Τάρτα μήλου με κρέμα βανίλιας

Ελαφριά, αρωματική, πρωτότυπη! 

-Έχει βούτυρο;

-Τη μισή ποσότητα από ένα κέικ

 

-Έχει αυγά;

΄-Ένα όλο κι όλο!

-Ζάχαρη;

 

-Ε, γλυκό είναι, δεν θα έχει ζάχαρη; Έχει αλλά και πάλι πιο λίγη από άλλα γλυκά.

Αφού δόθηκαν οι διατροφικές πληροφορίες σε φίλο που προσέχει τη διατροφή του γενικώς, δοκιμάστηκε με ελαφριά συνείδηση η τάρτα της σημερινής ανάρτησης και εγκρίθηκε! Έλα σου όμως που ένα κομμάτι δεν είναι αρκετό… Εκεί αρχίζει να βαραίνει η συνείδηση (και όχι μόνο 🙂 )…

Πραγματικά όμως η τάρτα αυτή είναι σχετικά πιο ελαφριά από άλλα κρεμώδη γλυκά που είναι φορτωμένα με βαριές κρέμες. Τρώγεται ευχάριστα ακόμη μετά από το φαγητό ως επιδόρπιο  αλλά συνοδεύει τέλεια και το καφεδάκι μας. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φρούτο που γίνεται αισθητό από την πρώτη δαγκωνιά. Μοσχομυρίζει βανίλια και πορτοκάλι.

Η συνταγή είναι δική μου παραλλαγή μιας τάρτας μήλου που είχα βρει σε μια γαλλική καρτ ποστάλ! Ναι, υπάρχουν καρτ ποστάλ με κλασικές συνταγές σε πολλές χώρες (το  είδα και σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης αυτό φέτος) και ως απευθυνόμενη  σε τουρίστες είχε τα προβληματάκια της όταν την πρωτοέφτιαξα.

 Άλλαξα την κρέμα, άλλαξα τα αρώματα, πρόσθεσα τις σταφίδες και το αμυγδαλάκι και έτσι αφού της άλλαξα κοινώς τα φώτα, την έγραψα στο τετράδιο των συνταγών μου.

Φέτος μου ζήτησε φίλη της σελίδας συνταγή για τάρτα μήλου και την ξαναθυμήθηκα. Στο ξεφύλλισμα του τετραδίου μου μάλιστα ξαναβρήκα και μια επίσης πολύ ιδιαίτερη μηλόπιτα που μπήκε στα «προσεχώς». Τα γλυκά με μήλα είναι από τα αγαπημένα της οικογένειας!

Δοκιμάστε τη αν κι εσείς αγαπάτε τα γλυκά με μήλα. Διαφέρει από τις άλλες μηλόπιτες και εξ αιτίας των αρωμάτων της βανίλιας και του πορτοκαλιού. Όχι ότι δεν μας αρέσουν τα κανελογαρύφαλλα αλλά πότε πότε ας δοκιμάζουμε και άλλους συνδυασμούς!

Υλικά:

Για τη βάση:

125 gr βούτυρο αγελάδας (1/2 πλάκα)  σε θερμοκρασία δωματίου και ελάχιστο για τη φόρμα

1 μέτριο αυγό

80 gr ζάχαρη (περίπου 5 κουταλιές της σούπας)

1 σωληνάκι σκόνη βανίλιας

200gr  αλεύρι (1,5 κούπα περίπου)

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν

Μια τσιμπιά αλάτι

Για τη γέμιση:

 625 ml (2,5 κούπες) πλήρες γάλα

6 κουταλιές σούπας (των 15 ml) άνθος αραβοσίτου βανίλια

50 gr ζάχαρη (3 κουταλιές της σούπας)

1 κουταλιά σούπας βούτυρο

Ξύσμα ενός μέτριου πορτοκαλιού

5-6 μήλα ανάλογα με το μέγεθος

Μισή κούπα σταφίδες (προαιρετικά)

Καβουρδισμένο και τριμμένο  αμυγδαλάκι (κατά προτίμηση με το φλούδι)

Επί το έργον:

Ετοιμάζουμε τη βάση:

Χτυπάμε στο χέρι ή στο μίξερ του χεριού το βούτυρο με το αυγό και τη ζάχαρη και προσθέτουμε τη βανίλια. Ανακατεύουμε στο αλεύρι το μπέικιν και το αλάτι και το προσθέτουμε στο μείγμα του βουτύρου. Ζυμώνουμε με το χέρι και έχουμε μια μαλακή ζύμη που κολλά στα χέρια. Την αφήνουμε στο ψυγείο μια μισή ώρα τουλάχιστον για να μπορούμε να τη δουλέψουμε.

Όταν είναι έτοιμη, ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και  τη χωρίζουμε σε δύο μέρη το ένα μεγαλύτερο από το άλλο. Στρώνουμε το μεγαλύτερο κομμάτι  σε βουτυρωμένη φόρμα 24-26 νούμερο, τρυπάμε εδώ κι εκεί με ένα πιρούνι  και ψήνουμε για 15-20 λεπτά.

Ωστόσο φτιάχνουμε την κρέμα:

Βάζουμε τις δύο κούπες γάλα με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα να ζεσταθούν και διαλύουμε στην μισή κούπα το άνθος αραβοσίτου. Όταν πάρει βράση το γάλα προσθέτουμε το διάλυμα και ανακατεύουμε να πήξει. Αποσύρουμε από το μάτι και προσθέτουμε το βούτυρο και το ξύσμα πορτοκαλιού.  

Καθαρίζουμε τα μήλα και αφαιρούμε με το ειδικό εργαλείο τα σπόρια. Αν είναι μικρά (όπως τα δικά μου) τα κόβουμε σε δύο μέρη αλλιώς σε 3 ή σε 4 αλλά γενικά θέλουμε να έχουν πάχος οι ροδέλες. Βγάζουμε τη βάση από το φούρνο και με την υπόλοιπη ζύμη δημιουργούμε τα τοιχώματα της τάρτας κολλώντας τη στη βάση.

Στρώνουμε τα μήλα, βάζουμε λίγες σταφίδες στα κενά και απλώνουμε από πάνω την κρέμα. Πασπαλίζουμε με το αμυγδαλάκι και βάζουμε την τάρτα στο φούρνο για 60-65 λεπτά (στη μεσαία σχάρα). Όταν είναι έτοιμη την αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Παρατηρήσεις:

1)Η τάρτα γίνεται πολύ ωραία και με φιρίκια. Εγώ εδώ έχω χρησιμοποιήσει μικρά αρωματικά λασιθιώτικα  μηλαράκια που το μέγεθός τους βολεύει να κοπούν στα δύο.

2)Επειδή η τάρτα ψήνεται αρκετή ώρα μετά που τη γεμίζουμε, δεν φτιάχνουμε τα τοιχώματά της από την αρχή γιατί θα παραψηθούν μέχρι να ολοκληρωθεί. Τα δημιουργούμε στη φάση που θα προσθέσουμε και τη γέμιση.

3)Στο σερβίρισμα μπορούμε να πασπαλίσουμε και με λίγη κανέλα τα κομμάτια της τάρτας μας, αν το επιθυμούν όσοι τη δοκιμάσουν. Μερικοί την θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ με τα μήλα και την κρέμα με άνθος αραβοσίτου! 

4)Αντί σταφίδες μπορούμε να βάλουμε καρύδια ή αμύγδαλα ή άλλα ξερά φρούτα ψιλοκομμένα (σύκα, δαμάσκηνα, κράνμπερις  κλπ) στο εσωτερικό της τάρτας πριν το άπλωμα της κρέμας .

Καλό σας απόγευμα και καλή εβδομάδα!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email