Ελιόψωμα με μαγιά και αλεύρι ολικής άλεσης

Ακόμα μια παραλλαγή! 

Αυτή την εποχή αρχίζει η κατανάλωση των φρέσκων, των  φετινών βρώσιμων ελιών. Αυτές που ετοιμάζονται γρήγορα, τσακιστές και σταφιδολιές είναι πια στο τραπέζι μας. Έτσι ό,τι έχει περισσέψει από πέρυσι για να μην πάει χαμένο μπαίνει σε σάλτσες για μακαρόνια, σε πίτες, σε ελιόψωμα, σε ελιόπιτες, σε αλμυρά κέικ,  ή απλώς τις τηγανίζουμε!

Κι αφού καταναλώσαμε αρκετές σε παρασκευάσματα «της στιγμής» (έτσι λέμε στην περιοχή μας τα αρτοσκευάσματα που δεν θέλουν ανέβασμα) σήμερα που είχα χρόνο για ανεβατά ελιόψωμα έφτιαξα ίσα ίσα με 3-3,5 κούπες αλεύρι μερικά γιατί είναι η αλήθεια ότι είναι τα πιο νόστιμα.

Είναι μια παραλλαγή των προηγούμενων, αλλά θεώρησα καλό να τα παρουσιάσω γιατί τα διαφορετικά μυρωδικά και το αλεύρι ολικής τους έδωσαν  άλλη γεύση! Επί πλέον θέλουν λίγο παραπάνω ζύμωμα και έχουν υφή αληθινού ψωμιού. 

 

Νηστίσιμα, αρωματικά, αφράτα ή  πιο στεγνά (ανάλογα με τόσο σφικτή θα φτιάξουμε τη ζύμη), καταναλώνονται και αντί ψωμιού αν το φαγητό μας ταιριάζει με ελιές.  

 

Εννοείται ότι μπορούμε να τα φτιάξουμε και με φετινές ελιές αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιου είδους περυσινές μας έχουν μείνει (καλύτερα όχι ξιδάτες, αλλά και μ’ αυτές δεν είναι άσχημα).

Υλικά:

Περίπου 250 gr ελιές, ζυγισμένες με τα κουκούτσια

1 κύβο (25 gr) νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή

1 κουταλάκι ζάχαρη

1 κούπα (250 ml) χλιαρό νερό

1 κούπα (140 gr) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 2 κουταλιές για τη μαγιά

2,5 κούπες αλεύρι σταρένιο ολικής άλεσης ( περίπου 375 gr) και ίσως 2-3 κουταλιές ακόμη 

1/2 κούπα (125 ml) χυμό πορτοκαλιού

3 κουταλιές (45ml) ελαιόλαδο

1 κουταλάκι (5ml) αλάτι

1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο (ή ένα πολύ μικρό ξερό)

2-3 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη ή 1 κουταλάκι ξερή

Προαιρετικά 1-2 κουταλιές κάπαρη ξαρμυρισμένη ή λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες

Επί το έργον:

Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά και 2 κουταλιές αλεύρι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει. Ωστόσο βγάζουμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις ανακατεύουμε με την κάπαρη. Σε ένα μεγαλύτερο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς.

Προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και  τη μια κούπα από το ολικής και ανακατεύουμε. Σ’ αυτή τη φάση προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (ελιές-κάπαρη-ρίγανη-κρεμμύδι-αλάτι). Ζυμώνουμε προσθέτοντας και το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να μη κολλά στα χέρια.

Αν χρειάζεται βάζουμε λίγο ακόμη αλεύρι από όποιο είδος θέλουμε. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει μακριά από ρεύματα. Όταν είναι έτοιμη (πήρε μια ώρα περίπου), την ξαναζυμώνουμε και πλάθουμε ή μικρά ελιοψωμάκια ή την απλώνουμε σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Τα ελιοψωμάκια καλό είναι να τα χαράξουμε χωρίς να τα κόψουμε για να κόβονται με το χέρι. Τα αφήνουμε ξανά να φουσκώσουν (τώρα θέλουν περίπου μισή ώρα).

Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς . Τα ψήνουμε για 10 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Ανάλογα με το μέγεθός τους θέλουν 20-30 λεπτά ακόμη. Τα βγάζουμε σε σχάρα να μην «ιδρώσουν» και τα απολαμβάνουμε ζεστά, χλιαρά, ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Παρατηρήσεις:

  • Αν οι ελιές μας είναι πολύ αλμυρές (συνήθως οι περυσινές είναι…) τις βάζουμε αποβραδίς σε νερό και το αλλάζουμε 1-2 φορές μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε. Τις στραγγίζουμε πολύ καλά.
  • Αν χρησιμοποιήσουμε στεγνή μαγιά απλοποιείται η διαδικασία γιατί την προσθέτουμε απλώς στα υγρά υλικά χωρίς να κάνουμε τον πρώτο χυλό. Φυσικά τότε το νερό και η ζάχαρη θα μπει στο βασικό μείγμα.
  • Αυτά τα αρτοσκευάσματα εμείς τα προτιμούμε με κάπως αγνιά, δηλαδή πολύ μαλακή ζύμη. Αν θέλετε πιο «βαριά» ψωμάκια προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμη.
  • Είναι πολύ νόστιμα και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή μείγμα άλλων αλευριών αλλά μπορεί να διαφοροποιούνται οι ποσότητες ανάλογα με το είδος του μείγματος.

 

Print Friendly, PDF & Email