Άρθρα

«Γιορτή Κρητικής Διατροφής 2017/ Cretan DIET Festival»

«Γιορτή Κρητικής Διατροφής 2017/ Cretan DIET Festival»

Ήταν πράγματι μια γιορτή!

 

Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, το Δήμο Ρεθύμνης και το Επιμελητήριο Ρεθύμνης.

Δείτε ένα  φωτορεπορτάζ μικρής διάρκειας…

Φέτος είχαμε την τιμή και την χαρά να συμμετέχουμε σε μια από τις εκδηλώσεις της διοργάνωσης.

«Γιορτή Κρητικής Διατροφής 2017/ Cretan DIET Festival»

Μια από τις πιο σημαντικές δημοσιογράφους γεύσης της χώρας μας η κυρία Νανά Δαρειώτη είχε την ευθύνη του συντονισμού και της παρουσίασης μιας σημαντικής εκδήλωσης της φετινής Γιορτής. Η κυρία Δαρειώτη  είναι άριστη γνώστης της Ελληνικής Γαστρονομίας και συγγραφέας (μαζί με την Θ. Τσιχλάκη και τον Α. Ανδρουλιδάκη) του βιβλίου «Του άνεμου και της αρμύρας», που μπορεί να θεωρηθεί γαστρονομική κιβωτός των Κυκλάδων.

«Γιορτή Κρητικής Διατροφής 2017/ Cretan DIET Festival»

Είχε λοιπόν την εξαιρετική ιδέα να αναζητήσει “Εκλεκτικές συγγένειες και αλληλεπιδράσεις: Aπό την Κρήτη στις Κυκλάδες και πάλι πίσω” , και να βρει έξι ανθρώπους που θα την συνοδέψουν σ’ αυτήν την αναζήτηση. Από τις Κυκλάδες μας ήρθαν η Κατερίνα Ρεμούνδου από την Άνδρο, η Μαρία Διακάτου από τη Σύρο, και ο Βασίλης Παπικίνος από τη Μήλο.

«Γιορτή Κρητικής Διατροφής 2017/ Cretan DIET Festival»

Από την Κρήτη συμμετείχαν στο event ο Στέλιος Τριλιράκης από τα Χανιά, ο παπά –Μανόλης και η σύζυγός του Ελένη Σταυρουλάκη από το Ρέθυμνο και εμείς από το Ηράκλειο.  Υποδειγματική ήταν η βοήθεια και η φιλοξενία της οργανωτικής επιτροπής και ιδιαίτερα της κυρίας Κατερίνας Ξεκάλου (της γνωστής ΑΥΛΗΣ του Ρεθύμνου).

«Γιορτή Κρητικής Διατροφής 2017/ Cretan DIET Festival»

Τις κυκλαδίτισσες κυρίες τις γνώριζα διαδικτυακά και τις θαύμαζα για τις γνώσεις τους και την προσφορά τους στη γαστρονομία των νησιών τους. Ήταν ιδιαίτερη χαρά για μένα να τις συναντήσω και να μιλήσουμε δια ζώσης! Χάρηκα πολύ που συνάντησα και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Είχα ακούσει για όλους τους τα καλύτερα λόγια αλλά δεν είχαμε συναντηθεί ακόμη.

«Γιορτή Κρητικής Διατροφής 2017/ Cretan DIET Festival»

Από τις Κυκλάδες στην Κρήτη λοιπόν και πάλι πίσω, και δοκιμάσαμε:

Αρνάκι με αγουρίδα από την Ανδρο.
Αρνί τσιγαριαστό από την Κρήτη.
Μελιτζάνες στραπατσάδα από τη Μήλο.
Χόνδρος με μελιτζάνες από την Κρήτη
Σοφεγάδα με Μοσχαράκι από την Κρήτη.
Μουσακάς ‘Ο Κυκλαδίτικος”

Η εκδήλωση ήταν επιτυχημένη απ’ όλες τις πλευρές. Ανταλλάξαμε παλιές γνώσεις, αποκτήσαμε καινούριες και το χαρήκαμε όλοι! Και εμείς και οι επισκέπτες της εκδήλωσης. Με χαρά διαπίστωσα ότι κάποιες κυρίες γνώριζαν τη σελίδα μας και ήλθαν να μας γνωρίσουν από κοντά!

«Γιορτή Κρητικής Διατροφής 2017/ Cretan DIET Festival»

Και στο κλείσιμο είχα ακόμη μια ευχάριστη έκπληξη όταν η κυρία Διακάτου από τη Σύρο μου παρέδωσε ένα εκλεκτό συριανό πακέτο από το διάσημο σε όλη την Ελλάδα κατάστημα  του Κώστα Πρέκα. Ο Κώστας για όσους δεν το γνωρίζουν έχει ένα κατάστημα στο κέντρο της Ερμούπολης όπου μπορεί κάποιος να βρει τα πιο εκλεκτά ελληνικά προϊόντα και βέβαια τα πιο εκλεκτά συριανά προϊόντα. Ο Κώστας έχει σύζυγο τη Μαρίνα, αγαπημένη μου μαθήτρια, που όπως φαίνεται δεν με ξέχασε!

«Γιορτή Κρητικής Διατροφής 2017/ Cretan DIET Festival»

Μια μικρή συλλογή φωτογραφιών –για όσους έχουν την υπομονή να την δουν και μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα της γιορτής θα σας πείσει για το καλό κλίμα που επικράτησε και ίσως να σας δημιουργήσει την επιθυμία να βάλετε την επόμενη Γιορτή Κρητικής Διατροφής στα σχέδιά σας και να γνωρίσετε το πανέμορφο Ρέθυμνο και τα εξαιρετικά κρητικά προϊόντα!

Ευχαριστώ πολύ τους διοργανωτές και ιδιαίτερα την κυρία Δαρειώτη και την κυρία Ξεκάλου για την τιμή που μου έκαναν και τους εύχομαι πάντα επιτυχίες!

Και του χρόνου!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο