Κουταλίτες με αθούς (κολοκυθολούλουδα)

Όταν δεν φτάνουν για ντολμαδάκια (ή όταν περισσεύουν…)


Δεν τους χορταίνουμε όλο το καλοκαίρι. Όπου κι αν μπουν δίνουν γλύκα και χρώμα. Μέχρι και σε μακαρονάδα τους έβαλα φέτος ακολουθώντας μια ιταλιάνικη συνταγή.

Εννοείται ότι τους απολαύσαμε σε ντολμαδάκια και σε γεμιστά , καθώς και τηγανητούς, γεμισμένους με τυριά. Τους αθούς λέω. Το πιο συνηθισμένο βρώσιμο άνθος της κουζίνας μας και όχι μόνο!

 

Όπως έχω διαπιστώσει, και η ιταλική κουζίνα βρίθει από συνταγές με κολοκυθοανθούς. Μερικές μάλιστα μπορούν κάλλιστα να προσαρμοστούν στη δικά υλικά. 


Η σημερινή συνταγή είναι ο πιο εύκολος τρόπος να τους απολαύσουμε και έχει το πλεονέκτημα ότι μπορούμε να τον εφαρμόσουμε ακόμη κι αν οι αθοί μας είναι καμιά δεκαπενταριά όλοι κι όλοι. Είναι ο παλιός παραδοσιακός τρόπος για να απολαύσουμε τα αγαπημένα λουλούδια όταν δεν έχουμε πολλά!

 

Δηλαδή, αγοράζεις φρέσκα κολοκυθάκια, κρατάς τους αθούς σε μια άκρη και απολαμβάνεις ένα εξαιρετικό ορεκτικό! Με μια ρακή ή μια μπυρίτσα, είναι ό,τι πρέπει για τα ευχάριστα Σεπτεμβριάτικα βραδάκια στη βεράντα!


Ο χυλός είναι μια εμπλουτισμένη εκδοχή του χυλού που χρησιμοποιώ στο τηγάνισμα, με προτεινόμενο υγρό την μπύρα ή σόδα αναψυκτικό για να γίνει πιο αφράτος.

Υλικά:

Περίπου 15 αθοί (κολοκυθοανθοί)
½ δόση από το χυλό (κουρκούτι) για τηγάνισμα
1 αυγό
100gr ξινομυζήθρα ή τρίμματα φέτας
1-2 κουταλιές επί πλέον αλεύρι
Λίγο πιπέρι
Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Επί το έργον:


Καθαρίζουμε τους αθούς και αφαιρούμε τους στήμονες. Τους πλένουμε και αφήνουμε να στραγγίξουν (αν βιαζόμαστε τους απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας).

Ανακατεύουμε τα υλικά για το χυλό και προσθέτουμε το αυγό, το επί πλέον αλεύρι και το τυρί. Κόβουμε σε κομματάκια 1-2 cm τους αθούς και τους προσθέτουμε στο κουρκούτι.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε να περιμένει το μείγμα κανένα δεκάλεπτο, ώστε να «ποτίσουν». Βάζουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι να κάψει και βγάζουμε κουταλίτες με ένα κουτάλι.

Τους τηγανίζουμε κι από τις δυο πλευρές και τους βγάζουμε σε χαρτοπετσέτες για να στραγγίξουν το περίσσιο ελαιόλαδο, Τους σερβίρουμε ζεστούς.


Παρατηρήσεις;

1)Μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο ή βασιλικό ή ρίγανη ή άλλο αρωματικό της επιλογής μας.
2) Αν μας φανεί ότι το μείγμα «σκορπάει» στο τηγάνι όταν θα βάλουμε τους πρώτους, προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
3)Μπορούμε να βάλουμε και κάποιο κίτρινο πικάντικο τυρί αν θέλουμε πιο πικάντικη γεύση.

Μη ξεχάσετε να αφήσετε το σχόλιό σας στην ανάρτηση «της επιστροφής« ! Ένα μικρό, αλλά χρήσιμο δωράκι σας περιμένει! 

Καλό σας απόβραδο! 

Print Friendly, PDF & Email