Vegan/vegetarian

Σοκολατένιο κέικ κολοκυθιού (και σε παραλλαγή σοκολατόπιτας)

Σοκολατένιο κέικ κολοκυθιού (και σε παραλλαγή σοκολατόπιτας)

Μια γλυκιά σοκολατοκολοκυθόπιτα με πράσινο κολοκύθι!

Την προηγούμενη Κυριακή κέικ με αβοκάντο, σήμερα σοκολατόπιτα με πράσινα κολοκύθια, δεν θ’ αφήσω μου φαίνεται λαχανικό για λαχανικό να μη το χρησιμοποιήσω αυτή την εποχή στη ζαχαροπλαστική. Υπόσχομαι ότι δεν θα βάλω ΚΑΙ με καρότο την άλλη Κυριακή! Εξάλλου υπάρχει τέτοιο στο site!

Σοκολατένιο κέικ κολοκυθιού (και σε παραλλαγή σοκολατόπιτας)

Όχι ότι είναι η πρώτη φορά που φτιάχνω γλυκιά συνταγή με πράσινο κολοκύθι, ήδη έχει δημοσιευτεί γλυκιά κολοκυθόπιτα-κέικ και έχει καλές κριτικές. Πάντα αυτά τα κέικ γίνονται ζουμερά και με το ελαιόλαδο εντείνεται η αίσθηση της υγρασίας τους. Αυτό εδώ είναι διαφορετικό από το προηγούμενο γιατί είναι σοκολατένιο! Και μάλιστα είναι και κέικ και ζουμερή σοκολατόπιτα αν προσθέσουμε σιρόπι σοκολάτας.

Σοκολατένιο κέικ κολοκυθιού (και σε παραλλαγή σοκολατόπιτας)

Συνήθως φτιάχνω αυτά τα κέικ με το εσωτερικό των κολοκυθιών που γεμίζω. Αυτή τη φορά όμως χρησιμοποίησα ολόκληρα κολοκύθια που ξεμείνανε και λίγο ακόμη θα ήταν για πέταμα. Η συνταγή είχε χρόοοονια να γίνει. Συνήθως αυτά τα απομεινάρια τα χρησιμοποιώ σε αλμυρές συνταγές (κολοκυθοκεφτέδες, κολοκυθοτηγανίτες κλπ).  Είχα δει όμως αυτή τη συνταγή σε πρόσφατο ξεφύλλισμα του τετραδίου μου και την είχα βάλει στο πρόγραμμα.

Σοκολατένιο κέικ κολοκυθιού (και σε παραλλαγή σοκολατόπιτας)

Την τελευταία στιγμή μάλιστα έκανα δυο παρεμβάσεις. Δυο μπανάνες έτοιμες να λιώσουν κόπηκαν σε κομματάκια και στόλισαν την επιφάνεια. Η έμπνευση της τελευταίας στιγμής να σιροπιαστεί με σιρόπι σοκολάτας η πίτα μου,  μπορεί να κάλυψε τη διακόσμηση  αλλά ταίριαξε με το κέικ και το μετέτρεψε σε μια ωραία σοκολατόπιτα.

Σοκολατένιο κέικ κολοκυθιού (και σε παραλλαγή σοκολατόπιτας)

Επειδή όλο και κάποια κολοκύθια θα μας βρίσκονται από τώρα και πέρα, θεώρησα καλό να δημοσιεύσω σήμερα τη συνταγή παρόλο που είναι το δεύτερο κέικ μέσα σε μια εβδομάδα. Εξάλλου έτσι σοκολατένιο, μπορεί να το πει κανείς και γιορτινό λόγω της ημέρας, παρόλο που τέτοια κέικ τα έχω για καθημερινά λόγω των “ευτελών” και φθηνών υλικών, της γρήγορης παρασκευής και της ελάχιστης φροντίδας.

Σοκολατένιο κέικ κολοκυθιού (και σε παραλλαγή σοκολατόπιτας)

Α, και μη πείτε σε κανένα ότι περιείχε κολοκύθι… Κανείς δεν θα το καταλάβει!

 

Παρατηρήσεις

1)Η αρχική συνταγή περιέχει καρύδια και όχι φρούτα.  Αν είχα σπασμένα καρύδια θα έβαζα και τα καρύδια και τις μπανάνες. Του πάνε… Οι μπανάνες θα μπορούσε –υποθέτω-  να είναι φράουλες ή άλλο φρούτο εποχής αλλά κι αυτές ήταν αρωματικές και γλυκιές και ταίριαξαν.

2)Η αρχική συνταγή έχει κοινό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και για φουσκωτικό μπέικιν και σόδα, οπότε έχει 1 κουταλιά χυμό λεμονιού. Εγώ έβαλα αλεύρι που φουσκώνει  μόνο του αλλά πρόσθεσα ½ κουταλάκι μπέικιν.

3)Το σιρόπι της σοκολάτας είναι πιο ρευστό αν δεν βάλουμε τη σοκολάτα και εισχωρεί πιο εύκολα στο εσωτερικό. Επειδή δεν την ήθελα πολύ μαλακή, μου άρεσε που έμεινε στην επιφάνεια σαν γλάσσο. Όχι ότι δεν εισχώρησε και στο εσωτερικό της δηλαδή…

 

Χρόνια Πολλά σε όλους τους εορτάζοντες της ημέρας!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο