Vegan/vegetarian

Μαρμελάδα καρπούζι

Μαρμελάδα καρπούζι

Ντελικάτη, ροδοκόκκινη, απόλυτα καλοκαιρινή!

Ενώ το καρπούζι γλυκό είναι συνηθισμένο σε πολλές περιοχές, η μαρμελάδα με καρπούζι δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κλασικές μαρμελάδες. Κι όμως το καρπούζι είναι από τα εν αφθονία καλοκαιρινά φρούτα και η τάση να αξιοποιείται τόσο η σάρκα όσο και οι φλούδες του συνεχώς κερδίζει έδαφος!

Μαρμελάδα καρπούζι

Είχα επιχειρήσει την παρασκευή της  και παλιότερα, αλλά δεν είχα μείνει ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα. Πέρυσι, σε μια ιντερνετική έρευνα  βρήκα πολλές συνταγές από τις οποίες πήρα κάποιες ιδέες, αλλά το κακό είναι ότι οι πιο πολλές απαιτούν την προσθήκη ζάχαρης με πηκτίνη, υλικού που δεν είναι και τόσο εύκολο να βρεθεί.

Μαρμελάδα καρπούζι

Είχα δική μου πηκτίνη (από μήλα, υπόσχομαι συνταγή στην εποχή τους…) κι έτσι έφτιαξα για δοκιμή μια μικρή ποσότητα αλλά «κάτι έλειπε»! Βρήκα συνταγές μαρμελάδας με φλούδα καρπουζιού ή με σάρκα καρπουζιού, δοκίμασα κάποιες αλλά δεν ήταν αυτό που περίμενα. Ήδη λοιπόν την έχω φτιάξει αρκετές φορές για να έχω βγάλει τα συμπεράσματά μου.

Μαρμελάδα καρπούζι

Οι φετινές δοκιμές και οι πρόσφατοι πειραματισμοί με νέα αρώματα τολμώ να πω πως απέδωσαν αυτό που ήθελα! Η μαρμελάδα καρπούζι που έφτιαξα πριν λίγες μέρες, μας άρεσε και θα επαναληφθεί οπωσδήποτε! Άλλωστε καρπούζια θα έχουμε 1-2 μήνες ακόμη!

Μαρμελάδα καρπούζι

Στη δική μου μαρμελάδα ανακάτεψα τις φλούδες με τη σάρκα, έβαλα αμπερόζα και κανέλα και αντί νερό χρησιμοποίησα χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού, χωρίς να προσθέσω νερό.  Το αποτέλεσμα ήταν μια λεπτή και φινετσάτη αρωματική μαρμελάδα που μας άρεσε και στην συνηθισμένη χρήση με βούτυρο και φρυγανιές και ως  γαρνίρισμα γιαουρτιού, καλοκαιρινό και δροσερό επιδόρπιο.

Μαρμελάδα καρπούζι

Εκτός των άλλων η μαρμελάδα αυτή είναι πολύ οικονομική αφού χρησιμοποιούμε μέρος από τις φλούδες που θα πήγαιναν ούτως ή άλλως για πέταμα!

Μαρμελάδα καρπούζι

Παρατηρήσεις

  • Από όλα τα αρωματικά που χρησιμοποίησα σε προηγούμενες παρασκευές, ο συνδυασμός αμπερόζας και κανέλας ήταν ο πιο ταιριαστός κατά τη γνώμη μου. Πολύ καλή ήταν επίσης με μαστίχα-αμπερόζα. Πάντως, ό,τι κι αν έβαλα, την παράσταση κλέβει η αμπερόριζα που κατά τη γνώμη μου είναι το πιο ταιριαστό αρωματικό σ’ αυτή τη μαρμελάδα.
  • Η μαρμελάδα αυτή κατά τη γνώμη μου είναι καλύτερη όταν αλεστεί εντελώς το φρούτο και οι φλούδες.
  • Ο συνδυασμός σάρκας-φλούδας καρπουζιού, νομίζω ότι είναι καλύτερος από το σκέτη φλούδα ή σκέτη σάρκα από καρπούζι. Δίνει καλό αποτέλεσμα και στη γεύση και στην υφή και στο χρώμα. Παρόλα αυτά αν χρησιμοποιήσουμε μόνο φλούδες μάλλον θα χρειαστούμε περισσότερη ζάχαρη, ολόκληρο το κιλό θα έλεγα.
  • Μετά το άνοιγμα, διατηρούμε τη μαρμελάδα μας στο ψυγείο όχι μόνο για να διατηρηθεί αλλά και γιατί της πάει να είναι παγωμένη!

Καλά να περνάτε, όπου κι αν βρίσκεστε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο