνουμε και τον στεγνώσουμε καλά.
  • Απέφυγα να βάλω στην σημερινή συνταγή κάτι που θα επισκίαζε το άρωμα του σκινόκαρπου. Έτσι αύξησα το «σκινόζουμο» και παρέλειψα το χυμό πορτοκαλιού. Επίσης δεν έβαλα μαστίχα ή κανέλα αλλά ούτε και σουσάμι, για τον ίδιο λόγο.
  • Πρέπει να επισημάνω ότι τα διάφορα βότανα και οι καρποί κάποιων φυτών πιθανόν να δημιουργούν αλλεργικές αντιδράσεις ή να αντενδείκνυνται σε κάποιες παθήσεις.
  • Οι διαδικτυακές πηγές της σημερινής ανάρτησης είναι αυτές:
  1. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%87%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82
  2. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CF%81%CE%B9%CF%84%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B9%CF%82
  3. http://quickbooker.org/kunden/wildherbsofcrete_com/pages/portraits-of-our-essential-oils-from-wild-herbs-of-crete/lentisk-or-mastic.php
  4. http://www.iucnredlist.org/details/202960/1
  5. http://mariakasioni.blogspot.gr/2012/06/pistacia-lentiscus-l-pistacia-chia-desf.html

Καλό σας βράδυ και καλή εβδομάδα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο