Κρητικά παξιμαδάκια με ελαιόλαδο και σταφίδες (video)

Τραγανά και νόστιμα,  για τον καφέ ή το χυμό μας!

Δεν ξέρω αν έχει υπάρξει μέρα που να μην έχει η μάνα μου παξιμαδάκια ή κουλουράκια στο σπίτι της. Ποτέ της δεν μπόρεσε να πιει σκέτο τον καφέ της και μέχρι να της τελειώσει η μια παρτίδα, έχει φτιάξει την άλλη. Από συνταγές, όλο και κάποια καινούρια μου ξεφουρνίζει.

 

Τώρα ειδικά με το blog συμμετέχει κι εκείνη ενεργά στην αναζήτηση συνταγών από τα παλιά της τετράδια. Την πειράζω λέγοντας πως αν ήταν πιο νέα θα της έφτιαχνα κι εκείνης ένα blog. Τις τελευταίες εβδομάδες με έχει κεράσει δυο  καταπληκτικά νέα-παλιά βουτήματα: τα παξιμαδάκια της σημερινής συνταγής και κάποια κουλουράκια που είναι στα προσεχή γιατί είναι από τα πιο τραγανά που έχω φάει και  άρεσαν πολύ σε όσους τα δοκίμασαν. 

Το ωραίο είναι ότι θυμάται για όλες της τις συνταγές την ακριβή τους προέλευση. Ονοματεπώνυμο «πηγής», τόπο και συνθήκες πρώτης δοκιμής. Τα παξιμαδάκια και τα βουτήματα με ελαιόλαδο συνηθίζονται πολύ αυτή την εποχή. Δεν μπαγιατεύουν όπως τα κέικ, συμφέρουν γιατί έχουν υλικά καθημερινά που υπάρχουν σε όλα τα ντουλάπια και συνοδεύουν τον καφέ και το χυμό μας πολύ ταιριαστά.

 

Αφήστε που μαζί με τυρί, όλα τούτα τα αρτοσκευάσματα που δεν είναι πολύ γλυκά, αποτελούν ιδανικό σνακ για τα παιδιά που διαβάζουν. Τα παξιμαδάκια διατηρούνται αρκετές εβδομάδες και  γίνονται τόσο εύκολα που πολύ συχνά προτιμώνται από τα κουλουράκια αν είμαστε βιαστικές.  

Η συνταγή όπως οι περισσότερες παλιές έδινε τα υλικά σε φλυτζάνες του τσαγιού (μη ρωτάτε πόσες, ακόμη θα έφτιαχνα παξιμαδάκια…) και στο αλεύρι ήθελε το κλασικό «όσο σηκώσει» για μαλακή ζύμη. Η μάνα μου λοιπόν δεν την άλλαξε τη συνταγή της, για ποιο λόγο άλλωστε;  Εγώ ξανάφτιαξα μια …υποπολλαπλάσια ποσότητα της αρχικής συνταγής.  Ακόμη, μετέτρεψα τις μονάδες  μέτρησης σε πιο σύγχρονες. Σημειώνω επίσης ότι οι  οδηγίες λένε πως εκτός από τις σταφίδες μπορούμε να βάλουμε και καρύδια ή αμύγδαλα.

Υλικά:

500ml ελαιόλαδο (2 δοσομετρικές κούπες)

300gr-320gr  ζάχαρη  (1,25 δοσομετρική κούπα)

125ml ( ½ δοσομετρική κούπας) χυμό πορτοκαλιού

62 ml ( ¼ δοσομετρικής κούπας) ρακή ή κονιάκ

62 ml κανελόζουμο

1 φακελάκι μπέικιν (20gr)

5ml (1 κουταλάκι του γλυκού) κανέλα

2,5 ml (1/2 κουταλάκι του γλυκού) γαρύφαλλο

5 ml (1 κουταλάκι του γλυκού) αμμωνία σκόνη  

100-150 gr σταφίδες

Περίπου ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Επί το έργον:

Η παρασκευή παρουσιάζεται  αναλυτικά στο βίντεο που βέβαια είναι πιο κατατοπιστικό από τις φωτογραφίες (δεν ήταν εύκολο να φωτογραφίζονται ταυτόχρονα τα διάφορα στάδια παρασκευής), και για όποιες απορίες… εδώ είμαστε! 

Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, αλλά να μη κολλά στα χέρια. Αν γίνει όμως σφικτή θα γίνουν πολύ σκληρά. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για κανένα μισάωρο. Ο χρόνος του πρώτου φουρνίσματος είναι περίπου 35 λεπτά στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος, μεσαία σχάρα). Τα κομμένα πια παξιμαδάκια διπλοφουρνίστηκαν στους 160 βαθμούς, στον αέρα και πήραν περίπου άλλο τόσο χρόνο για να στεγνώσουν στο δικό μου φούρνο. Δοκιμάζουμε να είναι στεγνά και διατηρούμε σε μπολ που κλείνουν καλά για να μην μαλακώσουν από την υγρασία. Διατηρούνται για αρκετές εβδομάδες.

Παρατηρήσεις:

1)Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτά τα 62ml στις ποσότητες των υλικών δεν θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα αν γίνουν 65… Η συνταγή είναι οικιακή και αυτές οι διαφορές δεν μετρούν. Απλά αφού χρησιμοποίησα τη δοσομετρική κούπα, είπα να γράψω με ακρίβεια τις ποσότητες.

2)Η αμμωνία στα γλυκά συνηθίζεται πολύ εδώ στην Κρήτη. Ειδικά στα βουτήματα, δίνει τραγανότητα και ταυτόχρονα τα κάνει τόσο αφράτα που λιώνουν στο στόμα. Στα συγκεκριμένα, χάνετε και κάθε μυρωδιά της μόλις κρυώσουν!

3)Ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να αντικατασταθεί από χυμό του εμπορίου σε εποχή που δεν βρίσκουμε φρέσκα πορτοκάλια. Παλιότερα χρησιμοποιούσαν το καλοκαίρι συμπυκνωμένο χυμό, ελαφρά αραιωμένο με νερό. Ίσως να χρειάζεται να ελαττώσουμε λίγο τη ζάχαρη σ’ αυτή τη περίπτωση.  

Καλή εβδομάδα! 

Καλή δύναμη στα παιδιά που δίνουν εξετάσεις! 

Print Friendly, PDF & Email