Vegan/vegetarian

Τάρτα μήλου με κρέμα βανίλιας

Τάρτα μήλου με κρέμα βανίλιας

Ελαφριά, αρωματική, πρωτότυπη! 

-Έχει βούτυρο;

-Τη μισή ποσότητα από ένα κέικ

-Έχει αυγά;

΄-Ένα όλο κι όλο!

-Ζάχαρη;

-Ε, γλυκό είναι, δεν θα έχει ζάχαρη; Έχει αλλά και πάλι πιο λίγη από άλλα γλυκά.

Τάρτα μήλου με κρέμα βανίλιας

Αφού δόθηκαν οι διατροφικές πληροφορίες σε φίλο που προσέχει τη διατροφή του γενικώς, δοκιμάστηκε με ελαφριά συνείδηση η τάρτα της σημερινής ανάρτησης και εγκρίθηκε! Έλα σου όμως που ένα κομμάτι δεν είναι αρκετό… Εκεί αρχίζει να βαραίνει η συνείδηση (και όχι μόνο 🙂 )…

Τάρτα μήλου με κρέμα βανίλιας

Πραγματικά όμως η τάρτα αυτή είναι σχετικά πιο ελαφριά από άλλα κρεμώδη γλυκά που είναι φορτωμένα με βαριές κρέμες. Τρώγεται ευχάριστα ακόμη μετά από το φαγητό ως επιδόρπιο  αλλά συνοδεύει τέλεια και το καφεδάκι μας. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φρούτο που γίνεται αισθητό από την πρώτη δαγκωνιά. Μοσχομυρίζει βανίλια και πορτοκάλι.

Τάρτα μήλου με κρέμα βανίλιας

Η συνταγή είναι δική μου παραλλαγή μιας τάρτας μήλου που είχα βρει σε μια γαλλική καρτ ποστάλ! Ναι, υπάρχουν καρτ ποστάλ με κλασικές συνταγές σε πολλές χώρες (το  είδα και σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης αυτό φέτος) και ως απευθυνόμενη  σε τουρίστες είχε τα προβληματάκια της όταν την πρωτοέφτιαξα.

Τάρτα μήλου με κρέμα βανίλιας

Άλλαξα την κρέμα, άλλαξα τα αρώματα, πρόσθεσα τις σταφίδες και το αμυγδαλάκι και έτσι αφού της άλλαξα κοινώς τα φώτα, την έγραψα στο τετράδιο των συνταγών μου.

Τάρτα μήλου με κρέμα βανίλιας

Φέτος μου ζήτησε φίλη της σελίδας συνταγή για τάρτα μήλου και την ξαναθυμήθηκα. Στο ξεφύλλισμα του τετραδίου μου μάλιστα ξαναβρήκα και μια επίσης πολύ ιδιαίτερη μηλόπιτα που μπήκε στα «προσεχώς». Τα γλυκά με μήλα είναι από τα αγαπημένα της οικογένειας!

Τάρτα μήλου με κρέμα βανίλιας

Δοκιμάστε τη αν κι εσείς αγαπάτε τα γλυκά με μήλα. Διαφέρει από τις άλλες μηλόπιτες και εξ αιτίας των αρωμάτων της βανίλιας και του πορτοκαλιού. Όχι ότι δεν μας αρέσουν τα κανελογαρύφαλλα αλλά πότε πότε ας δοκιμάζουμε και άλλους συνδυασμούς!

Τάρτα μήλου με κρέμα βανίλιας

Παρατηρήσεις

1)Η τάρτα γίνεται πολύ ωραία και με φιρίκια. Εγώ εδώ έχω χρησιμοποιήσει μικρά αρωματικά λασιθιώτικα  μηλαράκια που το μέγεθός τους βολεύει να κοπούν στα δύο.

2)Επειδή η τάρτα ψήνεται αρκετή ώρα μετά που τη γεμίζουμε, δεν φτιάχνουμε τα τοιχώματά της από την αρχή γιατί θα παραψηθούν μέχρι να ολοκληρωθεί. Τα δημιουργούμε στη φάση που θα προσθέσουμε και τη γέμιση.

3)Στο σερβίρισμα μπορούμε να πασπαλίσουμε και με λίγη κανέλα τα κομμάτια της τάρτας μας, αν το επιθυμούν όσοι τη δοκιμάσουν. Μερικοί την θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ με τα μήλα και την κρέμα με άνθος αραβοσίτου!

4)Αντί σταφίδες μπορούμε να βάλουμε καρύδια ή αμύγδαλα ή άλλα ξερά φρούτα ψιλοκομμένα (σύκα, δαμάσκηνα, κράνμπερις  κλπ) στο εσωτερικό της τάρτας πριν το άπλωμα της κρέμας .

 

Καλό σας απόγευμα και καλή εβδομάδα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο