Μικρά κέικ  μελιού με αβοκάντο και κρέμα σοκολάτας – αβοκάντο!

Χωρίς ζάχαρη, χωρίς βούτυρο, χωρίς αυγά!

Όπως κάθε χρόνο, αυτή τη συγκεκριμένη Κυριακή, η ανάρτησή μου έχει συνταγή γλυκού. Και εννοώ την Κυριακή που γιορτάζουμε τη Μητέρα αλλά και την Κυριακή της Σαμαρείτιδος που γιορτάζουν οι Φωτεινές  μας. Αφού φέτος συνέπεσαν, η ανάρτηση είναι ουσιαστικά διπλή. Δυο γλυκές συνταγές λοιπόν για τα διπλά Χρόνια Πολλά στις εορτάζουσες της ημέρας!

 

Δεν θα πιστεύουν όσοι δοκιμάσουν αυτά τα κέικ ποια είναι η σύστασή τους. Δηλαδή κι εμείς εκπλαγήκαμε την πρώτη φορά που τα έφτιαξα.  Το άκουγα αλλά δεν το πίστευα ότι το αβοκάντο μπορεί να αντικαταστήσει τόσο ικανοποιητικά το βούτυρο. 

Η πρώτη μπουκιά συνοδεύτηκε από ένα «Πολύ ωραίο! Αλλά έχει βούτυρο, ε;» . Κανείς δεν μάντεψε την πρώτη ύλη ούτε  των κέικ ούτε της σοκολατένιας κρέμας που τα στολίσαμε την δεύτερη φορά.

 

Για το αβοκάντο Κρήτης σας έχω ξαναμιλήσει  και μάλιστα εκτενώς αναφέροντας πολλές λεπτομέρειες για την ιστορία της καλλιέργειάς του στο νησί και για την διατροφική του αξία. Εγώ έχω καταλήξει να το θεωρώ πια ντόπιο υλικό όπως και τα  ακτινίδια. Σε λίγα χρόνια να δείτε που θα θεωρούμε αυτονόητη τη χρήση στην κουζίνα μας και άλλων υλικών. Καλλιεργούνται τόσα πολλά πράγματα στο νησί μας και μάλιστα όλα λόγω του μικροκλίματός μας είναι εξαιρετικής ποιότητας!  Κι ό,τι παράγει η γη μας το αγαπούμε, το χρησιμοποιούμε και το εντάσσουμε στην διατροφή μας ειδικά αν είναι τόσο υγιεινό όσο το αβοκάντο.

Τα πρώτα χρόνια που εμφανίστηκαν τα αβοκάντο τα χρησιμοποιήσαμε μόνο σε πράσινες σαλάτες αλλά τώρα όλο και περισσότερες συνταγές μπαίνουν στο εδεσματολόγιό μας. Να υπενθυμίσω την ταραμοσαλάτα με αβοκάντο που είχα πρωτοφτιάξει πατώντας πάνω στην ιδέα μιας φίλης το 2014 και έχω να πω ότι όσοι δοκίμασαν τη δική μου ή άλλες παραλλαγές της που κυκλοφόρησαν μόνο καλά λόγια είχαν να πουν.

              Τα ντύσαμε και στα ροζ για την ημέρα! 

Για αυτά τα μικρά κέικ «πάτησα» πάνω σε συνταγές που βρήκα σε διάφορα sites στο διαδίκτυο. Είδα ότι χρησιμοποιείται maple syrup ή σιρόπι αγαύης που  είναι πολύ δύσκολο να προμηθευτώ, και πολύ ακριβά για καθημερινή χρήση. Δεν κάνεις δοκιμές με τόσο ακριβά υλικά… Έτσι αντικαταστάθηκε με μέλι! Εξαιρετικό κρητικό θυμαρίσιο μέλι που το έχω χρησιμοποιήσει και σε άλλες συνταγές αντί maple syrop με πολύ καλό αποτέλεσμα.

Είδα ότι πολλές συνταγές για κέικ με αβοκάντο χρησιμοποιούν σκόνη κακάο αντί σοκολάτας αλλά επειδή είχα στο σπίτι σοκολάτα  και τις δυο φορές που έφτιαξα τα κεκάκια την προτίμησα. Στο μείγμα μάλιστα την έβαλα χωρίς να τη λιώσω  όπως προτείνουν οι περισσότερες συνταγές που είδα. Βαρέθηκα  για να είμαι  ειλικρινής  να λερώνω σκεύος για τόσο λίγη ποσότητα… Δεν το απέφυγα στην κρέμα αλλά στο μείγμα του κέικ μια χαρά ήταν και τριμμένη. Σε επόμενη παρασκευή τους θα κάνω κι άλλους πειραματισμούς.

Παρά την πάγια τακτική μου (το ξέρετε όσοι παρακολουθείτε το site) , δεν μπορώ να δώσω link για πηγή γιατί είδα αρκετές  συνταγές και  τελικά αυτή που προέκυψε δεν είναι ίδια με καμιά. Μια αναζήτηση avocado cakes στη google και μια ματιά στις 1-2 πρώτες σελίδες θα σας δώσει όλα τα link που πάτησα! Ευτυχώς έχω αρκετή εμπειρία πια για να κανονίζω τις αναλογίες υγρών-στερεών υλικών στα κέικ.

Έχουμε και λέμε λοιπόν…

Υλικά:

Α. Για τα 12 μικρά κέικ:

1 μεγάλο ώριμο αβοκάντο περίπου 200 gr ακαθάριστο

220 gr  (1,5 κούπα περίπου)  αλεύρι

Λίγο αλάτι

5 ml (1 κουταλάκι)  σόδα

5ml (1 κουταλάκι)  μπέικιν

125 ml  (0,5 κούπα) γάλα

80ml (περίπου 1/3 κούπας)  ελαιόλαδο

240 gr (περίπου 2/3 κούπας)  μέλι

100gr τριμμένη σοκολάτα

Ξύσμα κάποιου εσπεριδοειδούς

Β. Για την κρέμα σοκολάτα:

1 ώριμο αβοκάντο (περίπου 200gr ακαθάριστο)

50-60 gr  (2 κουταλιές) μέλι

80 – 100 gr σοκολάτα

10ml  (2 κουταλάκια του γλυκού) κακάο

Ελάχιστο αλάτι

Γ. Για τη διακόσμηση:

12 φρέσκες φράουλες ή άλλο μικρό φρούτο ή γλυκό του κουταλιού κατάλληλο για διακόσμηση (κεράσι, φετούλες περγαμόντου ή νεραντζιού ή σύκου) . Όπως εδώ ή εδώ.

Επί το έργον:

Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Καθαρίζουμε το αβοκάντο και αδειάζουμε τη σάρκα του με ένα κουτάλι στο multi. Προσθέτουμε το μέλι, το ελαιόλαδο, το γάλα και αλέθουμε μέχρι να γίνει ένα ρευστό μείγμα.

Σε μπολ ανάμειξης ανακατεύουμε το αλεύρι , τα φουσκωτικά, το αλάτι, το ξύσμα και την τριμμένη  σοκολάτα. Προσθέτουμε  το μείγμα του αβοκάντο και ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε θήκες για μάφινς στο ειδικό ταψάκι και μοιράζουμε με ένα κουτάλι το μείγμα. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 25-30 λεπτά σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για κέικ.

Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

 Για την κρέμα σοκολάτας: 

Σε μπεν μαρί βάζουμε την τριμμένη σοκολάτα.

Όταν λιώσει η μισή αποσύρουμε και ανακατεύουμε να λιώσει και η άλλη μισή. Έτσι δεν θα είναι καυτή όταν την προσθέσουμε στα υπόλοιπα υλικά.  

Φτιάχνουμε την κρέμα σοκολάτας αλέθοντας μέχρι να γίνουν απαλή κρέμα όλα μαζί τα υλικά στο multi αφού προσθέσουμε και τη λιωμένη σοκολάτα. Γαρνίρουμε τα κέικ μας με την κρέμα και τα στολίζουμε με τις φράουλες.

Παρατηρήσεις:

  • Την δεύτερη φορά που έφτιαξα τα κέικ αντικατέστησα ένα μέρος του μελιού με σιρόπι από γλυκό. Πέτυχαν και μ’ αυτήν την παραλλαγή!
  • Η κρέμα είναι πολύ νόστιμη και μόνη της, για γαρνίρισμα σε άλλα κέικ ή σαν άλειμμα. Δοκιμάστε την οπωσδήποτε!
  • Αν σας βγει πολύ πυκνή προσθέστε λίγο γάλα
  • Πολλές συνταγές προτείνουν για άρωμα προσθήκη βανίλιας ή καφέ. Εγώ προτίμησα το άρωμα εσπεριδοειδούς και μάλιστα ξύσμα περγαμόντου που έχω κρατήσει στην κατάψυξη. Νομίζω ότι ταιριάζει πολύ!
  • Αν δεν έχετε τα αβοκάντο ή το χρόνο για τη σημερινή συνταγή, προτείνουμε για τη σημερινή γιορτή τα πολύ εύκολα σοκολατάκια μας! Γραφτείτε στο κανάλι μας στο youtube. Θα ακολουθήσουν κι άλλα βιντεάκια…

Και πάλι Χρόνια Πολλά στις Φωτεινές και σε όλες του κόσμου τις Μανάδες!

 

Print Friendly