Vegan/vegetarian

Κομπόστα βερίκοκο εύκολα και γρήγορα! (VIDEO)

Κομπόστα βερίκοκο εύκολα και γρήγορα! (VIDEO)

Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος, χωρίς να λιώσουν τα βερίκοκα! 

Οι κομπόστες εκτός του ότι είναι από τα πιο ελαφριά επιδόρπια από μόνες τους, είναι από τα παρασκευάσματα που χρησιμοποιούνται σε πάρα πολλά άλλα γλυκίσματα. Πόσες τούρτες και γλυκά ψυγείου δεν έχουμε φτιάξει όλες μας με βασικό υλικό κάποια κομπόστα!

Κομπόστα βερίκοκο εύκολα και γρήγορα! (VIDEO)

Αναζητώντας πρόσφατα κάποια στοιχεία για την διατήρηση των τροφίμων (για τις ανάγκες της συμμετοχής μου στην εκδήλωση που αναφέρεται σε προηγούμενη ανάρτηση) βρήκα  στη μελέτη του ιδρύματος Ροκφέλερ για το νησί μας ότι στην Κρήτη δεν συνηθιζόταν η διατήρηση φρούτων με την μορφή κομπόστας επειδή οι κρητικοί είχαν κάποια φρούτα όλες τις εποχές του χρόνου. Έτσι περισσότερο συνήθιζαν τα γλυκά κουταλιού και την αποξήρανση όσων φρούτων ήταν δυνατόν να αποξηρανθούν. Αυτά βέβαια το 1948 που πραγματοποιήθηκε η έρευνα.

Κομπόστα βερίκοκο εύκολα και γρήγορα! (VIDEO)

Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ θυμάμαι όσο ήμουν παιδί να έρχονται αυτοκίνητα από τη Βόρεια Ελλάδα (κυρίως από τη Νάουσα αν θυμάμαι καλά, και γενικότερα από το νομό Ημαθίας) και να διαλαλούν  σε πόλεις και χωριά κομπόστες βερίκοκο και ροδάκινο σε τενεκεδένια κουτιά, χωρίς ετικέτες τις περισσότερες φορές αλλά κάποιες άλλες επώνυμες, από εταιρείες διάσημες εκείνη την εποχή. Η τιμή ήταν χαμηλή, χαμηλότερη από εκείνη των μπακάλικων. Αυτό γινόταν  μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980 συστηματικά και ίσως σε κάποιες περιοχές να γίνεται ακόμα και σήμερα.

Κομπόστα βερίκοκο εύκολα και γρήγορα! (VIDEO)

Προμηθευόμασταν τότε αρκετά κουτιά και ήταν από τα αγαπημένα μας παρηγορητικά γλυκάκια όταν αρρωσταίναμε. Ακόμη και σήμερα οι κομπόστες συστήνονται ως εύπεπτο και ελαφρύ επιδόρπιο σε όσους έχουν διάφορα προβλήματα υγείας και σε όσους αναρρώνουν. Επίσης οι κομπόστες  είναι  από πιο συνηθισμένα υλικά σε τούρτες νέου και παλαιού τύπου (που η γέμιση ήταν συνήθως κρέμα με άνθος αραβοσίτου ή ζελέ!).

Κομπόστα βερίκοκο εύκολα και γρήγορα! (VIDEO)

Αργότερα η μάνα μου έφτιαχνε κάποιες κομπόστες στο σπίτι μάλλον από συνταγές που κυκλοφορούσαν σε κάποια από τα περιοδικά που αγόραζε. Η “ΓΥΝΑΙΚΑ” επί παραδείγματι της οποίας δεν έχανε ούτε ένα τεύχος, δημοσίευε συνταγές της Χρύσας Παραδείση! Είναι επίσης πιθανόν να την είχε από φίλες της πανωμερίτισσες γιατί η γιαγιά μου σίγουρα  δεν έφτιαχνε!

Κομπόστα βερίκοκο εύκολα και γρήγορα! (VIDEO)

Αυτή εδώ είναι συνταγή παλιά, από το τετράδιό της, με δικές μου προσαρμογές στις μετρήσεις για να είναι εύκολη η παρασκευή της κομπόστας  όσα κι αν είναι τα βερίκοκα που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Γι αυτό εξάλλου δεν δίνω ποσότητες στα υλικά.

Κομπόστα βερίκοκο εύκολα και γρήγορα! (VIDEO)

Επειδή όπως έχω ξαναπεί η φωτογράφιση των συνταγών ταυτόχρονα με την βιντεοσκόπησή τους είναι δύσκολη, θα δείτε την παρασκευή της συνταγής στο βιντεάκι μας που πιστεύω ότι μαζί με τις οδηγίες παρακάτω θα διευκολύνουν όσους θέλουν να φτιάξουν αυτήν την κομπόστα.

Κομπόστα βερίκοκο εύκολα και γρήγορα! (VIDEO)

Παρατηρήσεις

1)Αν θέλουμε αρωματίζουμε την κομπόστα με βανίλια, ή με ξύλο κανέλας ή με όποιο αρωματικό μας αρέσει (αν διαλύεται στο νερό το βάζουμε στο σιρόπι, αλλιώς σε κάθε βάζο πριν το κλείσουμε).

2)Προτιμούμε μικρά βάζα ομοιόμορφα (για τους λόγους που προανέφερα) που να κλείνουν σωστά.

3)Όταν βγάλουμε τις κομπόστες από το νερό θα δούμε ότι τα φρούτα έχουν ανεβεί πάνω και στο κάτω μέρος του βάζου είναι 2-3 δάκτυλα σιρόπι.

Αυτό είναι ένδειξη καλής κονσερβοποίησης.

4)Τα βερίκοκα για την κομπόστα μας πρέπει να είναι ώριμα αλλά όχι λιωμένα. Ειδικά για τα βερίκοκα επειδή μαλακώνουν πολύ εύκολα, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος κομποστοποίησης κατά τη γνώμη μου. Το βράσιμο σε σιρόπι τα μαλακώνει πολύ. Το σιρόπι στις κομπόστες είναι ελαφρύ, συνήθως 2:1 νερό: ζάχαρη κατά όγκο, αλλά μπορούμε να τις φτιάξουμε λίγο πιο γλυκές αυξάνοντας λίγο τη ζάχαρη.

5)Το ξινό έχει το ρόλο συντηρητικού αλλά επίσης σφίγγει λίγο τη σάρκα των βερίκοκων και βγαίνουν πιο στητά. Κάνει όμως λίγο πιο ξινή την ήδη ξινούτσικη κομπόστα αλλά δεν ενοχλεί αυτή η “ξινάδα”. Αν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσουμε άμεσα δεν είναι απαραίτητο.

Καλή επιτυχία αν την προσπαθήσετε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο