Vegan/vegetarian

Αρωματική, δροσερή, φρέσκια λεμονάδα!

Αρωματική, δροσερή, φρέσκια λεμονάδα!

Δροσιά και γλύκα στο ίδιο ποτήρι, με πανεύκολη συνταγή…

Να κάνουμε τα ξινά γλυκά, σχολίασε προχθές μια φίλη σε μια κοινοποίηση του κέικ λεμονιού, παραφράζοντας το να «κάμομε τα πρικιά (πικρά) γλυκά» που λέμε στην Κρήτη όταν θέλουμε να πούμε ότι ωραιοποιήσαμε μια κατάσταση.

Αρωματική, δροσερή, φρέσκια λεμονάδα!

“Ήκαμε τα πρικιά γλυκά” λέμε όταν κάποιος ωραιοποιεί, παραβλέπει, ακόμη και συγχωρεί ό,τι τον στεναχώρησε και τον πίκρανε. Να τα κάνουμε λοιπόν, έστω κι αν πρόκειται για λεμόνια γιατί τα υπόλοιπα εύκολα δεν αλλάζουν γεύση!

Αρωματική, δροσερή, φρέσκια λεμονάδα!

Ναι, το χρειαζόμαστε αυτό το συναίσθημα της απόλαυσης, το πλατάγισμα της γλώσσας στη γεύση του γλυκού αναψυκτικού που συνοδεύει ευχάριστα τα απογεύματα της  Άνοιξης και του Καλοκαιριού.  Λεμόνια ντόπια το κατακαλόκαιρο δεν βρίσκονται. Μόνο οι τυχεροί που έχουν δίφορες και τρίφορες λεμονιές στα περβόλια τους απολαμβάνουν όλο το χρόνο φρέσκο χυμό.

Αρωματική, δροσερή, φρέσκια λεμονάδα!

Αυτή την εποχή όμως είναι στα καλύτερά τους κάποιες ποικιλίες. Φρέσκα και αρωματικά και αρκετά γλυκά μερικές φορές, τόσο  γλυκά που πολλοί τ’ αγαπάμε κι έτσι σκέτα, ωμά! Έχετε δοκιμάσει λεμόνι χοντρόφλουδο με μπόλικο αλάτι; Επιχειρήστε το! Θα εκπλαγείτε ακόμη κι αν χρειαστεί να κλείσετε προς στιγμή τα μάτια.  Θα έλεγα ότι μάλλον  επιβάλλεται να τα κλείσετε. Η απόλαυση πολλαπλασιάζεται…

Αρωματική, δροσερή, φρέσκια λεμονάδα!

Όπως κάθε χρόνο, όλο και κάποιος φίλος με περβόλι θα αφήσει μια τσαντιά λεμόνια στην πόρτα μου.  Από την τσαντιά που έχει γίνει ετήσια καθιερωμένη πια συνήθεια προέκυψαν μερικές από τις πιο αγαπημένες συνταγές των επισκεπτών του site. Το κέικ λεμονιού, η μαρμελάδα λεμόνι, το γλυκό του κουταλιού λεμόνι και έπονται φέτος και άλλες με πρώτη την σημερινή συνταγή της δροσερής  και αρωματικής λεμονάδας μου.

Αρωματική, δροσερή, φρέσκια λεμονάδα!

Στην ουσία η συνταγή μου είναι “όσο νερό, τόσο λεμόνι σε ml, και ζάχαρη σε gr”.  Εύκολο να τη θυμάται κανείς χωρίς να τη γράψει. Και από άρωμα, ό,τι μας αρέσει αν θέλουμε κάτι πιο πολύ από του λεμονιού, Η λεμονόφλουδα για πολλούς αρκεί αν τα λεμόνια είναι φρέσκα, αράντιστα, και ακέρωτα.

Παρατηρήσεις

  • Η λεμονάδα μας διατηρείται στο ψυγείο τουλάχιστον μια εβδομάδα. Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι η πορτοκαλάδα μου διατηρείται για όλο το καλοκαίρι γιατί βράζει και ο χυμός και με αντίστοιχο τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε λεμονάδα, αλλά δεν το συνηθίζω γιατί η λεμονάδα δεν έχει την ίδια φρεσκάδα όταν μείνει.
  • Η αραίωση που προτείνω είναι 1 μέρος λεμονάδας προς 3-3,5 μέρη νερού. Φυσικά  είναι προσωπική επιλογή η ποσότητα του νερού, ανάλογα πόσο γλυκιά θέλουμε τη λεμονάδα μας. Γιατί αρωματική και δροσερή είναι ούτως ή άλλως!
  • Ο χυμός λεμονιού μπορεί να προστεθεί στο σιρόπι αφού τον περάσουμε από σήτα, αλλά εμείς τον προτιμούμε όπως είναι. Απλώς αφαιρούμε τα κουκούτσια.
  • Από όλα τα αρωματικά θεωρώ πιο ταιριαστή τη λουΐζα γιατί έχει πιο «διακριτική» παρουσία στη λεμονάδα και τονίζει τη λεμονάτη γεύση χωρίς να την καλύπτει. Εγώ έχω την τύχη να έχω ένα φυτό οπότε έχω φρέσκα φύλλα αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και 2-3 φυλλαράκια ξερής βάζοντάς στα στο ειδικό εργαλείο που χρησιμοποιούμε για το τσάι (αυτό που βυθίζεται στο βραστό νερό). Αν δεν το έχουμε θα βάλουμε τα φύλλα κατευθείαν στο νερό και  απλώς θα σουρώσουμε το σιρόπι πριν προσθέσουμε το χυμό.

Καλό σας απόγευμα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο