Vegan/vegetarian

Ρολό με φράουλες και γλυκιά κρητική μυζήθρα

Ρολό με φράουλες και γλυκιά κρητική μυζήθρα

Το γλυκό της Κυριακής!

Ρολό με φράουλες και γλυκιά κρητική μυζήθρα

Μπορεί το καλοκαίρι να μην εμφανίστηκε δυναμικά φέτος αλλά ήδη τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά έχουν πανηγυρικά πάρει τη θέση τους στο τραπέζι μας.

Ρολό με φράουλες και γλυκιά κρητική μυζήθρα

Επειδή η αλήθεια είναι ότι τα  γλυκά ψυγείου δεν «μυρίζουν» ακόμη, προτιμήσαμε για σήμερα ένα γλυκό ρολό με ανοιξιάτικες φράουλες και γλυκιά μυζήθρα. Κρεμώδες αλλά όχι παγωμένο, γλυκό όσο πρέπει και για επιδόρπιο και για συνοδευτικό του καφέ ή του χυμού μας.

Ρολό με φράουλες και γλυκιά κρητική μυζήθρα

Στη γέμιση μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα φρούτα εποχής ή γλυκά κουταλιού ή φρουί γλασέ πολύχρωμα . Η κρητική γλυκιά μυζήθρα (νωπό  ανθότυρο τη λένε οι Χανιώτες) θα μπορούσε να είναι και άλλο μαλακό φρέσκο τυρί, αλλά μ’ αυτήν αυτό το διαφορετικό ρολό έχει πιο ρουστίκ γεύση.

Ρολό με φράουλες και γλυκιά κρητική μυζήθρα

Η ζύμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τάρτες ή ταρτάκια. Αυτό είναι και η διαφορετικότητα αυτού του ρολού. Δεν έχει τη σπογγώδη υφή ενός παντεσπανιού αλλά είναι κάπως μπισκοτένιο. Το γαρνίρισμα με σοκολατένιο σιρόπι μπορεί να αντικατασταθεί με κάποια άλλη γλυκιά σάλτσα φρούτων ή με σκέτη αχνοζάχαρη!

Ρολό με φράουλες και γλυκιά κρητική μυζήθρα

Εύκολο λοιπόν γλυκό σήμερα! Και οικονομικό. Κι όμως η εμφάνισή του δεν υστερεί από εκείνη πιο πολύπλοκων και πιο δαπανηρών γλυκών. 

Ρολό με φράουλες και γλυκιά κρητική μυζήθρα

Υλικά:

Α. Για τη ζύμη:

80 gr βούτυρο

300 gr αλεύρι

59 gr ζάχαρη

1 αυγό

Ελάχιστο αλάτι

Β. Για τη γέμιση:

250gr μυζήθρα

250 gr φράουλες

100  gr ζάχαρη

100 gr τριμμένο αμύγδαλο ή 80 gr ινδοκάρυδο

1 αυγό

Και για το άλειμμα

30-50  gr βούτυρο

Για την επικάλυψη:

1 κρόκο  αυγού διαλυμένο σε ελάχιστο νερό

½ δόση σάλτσα σοκολάτας σπιτική ή αντίστοιχη ποσότητα έτοιμης

Ή 100 gr σοκολάτα και 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο

Μερικές φράουλες και φύλλα μέντας

Επί το έργον:

Πλένουμε τις φράουλες και τις αφήνουμε να στραγγίξουν. Φτιάχνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να περιμένει.

Ρολό με φράουλες και γλυκιά κρητική μυζήθρα

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Πατάμε με το πιρούνι τη μυζήθρα να γίνει σαν κρέμα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε και τις φράουλες κομμένες σε τέταρτα ή σε όγδοα αν είναι μεγάλες.

Ρολό με φράουλες και γλυκιά κρητική μυζήθρα

Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανοίγουμε  με τον πλάστη το ζυμάρι πάνω σε χαρτί ψησίματος σε φύλλο, με μέγεθος περίπου όσο το ταψί της ηλεκτρικής κουζίνας. Το αλείφουμε με το βούτυρο.

Ρολό με φράουλες και γλυκιά κρητική μυζήθρα

Βάζουμε τη γέμιση και της δίνουμε κυλινδρικό σχήμα. Φτιάχνουμε το ρολό, σκεπάζοντας πρώτα από το πλάι τη γέμιση και τυλίγοντας σε κύλινδρο.

Ρολό με φράουλες και γλυκιά κρητική μυζήθρα

Αλείφουμε με τον κρόκο αυγού, μεταφέρουμε μαζί μα το χαρτί στο λαμαρινάκι του φούρνου  και ψήνουμε για 50-60 λεπτά (ή μέχρι να ροδίσει)  σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα.

Ρολό με φράουλες και γλυκιά κρητική μυζήθρα

Αφήνουμε να κρυώσει και περιχύνουμε με τη σάλτσα σοκολάτας ή με ό,τι άλλο αποφασίσουμε να το σερβίρουμε. Αν προτιμήσουμε την σοκολάτα, θα την λιώσουμε σε μπεν μαρί (όπως δείχνω εδώ) μαζί με το ελαιόλαδο και όταν ρευστοποιηθεί θα γαρνίρουμε το γλυκό μας.

Ρολό με φράουλες και γλυκιά κρητική μυζήθρα

Παρατηρήσεις:

1)Το τριμμένο αμύγδαλο ή η καρύδα χρησιμεύουν στο να τραβήξουν τα υγρά που θα προκύψουν από το φρούτο και έτσι να είναι κάπως συμπαγής η κρέμα του γλυκού. Μπορούν να αντικατασταθούν με 2-3 κουταλιές κορν φλάουρ ή τριμμένα μπισκότα (πολύ ωραία παραλλαγή). Σε κάθε περίπτωση, δοκιμάστε την γλυκύτητα της γέμισης (πριν προσθέσετε το αυγό) για να μη γίνει υπερβολικά γλυκιά αλλά ούτε και άγλυκη.

2)Το ίδιο ισχύει αν προτιμήσουμε να χρησιμοποιήσουμε γλυκά του κουταλιού αντί φρέσκα φρούτα. Τα γλυκά πρέπει να μπουν στραγγισμένα και να προσαρμοστεί η ποσότητα της ζάχαρης.

3)Το ινδοκάρυδο στη γέμιση είναι αρκετά αρωματικό από μόνο του. Αν βάλουμε αμύγδαλο ή κορν φλάουρ μπορούμε να ενισχύσουμε τα αρώματα με εσάνς αμυγδάλου αν συνηθίζουμε τις εσάνς, ή βανίλια ή τριμμένη μαστίχα ή ξύσμα λεμονιού. Παρεμπιπτόντως, έχω γεμίσει αυτό το ρολό με μυζήθρα που έμεινε από ανεβατά καλιτσούνια (αρωματισμένη με κανέλα και δυόσμο) στην οποία πρόσθεσα κορνφλάουρ για τα υγρά και ταίριαζε πάρα πολύ! 

Καλή εβδομάδα!   

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο