Vegan/vegetarian

Καρυδάκι γλυκό του κουταλιού (2η συνταγή)

Καρυδάκι γλυκό του κουταλιού (2η συνταγή)

Με τον κυπριακό τρόπο, της Αργυρής!

Καρυδάκι γλυκό του κουταλιού (2η συνταγή)

 

Έγραψα χθες στο facebook :

«Όταν δημοσίευσα τη συνταγή για γλυκό καρυδάκι, η φίλη μου η Ν.  σημείωσε σε σχόλιο ότι το καλύτερο καρυδάκι το έχει φάει στην Κύπρο. Αναζητούσα μια κυπριακή συνταγή και πέρυσι είχα τη χαρά να μου δώσει μια καλή Κύπρια φίλη η Αργυρή τη δική της(σας είχα ξαναμιλήσει για την Αργυρή εδώ).  

Καρυδάκι γλυκό του κουταλιού (2η συνταγή)

Η Αργυρή είναι μαστόρισσα στα γλυκά του κουταλιού (και όχι μόνο) και η συνταγή της είναι άριστη! Έτσι δοκιμάσαμε το όντως καταπληκτικό κυπριακό καρυδάκι. Φέτος το ξαναφτιάχνω με την κυπριακή συνταγή και με την άδειά της θα την δημοσιεύσω στο site.

Καρυδάκι γλυκό του κουταλιού (2η συνταγή)

Επειδή όμως μέχρι να ολοκληρωθεί, τα καρυδάκια στις περισσότερες περιοχές θα έχουν μεστώσει, σκέφτηκα να κάνω ένα “διαδραστικό” post. Θα αρχίσω μια ανάρτηση και θα συμπληρώνω κάθε φάση της διαδικασίας. Έτσι απλά θα είμαι 2-3 μέρες πιο μπροστά από όσους θα επιχειρήσουν να φτιάξουν το καρυδάκι τους με την κυπριακή συνταγή. Βρείτε καρυδάκια το Σαββατοκύριακο, και αν σας ενδιαφέρει παρακολουθείστε από αύριο τη διαδικασία!»

Καρυδάκι γλυκό του κουταλιού (2η συνταγή)

Ξεκινώ λοιπόν σήμερα την παρουσίαση της επιχείρησης «καρυδάκι γλυκό με τον τρόπο που το κάνουν στην Κύπρο». Εγώ ξεκίνησα τη διαδικασία την Τετάρτη που μας πέρασε . Θα προχωρώ παρουσιάζοντας εδώ τι γίνεται σε κάθε φάση.

Καρυδάκι γλυκό του κουταλιού (2η συνταγή)

Προκαταβολικά δίνω τα υλικά της συνταγής για να ξέρουμε τι θα χρειαστούμε:

Υλικά:

50 καρυδάκια κατάλληλα για γλυκό (δείτε εδώ πώς είναι εσωτερικά) 

Χυμό 3-4 λεμονιών (και ενός ακόμη στο δέσιμο του σιροπιού) 

2,5 κιλά ζάχαρη

1 ξύλο κανέλας

5-6 γαρύφαλλα

1 ποτήρι ασβέστης

Εργαλεία: κοφτερό μαχαιράκι ή αποφλοιωτή λαχανικών για να τα καθαρίσουμε, μεταλλικό σουβλάκι ή αντίστοιχο αιχμηρό εργαλείο για να τα τρυπήσουμε και μια χοντρή βελόνα ραψίματος (σακοράφα) για να δοκιμάσουμε αν είναι βρασμένα όσο πρέπει. Εννοείται ότι μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με αντίστοιχα που διαθέτουμε.

Επί το έργον:

1η μέρα:

Καρυδάκι γλυκό του κουταλιού (2η συνταγή)

Καθαρίζουμε τα καρυδάκια και τα βάζουμε σε κρύο νερό που να τα σκεπάζει, για 24 ώρες περίπου

2η-8η μέρα:

Καρυδάκι γλυκό του κουταλιού (2η συνταγή)
Σήμερα, 11-6-2017 πριν από την αλλαγή του νερού. 3η μέρα για τα δικά μου καρυδάκια

Αλλάζουμε το νερό με άλλο, καθαρό κρύο 2 φορές κάθε μέρα.

Καρυδάκι γλυκό του κουταλιού (2η συνταγή)
Μετά την αλλαγή του νερού

Φτάσαμε λοιπόν (όσοι αρχίσαμε…) στην 9η μέρα!

Το πρωί της 9ης μέρας:

Καρυδάκι γλυκό του κουταλιού (2η συνταγή)

Διαλύουμε τον ασβέστη στο νερό και αδειάζουμε το διάλυμα σε ένα σκεύος που να χωράει τα καρυδάκια. Το περνάμε από σήτα για να μη μείνουν σβόλοι ασβέστη. Βάζουμε τα καρυδάκια και συμπληρώνουμε νερό να καλυφθούν. Παράλληλα ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ να βάλουμε στην κατάψυξη αρκετά ποτηράκια με νερό γιατί χρειαζόμαστε πάγο.

Καρυδάκι γλυκό του κουταλιού (2η συνταγή)

Αφήνουμε τα καρυδάκια για 8 ώρες στο διάλυμα του ασβέστη ανακατεύοντας συχνά για να μην κατακάθεται ως ίζημα ο ασβέστης.

Καρυδάκι γλυκό του κουταλιού (2η συνταγή)

Αφού περάσουν οι 8 ώρες ξεπλένουμε αρκετές φορές τα καρυδάκια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό. Τα βράζουμε 5 λεπτά, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε ξανά σε κρύο νερό ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε. Τα τρυπάμε με μεταλλικό σουβλάκι. Κάνουμε δυο κάθετα μεταξύ τους διαμπερή τρυπήματα. 

Καρυδάκι γλυκό του κουταλιού (2η συνταγή)

Τα ξαναβάζουμε σε κρύο νερό και τα ξαναβράζουμε σε μπόλικο νερό με σκεπασμένη αυτή τη φορά κατσαρόλα μέχρι να πέφτουν αν τα τρυπήσουμε με χοντρό βελόνι. Δεν θα λιώσουν γιατί έχουν μπει στον ασβέστη και η δοκιμή γίνεται με τη βελόνα (εμείς εδώ στη Κρήτη τη λέμε σακοράφα). 

Καρυδάκι γλυκό του κουταλιού (2η συνταγή)

Μόλις είναι έτοιμα τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα βάζουμε σε σκεύος με τον πάγο, τον χυμό 3-4 λεμονιών και νερό που να τα σκεπάζει. Αφήνουμε για 8 ώρες ή ολόκληρη τη νύχτα. 

10η μέρα! 

Καρυδάκι γλυκό του κουταλιού (2η συνταγή)

Αφού περάσουν οι οκτώ ώρες στο παγωμένο νερό με το λεμόνι, τα σουρώνουμε και τα απλώνουμε να στραγγίξουν. Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και τα μυρωδικά να βράσουν και μόλις λιώσει η ζάχαρη αποσύρουμε από το μάτι την κατσαρόλα και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Καρυδάκι γλυκό του κουταλιού (2η συνταγή)

Βάζουμε μέσα στο κρύο σιρόπι τα καρυδάκια και τα βράζουμε για 3-4 λεπτά. Τα αφήνουμε να μείνουν 24 ώρες και επαναλαμβάνουμε το τρίλεπτο βράσιμο για άλλες 2 μέρες.

Καρυδάκι γλυκό του κουταλιού (2η συνταγή)

Την επόμενη μέρα δένουμε κανονικά (επιτέλους!) το καρυδάκι και λίγο πριν το αποσύρουμε προσθέτουμε το χυμό ενός ακόμη λεμονιού, αφήνουμε να πάρει μια ακόμη βράση και το σερβίρουμε σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα. Τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα αποθηκεύσουμε.  

Καρυδάκι γλυκό του κουταλιού (2η συνταγή)

Παρατηρήσεις:

1)Καλό είναι η διαδικασία να αρχίσει πρωί για να ανακατεύουμε το διάλυμα του ασβέστη.

2)Δεν είχα σακοράφα στο δεύτερο σπίτι μου όπου έκανα τη διαδικασία και χρησιμοποίησα οδοντογλυφίδα λεπτή. Από τη βελόνα ίσως πέφτει πιο νωρίς. 

3)Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα βρασίματα μετά το τρύπημα για να καθαρίσουν καλά καλά από τον ασβέστη βάζοντας κάθε φορά τα καρυδάκια σε κρύο νερό.

4) Το καρυδάκι μ’ αυτόν τον τρόπο γίνεται ιδιαίτερα τραγανό.  Οι δοκιμαστές (και ήταν πολλοί)  είπαν στην πλειοψηφία τους ότι ήταν εξαιρετικό. Ανάμεσά τους ήμουν κι εγώ. Υπήρξαν και κάποιοι που είπαν ότι προτιμούν την άλλη μου συνταγή, και το θέλουν λίγο πιο μαλακό.

5)Ευχαριστώ για άλλη μια φορά τη φίλη μου Αργυρή που μου εμπιστεύτηκε την εξαιρετική συνταγή της!

Και του χρόνου!  

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο