Άλλες γιορτές

Αμυγδαλωτά μπισκότα από το Βενεράτο Ηρακλείου

Αμυγδαλωτά μπισκότα από το Βενεράτο Ηρακλείου

Για το πανηγύρι της Παλιανής!

Το μήνυμα ήρθε πέρυσι το Σεπτέμβρη μέσω facebook. Θερμό, φιλικό, απ’ αυτά που ζεσταίνουν την ψυχή και σε ενθαρρύνουν να συνεχίσεις αυτό που κάνεις. Τελευταία έχω τέτοιες συγκινητικές εμπειρίες από φίλους της σελίδας που μου εμπιστεύονται παλιές παραδοσιακές συνταγές της περιοχής τους με την βεβαιότητα ότι θα τις χειριστώ με σεβασμό και όπως πάντα θα αναφέρω την πηγή και την ιστορία τους!

Αμυγδαλωτά μπισκότα από το Βενεράτο Ηρακλείου

Ας είναι καλά φίλοι αλλά και άγνωστοί μου αναγνώστες της σελίδας που μου έχουν εμπιστευτεί τετράδια οικογενειακών συνταγών και τοπικές συνταγές της περιοχής τους!

Αμυγδαλωτά μπισκότα από το Βενεράτο Ηρακλείου

Είναι να μη συγκινηθείς;

Σε νιώθω φίλη μου και να σε αποκαλώ έτσι γιατί όλες οι αναρτήσεις σου με πάνε στα όμορφα παιδικά μου χρόνια θέλω να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις υπέροχες συνταγές σου απόλυτα σωστές οι δοσολογίες και σίγουρο το αποτέλεσμα!! Μια συνταγή που φτιάχνουμε στο χωριό μου Βενεράτο είναι  τα μπισκότα αμυγδαλωτά και σου τη στέλνω για να ..κάνεις τα μαγικά σου και να την κάνεις καλύτερη

Αμυγδαλωτά μπισκότα από το Βενεράτο Ηρακλείου

Για τους εκτός Κρήτης  οφείλω επίσης να γράψω δυο λόγια για το Βενεράτο και τη μονή της Παλιανής. Οι κρητικοί υποθέτω  ότι έχουν γνώση και των δύο.  Το Βενεράτο λοιπόν είναι    ένα πανέμορφο χωριό του Νομού Ηρακλείου, πολύ κοντά στο Ηράκλειο (περίπου 20 km) που αποτελείται από δύο οικισμούς, τον παλιό και τον νέο.

Αμυγδαλωτά μπισκότα από το Βενεράτο Ηρακλείου
ΠΗΓΗ

Είναι το μοναδικό χωριό της Κρήτης που έχει ενετικό όνομα. Ήταν θέρετρο της ενετικής αριστοκρατίας τον 16ο αιώνα και τόσο όμορφο και αρχοντικό που το έλεγαν «παρά κρομμυδόφυλλο Βενετία» για να δείξουν την ομοιότητά του με την ενετική πρωτεύουσα!

Αμυγδαλωτά μπισκότα από το Βενεράτο Ηρακλείου

Οι επισκέπτες του νομού μας και γενικά του νησιού μας, καλό είναι βάλουν στο πρόγραμμά τους μια επίσκεψη στην περιοχή που θα τους αποζημιώσει με τις φυσικές ομορφιές της και με τα μνημεία της.

Αμυγδαλωτά μπισκότα από το Βενεράτο Ηρακλείου

Εκτός των άλλων, τα τελευταία χρόνια το Βενεράτο φιλοξενεί ένα σημαντικό θεσμό, το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής,  όπου Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες δημιουργούν εξαιρετικά γλυπτά .

Αμυγδαλωτά μπισκότα από το Βενεράτο Ηρακλείου

Στην περιοχή υπάρχει και είναι επισκέψιμο το πανέμορφο φαράγγι του Βενεράτου, τα μέγαρα των Ενετών (κάποια διασώζονται) και φυσικά το μοναστήρι της Παλιανής, ένα από τα παλιότερα (πολλοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι και το παλαιότερο) μοναστήρια της Κρήτης!

Αμυγδαλωτά μπισκότα από το Βενεράτο Ηρακλείου
ΠΗΓΗ

Μια ιστορική μονή στην οποία κατέφευγαν οι επαναστάτες-χαΐνηδες την περίοδο της Τουρκοκρατίας  ενώ υπήρξε και κέντρο αντάρτικων ομάδων κατά τη γερμανική κατοχή. Εμείς οι κρητικοί το ξέρουμε και ως το κρητικό μοναστήρι της Μυρτιδιώτισσας που γιορτάζει και στις  24 του Σεπτέμβρη λόγω του δέντρου  της  Ιερής Μυρτιάς που υπάρχει εκεί και είναι γεμάτη από τάματα πιστών.

Αμυγδαλωτά μπισκότα από το Βενεράτο Ηρακλείου
ΠΗΓΗ  

Ο κεντρικός ναός με τρία κλίτη γιορτάζει στις 15 Αυγούστου (και στις 24 του Σεπτέμβρη),   του Αγίου Παντελεήμονα (στις 27 Ιουλίου ) και των Τριών Ιεραρχών (30 Ιανουαρίου).

Για την ιστορία να σου πω ότι είναι το τοπικό γλύκισμα του χωριού μου την ημέρα της Παναγίας 15 Αυγούστου γιατί στην περιοχή μας υπάρχει το μοναστήρι της Παλιανής που γιορτάζει εκείνη τη μέρα και για μας είναι γιορτή σαν το Πάσχα τα σπίτια όλα καθαρίζονται τα μπισκότα μοσχοβολούν!!Το καπρικό στο φούρνο για ώρες!!! Βαγγελιώ μου τα αμύγδαλα άλλοι τα ασπρίζουν και άλλοι όχι, σίγουρα δεν τα καβουρδίζουμε…

Αμυγδαλωτά μπισκότα από το Βενεράτο Ηρακλείου

Στο αυριανό λοιπόν πανηγύρι της Μονής οι Βενεραθιανές νοικοκεράδες φτιάχνουν αυτά τα αμυγδαλωτά μπισκότα (και όχι μόνο!).  Όπως όλες οι παραδοσιακές συνταγές, κάθε σπίτι έχει και τη δική του παραλλαγή.

Αμυγδαλωτά μπισκότα από το Βενεράτο Ηρακλείου

Ξεφλουδισμένα ή αξεφλούδιστα τα αμύγδαλα, αυξομειώσεις στη ζάχαρη και στο βούτυρο, αντικατάσταση μέρους ή όλου του βουτύρου με μαγειρικό λίπος (όταν αυτό εμφανίστηκε στην αγορά…).

Μισό κιλό βούτυρο, μισό κιλό ζάχαρη, τρία αυγά αφαιρώ το ένα ασπράδι , ξύσμα λεμονιού και βανίλιες το χυμό ενός λεμονιού και μέσα διαλύω στη μύτη του κουταλιού σόδα, ένα μπαίκυ , ένα κιλό περίπου αλεύρι και ένα φλιτζάνι αμύγδαλα κοπανισμένα μέσα. Αφού τα πλάσω τα αλείφω με το χτυπημένο ασπράδι και τα βουτώ σε αλεσμένο αμύγδαλο.

Αμυγδαλωτά μπισκότα από το Βενεράτο Ηρακλείου

Αυτή εδώ είναι μια από αυτές αλλά παρόλο που την έχω φτιάξει τουλάχιστον 4 φορές δεν ήθελα να τη δημοσιεύσω άλλη εποχή! Δεν την έκανα καλύτερη όπως μου έγραψε η φίλη μου. Είναι από μόνη της καλή. Είναι συνταγή για το πανηγύρι της Παλιανής και τη φτιάχνουν οι νοικοκυρές του Βενεράτου στις 15 Αυγούστου άρα όφειλα να τη δημοσιεύσω σήμερα. 

Αμυγδαλωτά μπισκότα από το Βενεράτο Ηρακλείου

Έχω φτιάξει τα μπισκότα με αμύγδαλα που δεν έχω αφαιρέσει το φλούδι, με κουπ πατ, σαν κουραμπιέδες, με γαρνίρισμα σοκολάτας (τα Χριστούγεννα) με ασπρισμένα τα αμύγδαλα, με προσθήκη λίγου κονιάκ. Όλες οι παραλλαγές μας άρεσαν! Συνήθως φτιάχνω μισή δόση γιατί δύσκολα μπορεί να σταματήσει κανείς μόνο σε ένα και θέλουν να τελειώσουν γρήγορα…

Αμυγδαλωτά μπισκότα από το Βενεράτο Ηρακλείου

 

Παρατηρήσεις

1)Επειδή ολόκληρη η δόση λέει τρία αυγά, κι εγώ συνήθως κάνω τη μισή, βάζω ένα μεγάλο αυγό ή ένα μικρό αυγό και ένα κρόκο (για να έχω και το ασπράδι που χρειάζεται στην επάλειψη).

2)Η ποσότητα του αλευριού εξαρτάται από την εποχή και την υγρασία του περιβάλλοντος. Την τελευταία φορά τα έφτιαξα σε τόπο με μηδενική υγρασία και πήραν λίγο παραπάνω από 400gr αλευριού ενώ άλλες φορές (το χειμώνα) πήραν 450 gr!  Δεν πρέπει να γίνει σκληρή η ζύμη.

3)Τα μπισκοτάκια απλώνουν λίγο γι αυτό αφήνουμε λίγο περιθώριο ανάμεσά τους στο ταψί.

4)Έφτιαξα τα μπισκοτάκια και με αγελαδινό βούτυρο σε πλάκα και με βούτυρο από βαζάκι. Διαφορετικό αποτέλεσμα αλλά εξίσου νόστιμα έτσι κι αλλιώς!

4)Οι πηγές μου γι αυτήν την ανάρτηση είναι από προσωπικές γνώσεις και από τα παρακάτω sites όπου θα βρείτε και άλλες πληροφορίες για την περιοχή :

http://rural-heraklion.gr/index.php/el/villages/venerato

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF_%CE%97%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85

http://www.cretanbeaches.com/el

5) Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον διαχειριστή του site www.cretanbeaches.com  που  μου επέτρεψε την χρήση μερικών από τις θαυμάσιες φωτογραφίες της Μονής της Παλιανής.

6)Οι παραθέσεις της ανάρτησης είναι από το προσωπικό μήνυμα της διαδικτυακής μου φίλης Βάσως Κ. την οποία ευχαριστώ κι από δω για τη συνταγή και για της πληροφορίες της.

Καλά να περάσετε την αυριανή μέρα όπου κι αν βρεθείτε!

Χρόνια Πολλά σε όλους τους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο