Vegan/vegetarian

Η “λεμονάτη” μακαρονάδα μου!

Η “λεμονάτη” μακαρονάδα μου!

Φαγητό σε 15 λεπτά! 

Αρωματική, ελαφριά και εύκολη μακαρονάδα με ιταλική καταγωγή, προσαρμοσμένη στα καθ’ ημάς. Για βιαστικούς, για φοιτητές, για πρωτάρηδες, για όλους! Ακόμη και για κάποιους που κάνουν δίαιτα!

Η “λεμονάτη” μακαρονάδα μου!

Τον πείραζα τον πατέρα μου: «μόνο στα μακαρόνια δεν βάζεις λεμόνι». Κι απαντούσε γελώντας πολλές φορές «κι εκεί θα βάλω και θα δεις που θα πηγαίνει…».  Πού να τόξερα να του βάλω λεμόνι και στα μακαρόνια πριν «φύγει», να δοκιμάσει τη νοστιμιά τους !

Η “λεμονάτη” μακαρονάδα μου!

Γνώρισα αυτή τη μακαρονάδα από ένα site με ιταλικές συνταγές στο οποίο είχα γραφτεί μέλος πριν 2-3 χρόνια. Τον σκέφτηκα τότε τον πατέρα μου γελώντας μόνη μου, αλλά δεν την είχα δοκιμάσει.

Η “λεμονάτη” μακαρονάδα μου!
Εκείνο, δεξιά το ITALIAN PASTA μου έδωσε την ιδέα…

Η δοκιμή έγινε πρόσφατα, όταν ξεφυλλίζοντας ένα από τα βιβλία που είχα αγοράσει στο περυσινό μας ταξίδι η φωτογραφία  αυτής της μακαρονάδας μου φάνηκε ιδιαίτερα ελκυστική.

Η “λεμονάτη” μακαρονάδα μου!

Η συνταγή στο βιβλίο μου πρότεινε μακριά μακαρόνια και τυρί μασκαρπόνε.  Την αναζήτησα λοιπόν στο internet  και τη βρήκα σε διάφορες παραλλαγές, με διάφορα ιταλικά  τυριά , από κρεμώδες μασκαρπόνε ως σκληρή παρμεζάνα. Αυτά τα απλά ιταλικά πιάτα είναι που κάνουν δημοφιλή  την κουζίνα της γείτονος σε όλο τον κόσμο.  Πλούσια η  cucina povera η ιταλική, το ίδιο –ίσως και περισσότερο – η δική μας αλλά εμείς δεν βρήκαμε τρόπους διάδοσης…

Η “λεμονάτη” μακαρονάδα μου!

«Γιατί όχι και με τα δικά μας;» σκέφτηκα . Το αποτέλεσμα είναι ένα εκπληκτικό πιάτο για βιαστικούς, ελαφρύ αρωματικό και νόστιμο που καθιερώθηκε! Μέσα σε 2-3 μήνες  το έχω φτιάξει με μυζήθρα γλυκιά (νωπό ανθότυρο), με μυζήθρα ξινή, με φέτα με πηκτόγαλο Χανίων, με ξύγαλο Σητείας, με αθόγαλο  και με στραγγιστό γιαουρτάκι διαίτης!

Η “λεμονάτη” μακαρονάδα μου!

Το έχω αρτύσει με άνηθο ή με μαϊντανό, το αρωματίσει πρόσθετα με σκόρδο ή/και στακοβούτυρο, το έχω πλουτίσει  με τριμμένη ώριμη γραβιέρα,   το έχω πασπαλίσει με καυτερό κοκκινοπίπερο και το έχω μαγειρέψει για ένα έως 4 άτομα!

Η “λεμονάτη” μακαρονάδα μου!

Σε κάποιους άρεσε περισσότερο με πιο λιπαρά τυριά, και σε κάποιους με πιο ελαφριά. Και με το γιαούρτι –που πλησιάζει και σε δική μας αντίστοιχη αγαπημένη συνταγή- προτιμήθηκε ως πιάτο διαίτης!  Η ουσία είναι πως αυτή η μακαρονάδα αποτελεί πια την γρήγορη λύση στο σπίτι μας!

Η “λεμονάτη” μακαρονάδα μου!

Θα δώσω τα υλικά για κάθε μερίδα και πολλαπλασιάστε κατάλληλα )μερίδα ζυμαρικών θεωρούν οι ειδικοί τα 100-120 gr άβραστων ζυμαρικών) . Η ιδέα επιδέχεται πολλές παραλλαγές και προσθαφαιρέσεις υλικών  και μπορεί να προσαρμοστεί σε πολλά γούστα.

 

Παρατηρήσεις

  • Αν χρησιμοποιήσουμε γιαούρτι ή αθόγαλο το προσθέτουμε στο τηγάνι αφού το αποσύρουμε από το μάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  • Όταν έφτιαξα τα μακαρόνια για περισσότερα άτομα άδειασα την κρέμα στην κατσαρόλα γιατί θεώρησα ότι δεν θα μπορούσε να γίνει σωστά ή ανάμειξη στο τηγάνι.

  • Την τελευταία φορά έβαλα ένα μέρος του μαϊντανού να πάρει μια βράση με το ξύσμα και πασπάλισα ωμό τον υπόλοιπο. Καλή ιδέα ήταν…
  • Οι Ιταλοί βάζουν τη σάλτσα μετά που θα την ετοιμάσουν στο πιάτο και προσθέτουν εκεί τα μακαρόνια. Έτσι προτείνει το βιβλίο μου, έτσι είδα να προτείνουν και οι περισσότερες συνταγές που βρήκα στο διαδίκτυο.
  • Το πηκτόγαλο Χανίων και το ξύγαλο Σητείας είναι δύο εξαιρετικά κρεμώδη κρητικά τυριά με παρόμοια υφή.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο