Η «λεμονάτη» μακαρονάδα μου!

Φαγητό σε 15 λεπτά! 

Αρωματική, ελαφριά και εύκολη μακαρονάδα με ιταλική καταγωγή, προσαρμοσμένη στα καθ’ ημάς. Για βιαστικούς, για φοιτητές, για πρωτάρηδες, για όλους! Ακόμη και για κάποιους που κάνουν δίαιτα!

 

Τον πείραζα τον πατέρα μου: «μόνο στα μακαρόνια δεν βάζεις λεμόνι». Κι απαντούσε γελώντας πολλές φορές «κι εκεί θα βάλω και θα δεις που θα πηγαίνει…».  Πού να τόξερα να του βάλω λεμόνι και στα μακαρόνια πριν «φύγει», να δοκιμάσει τη νοστιμιά τους !

 

Γνώρισα αυτή τη μακαρονάδα από ένα site με ιταλικές συνταγές στο οποίο είχα γραφτεί μέλος πριν 2-3 χρόνια. Τον σκέφτηκα τότε τον πατέρα μου γελώντας μόνη μου, αλλά δεν την είχα δοκιμάσει.  

Εκείνο, δεξιά το ITALIAN PASTA μου έδωσε την ιδέα…

Η δοκιμή έγινε πρόσφατα, όταν ξεφυλλίζοντας ένα από τα βιβλία που είχα αγοράσει στο περυσινό μας ταξίδι η φωτογραφία  αυτής της μακαρονάδας μου φάνηκε ιδιαίτερα ελκυστική.  

Η συνταγή στο βιβλίο μου πρότεινε μακριά μακαρόνια και τυρί μασκαρπόνε.  Την αναζήτησα λοιπόν στο internet  και τη βρήκα σε διάφορες παραλλαγές, με διάφορα ιταλικά  τυριά , από κρεμώδες μασκαρπόνε ως σκληρή παρμεζάνα. Αυτά τα απλά ιταλικά πιάτα είναι που κάνουν δημοφιλή  την κουζίνα της γείτονος σε όλο τον κόσμο.  Πλούσια η  cucina povera η ιταλική, το ίδιο –ίσως και περισσότερο – η δική μας αλλά εμείς δεν βρήκαμε τρόπους διάδοσης…

«Γιατί όχι και με τα δικά μας;» σκέφτηκα . Το αποτέλεσμα είναι ένα εκπληκτικό πιάτο για βιαστικούς, ελαφρύ αρωματικό και νόστιμο που καθιερώθηκε! Μέσα σε 2-3 μήνες  το έχω φτιάξει με μυζήθρα γλυκιά (νωπό ανθότυρο), με μυζήθρα ξινή, με φέτα με πηκτόγαλο Χανίων, με ξύγαλο Σητείας, με αθόγαλο  και με στραγγιστό γιαουρτάκι διαίτης!

Το έχω αρτύσει με άνηθο ή με μαϊντανό, το αρωματίσει πρόσθετα με σκόρδο ή/και στακοβούτυρο, το έχω πλουτίσει  με τριμμένη ώριμη γραβιέρα,   το έχω πασπαλίσει με καυτερό κοκκινοπίπερο και το έχω μαγειρέψει για ένα έως 4 άτομα!  

Σε κάποιους άρεσε περισσότερο με πιο λιπαρά τυριά, και σε κάποιους με πιο ελαφριά. Και με το γιαούρτι –που πλησιάζει και σε δική μας αντίστοιχη αγαπημένη συνταγή- προτιμήθηκε ως πιάτο διαίτης!  Η ουσία είναι πως αυτή η μακαρονάδα αποτελεί πια την γρήγορη λύση στο σπίτι μας!

 Θα δώσω τα υλικά για κάθε μερίδα και πολλαπλασιάστε κατάλληλα )μερίδα ζυμαρικών θεωρούν οι ειδικοί τα 100-120 gr άβραστων ζυμαρικών) . Η ιδέα επιδέχεται πολλές παραλλαγές και προσθαφαιρέσεις υλικών  και μπορεί να προσαρμοστεί σε πολλά γούστα.

Υλικά:

(Για 1 μερίδα-120 gr άβραστα ζυμαρικά)

30 ml (2 κουταλιές σούπας) ελαιόλαδο (ή 1  κουταλιά ελαιόλαδο -1 κουταλιά βούτυρο)

Ξύσμα ½ μεγάλου λεμονιού

15ml ( 1 κουταλιά)  χυμό λεμονιού

Περίπου 60gr  κρεμώδες τυρί (μυζήθρα ή ξινομυζήθρα Κρήτης ή πηκτόγαλο Χανίων ή ξύγαλο Σητείας ή στραγγιστό γιαούρτι)

Λίγο άνηθο ή μαϊντανό για πασπάλισμα

Προαιρετικά, γραβιέρα για το σερβίρισμα, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι  ή καυτερή ή γλυκιά πάπρικα (της πάει πολύ η καυτερή!)  ή 1 σκελίδα σκόρδο

Επί το έργον:

Με το πηκτόγαλο Χανίων!

Βράζουμε τα μακαρόνια al dende , σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου . Όταν είναι σχεδόν έτοιμα βάζουμε  σε ένα τηγάνι ανάλογου μεγέθους το ελαιόλαδο το ξύσμα λεμονιού και το σκόρδο κομμένο στα δύο (αν βάλουμε).  

Με τη φέτα!

Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το τυρί και ανακατεύουμε να γίνει κρέμα. Αφαιρούμε το σκόρδο.  

Με την κουτάλα των μακαρονιών ανασύρουμε τα μακαρόνια και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε να πάει παντού η κρέμα του τυριού με το λεμόνι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο  από το νερό που έβρασαν.

Σερβίρουμε τη μακαρονάδα ζεστή και την πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο άνηθο ή μαϊντανό ή κοκκινοπίπερο ή γραβιέρα ή κάποια από αυτά…

Παρατηρήσεις:

  • Αν χρησιμοποιήσουμε γιαούρτι ή αθόγαλο το προσθέτουμε στο τηγάνι αφού το αποσύρουμε από το μάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  • Όταν έφτιαξα τα μακαρόνια για περισσότερα άτομα άδειασα την κρέμα στην κατσαρόλα γιατί θεώρησα ότι δεν θα μπορούσε να γίνει σωστά ή ανάμειξη στο τηγάνι.

  • Την τελευταία φορά έβαλα ένα μέρος του μαϊντανού να πάρει μια βράση με το ξύσμα και πασπάλισα ωμό τον υπόλοιπο. Καλή ιδέα ήταν…
  • Οι Ιταλοί βάζουν τη σάλτσα μετά που θα την ετοιμάσουν στο πιάτο και προσθέτουν εκεί τα μακαρόνια. Έτσι προτείνει το βιβλίο μου, έτσι είδα να προτείνουν και οι περισσότερες συνταγές που βρήκα στο διαδίκτυο. 
  • Το πηκτόγαλο Χανίων και το ξύγαλο Σητείας είναι δύο εξαιρετικά κρεμώδη κρητικά τυριά με παρόμοια υφή.

Οι πειραματισμοί συνεχίζονται! 

Print Friendly, PDF & Email