Αλμυρά

Κουνέλι λεμονάτο με πατάτες και κολοκυθάκια

Κουνέλι λεμονάτο με πατάτες και κολοκυθάκια

Παραδοσιακή συνταγή της Μεσαράς για λεμονάτο κουνελάκι!

Κουνέλι λεμονάτο με πατάτες και κολοκυθάκια

Από τον Αύγουστο που το είδα αυτό το φαγητό στον «τοίχο» φίλης στο facebook ήθελα να το φτιάξω αυτό το φαγητό. Και ήθελα να είναι Κυριακή να μην το ζορίσω και να έχω χρόνο να το σιγομαγειρέψω, όπως συνήθως κάνω με όλα τα φαγητά που περιέχουν κουνέλι. Έτσι γίνεται μαλακό και νόστιμο το κρέας του. Τη μια Κυριακή λείπαμε, την άλλη κάτι άλλο τύχαινε, την τρίτη είχαμε μουσαφίρηδες.

Κουνέλι λεμονάτο με πατάτες και κολοκυθάκια

Αναβολή τσ’ αναβολής που λέμε κόντεψε να περάσει η εποχή των κολοκυθιών και να μη το δοκιμάσουμε! Όταν προχθές πέσανε στα χέρια μου μερικά φρέσκα, μικρά κολοκυθάκια –ίσως τα τελευταία της φετινής χρονιάς- το πρώτο φαγητό που σκέφτηκα ήταν τούτο εδώ. Κλείνω λοιπόν τις αναρτήσεις του Οκτώβρη με μια παραδοσιακή συνταγή, δοσμένη από μαστόρισσα μαγείρισσα όπως τη βρήκε από τη μητέρα της. Την δημοσιεύω με την άδειά της και με πολλά ευχαριστώ!

Κουνέλι λεμονάτο με πατάτες και κολοκυθάκια

Ρώτησα κι άλλους γνωστούς από τη Μεσαρά  που κατά τύχη είδα πρόσφατα για το φαγητό αυτό γιατί τόσο από τα υλικά όσο και από τον τρόπο παρασκευής υποψιαζόμουν τη νοστιμιά του.  Μερικοί το είχαν δοκιμάσει,  και άλλοι όχι. Κάποιοι μου ανέφεραν μικρές  παραλλαγές  στην κεντρική ιδέα (σβήσιμο με κρασί, πιπέρι ή ρίγανη κλπ κλπ).  Άλλωστε με όλες τις παραδοσιακές συνταγές έτσι συμβαίνει όπως έχω ξαναγράψει. Κάθε σπίτι έχει τη δική του συνταγή. Το δοκιμάσαμε για πρώτη φορά με την εκδοχή της κυρίας  Νίνας Κ.  και σίγουρα θα υπάρξουν κι άλλες φορές , αν όχι τώρα το επόμενο καλοκαίρι, για τις άλλες παραλλαγές.

Κουνέλι λεμονάτο με πατάτες και κολοκυθάκια

Αγαπημένο κρέας των κρητικών το κουνέλι και αναρίθμητοι τελικά οι τρόποι που το μαγειρεύουμε.  Ετούτος εδώ  είναι λιτός, με 5-6  όλα κι όλα υλικά απόλυτα στο πνεύμα της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας.  Το αποτέλεσμα είναι κάτι ανάμεσα στο τηγανητό και στο τσιγαριαστό κουνέλι  με μελωμένη σάλτσα. Το κρέας γίνεται  «λουκούμι» και τα λαχανικά μελώνουν και νοστιμεύουν απίστευτα. Το σκόρδο  που ούτως ή άλλως εμείς το ταιριάζουμε με τα κολοκυθάκια ακόμη και σε απλές λαδερές μαγεριές, ταιριάζει τέλεια και με το κρέας του κουνελιού. 

Κουνέλι λεμονάτο με πατάτες και κολοκυθάκια
Το χρώμα το έδωσαν οι τηγανητές γλυκοπατάτες. Κι αυτές Μεσαρίτικες, πεσκέσι καλού φίλου!

Αν αγαπάτε κι εσείς αυτό το κρέας, βάλτε στο πρόγραμμα αυτή τη συνταγή. Κι αν δεν βρίσκετε πια φρέσκα υπαίθρια κολοκυθάκια, κρατείστε υποσημείωση για το επόμενο καλοκαίρι…

Κουνέλι λεμονάτο με πατάτες και κολοκυθάκια

Υλικά:

1 κουνέλι 1000-1200gr

10-12 κολοκυθάκια μικρά και φρέσκα

3-4 πατάτες

Χυμό 2 λεμονιών

1 κούπα (250 ml) ελαιόλαδο

Αλάτι

8-10 σκελίδες σκόρδο ή όσο μας αρέσει

Προαιρετικά, πιπέρι  ρίγανη ή θυμάρι

Επί το έργον:

Κόβουμε σε μέτριες μερίδες το κουνέλι και το βάζουμε 1-2 ώρες σε ξιδόνερο  ( σε νερό που να το καλύπτει προσθέτουμε 2 κουταλιές ξύδι.

Κουνέλι λεμονάτο με πατάτες και κολοκυθάκια

Το ξεπλένουμε πολύ καλά και το αφήνουμε να στραγγίξει. Το αλατίζουμε και το περιχύνουμε με το χυμό του ενός λεμονιού (εγώ έβαλα και τις λεμονόκουπες κομμένες σε φέτες για να πάρει άρωμα).  Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες.  Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι  βάζουμε μια ποσότητα από το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε ελαφρά  τις πατάτες κομμένες  σε μεγάλες κυδωνάτες φέτες και αλατισμένες. Τις βγάζουμε και τηγανίζουμε επίσης ελαφρά τα κολοκυθάκια, ολόκληρα ή μισά ανάλογα με το μέγεθός τους ελαφρά αλατισμένα.

Κουνέλι λεμονάτο με πατάτες και κολοκυθάκια

Συμπληρώνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε το κουνέλι. Δεν θέλουμε να τηγανιστεί εντελώς. Να αλλάξει χρώμα και να τρυπιέται με το πιρούνι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα κομμάτια του κουνελιού, τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, το σκόρδο. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο που έχει μείνει στο τηγάνι, προσθέτουμε λίγο νερό και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν όλα τα συστατικά του φαγητού μας και να μείνει με το ελαιόλαδο.

Κουνέλι λεμονάτο με πατάτες και κολοκυθάκια

Αν θέλουμε προσθέτουμε πιπέρι ή/και λίγη ρίγανη . Στο τέλος περιχύνουμε με το χυμό του δεύτερου λεμονιού και αποσύρουμε από το μάτι την κατσαρόλα. Σερβίρεται ζεστό  αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.

Κουνέλι λεμονάτο με πατάτες και κολοκυθάκια

Παρατηρήσεις:

  • Τη διαδικασία με το ξυδόνερο εγώ την κάνω πάντα ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα μαγειρέψω το κουνέλι. Δεν περιλαμβανόταν στην συνταγή.
  • Δεν «ζορίζουμε» το κουνέλι μαγειρέυοντάς το σε υψηλές θερμοκρασίες. Είναι πολύ καλύτερο όταν σιγομαγειρεύεται. Μόλις λοιπόν πάρει βράση, χαμηλώνουμε πολύ τη θερμοκρασία και απλά κουνάμε πότε πότε πέρα δώθε την κατσαρόλα φροντίζοντας να μη πιάσει.
  • Κάποιοι φίλοι που είχαν παραλλαγή της συνταγής μου είπαν να σβήσω το κουνέλι με κρασί στο τηγάνι πριν το προσθέσω στην κατσαρόλα με τα λαχανικά. Αρκέστηκα στο λεμόνι αυτή τη φορά αλλά θα το δοκιμάσω και με την προσθήκη λευκού κρασιού. Στο κουνέλι ταιριάζει το κρασί.
  • Ευχαριστώ για άλλη μια φορά την κυρία Νίνα που μου παραχώρησε την ωραία παραδοσιακή συνταγή της!

Καλό σας βράδυ! 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο