Αλμυρά

Ψάρια και ψαράκια για τις 6 του Αυγούστου!

Της Μεταμόρφωσης! Το καλεί η μέρα!

Η γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος έρχεται πριν προλάβουμε να κλείσουμε μια ολόκληρη εβδομάδα νηστείας και επιτρέπει την ψαροφαγία.Είναι πολύ σημαντική στα μέρη μας. Πολλά μικρά και μεγάλα χωριά έχουν εκκλησιές της Μεταμόρφωσης και γιορτάζουν σήμερα. Μάλιστα συνηθίζεται να προσφέρουν στην εκκλησία εκτός από αντίδωρο και άρτους,  τσαμπιά σταφύλι μιας και  σηματοδοτούσε την αρχή του τρύγου. Η περιοχή μας παράγει πολλά μυρωδάτα σταφύλια κάθε ποικιλίας, επιτραπέζια και οινοπαραγωγής και παλιότερα ένα σημαντικό μέρος στο  εισόδημα των κατοίκων προερχόταν από τη σταφίδα.

Κλικ στις φωτογραφίες

Πρώτα πρώτα, το  «εθιμικό» πιάτο της περιοχής μας. Δεν έλειπε από κανένα σπίτι τη μέρα του πανηγυριού μας, του Αφέντη Χριστού!

 

Σαλμός με κρεμμυδάκια στην κατσαρόλα!

 

Φιλέτα ψαριού με σάλτσα κάπαρης

 

Σαρδέλες στο φούρνο σε κληματόφυλλα

 

Γαύρος μαρινάτος

 

Τηγανητά φρέσκα μπακαλιαράκια για παιδάκια (και όχι μόνο)

 

Ψάρι με μπάμιες, ιδανικά και παραδοσιακά με σάρπες (αν βρείτε…)

 

Εξαιρετικό και με κολιούς τώρα τον Αύγουστο!

 

Ψάρια μαρινάτα (ιδανικά με μπαρμπούνια, αλλά   …πάει με όλα!)

 

Λαδορίγανη με πατάτες στο φούρνο

 

Κλασικά τηγανητά!

Μικρά

 

και μεγαλύτερα

 

Σε κρούστα αλατιού (και για όσους κάνουν δίαιτα )

 

Αύριο, το μενού για τις υπόλοιπες μέρες!

Καλά να περνάτε! 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές