Vegan/vegetarian

Αρωματική τυρόπιτα με φύλλο κρούστας και υπέροχο σχήμα!

Αρωματική τυρόπιτα με φύλλο κρούστας και υπέροχο σχήμα!

Δείτε τη, ακόμη και μόνο για το σχέδιό της!

Όταν ο Μέγας Yotam Ottolenghi προτείνει ελληνική συνταγή της Kathy Tsaples, ε βέβαια δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη.

Αρωματική τυρόπιτα με φύλλο κρούστας και υπέροχο σχήμα!

Κι όταν τυχαίνει να έχεις στο σπίτι όλα τα υλικά με τα οποία την φαντάστηκες,  δεν θέλει και πολύ να την σκαρώσεις. Οι αντικαταστάσεις αφορούν το πεκορίνο και την κρέμα γάλακτος με κεφαλογραβιέρα και γιαούρτι αντίστοιχα. Δηλαδή προσαρμόστηκε στα δικά μου δεδομένα!

Αρωματική τυρόπιτα με φύλλο κρούστας και υπέροχο σχήμα!

Ακόμη, τα αυγά περιορίστηκαν  σε 3 και η φέτα διπλασιάστηκε για να ισορροπήσει τη περισσότερη υγρασία του γιαουρτιού, που όταν το κτυπάς αραιώνει εν αντιθέσει με την κρέμα που πήζει. Το τελικό αποτέλεσμα έχει τόσο ωραίο σχέδιο και η εναλλαγή του ξεροψημένου τραγανού φύλλου με την αρωματική γέμιση είναι τόσο ωραία  που δεν είχα την υπομονή να την δοκιμάσω και σε άλλες παραλλαγές που έχω σκεφτεί πριν να σας την δείξω. Η γνωστή πατσαβουρόπιτα τόσο όμορφα στημένη από ένα μεγάλο δημιουργό , που αξίζει να τη δείτε ακόμη και μόνο για το εξαιρετικό της στήσιμο.

Αρωματική τυρόπιτα με φύλλο κρούστας και υπέροχο σχήμα!

Αλλά και όταν την φτιάξετε και τη δοκιμάσετε θα δείτε πόσο ανάλαφρη και ανοιξιάτικη είναι. Έτυχε να έχω ένα φυτό εστραγκόν οπότε τα αρωματικά που χρησιμοποίησα είναι αυτά που προτείνει ο  Ottolenghi.

Αρωματική τυρόπιτα με φύλλο κρούστας και υπέροχο σχήμα!

αλλά θεωρώ ότι πιο κοντά στα δικά μας αρώματα είναι ο βάρσαμος (δυόσμος) και θα μπορούσε να παραληφθεί αν δεν υπάρχει. Η αλήθεια είναι ότι της πηγαίνει αλλά θα μπορούσε να αντικατασταθεί με άλλο αρωματικό της επιλογής μας.

Αρωματική τυρόπιτα με φύλλο κρούστας και υπέροχο σχήμα!

Καλά,  το σχήμα και η τεχνική του ψησίματος με ενθουσίασε τόσο που σίγουρα θα την καθιερώσω και με άλλες γεμίσεις γλυκές και αλμυρές. Το προ-ψήσιμο του φύλλου το κάνει τόσο νόστιμο που σίγουρα θα εφαρμοστεί και σε άλλες παρασκευές.

Αρωματική τυρόπιτα με φύλλο κρούστας και υπέροχο σχήμα!

 

 

Παρατηρήσεις

1)Η αρχική συνταγή λέει να κρυώσει εντελώς το φύλλο και μετά να προσθέσουμε την κρέμα, υποθέτω για να μείνει πιο τραγανό. Εγώ απλά το άφησα να περιμένει μέχρι να ετοιμάσω την κρέμα και ήταν αρκετά τραγανό. Θα μπορούσε λοιπόν η πίτα να γίνει σε 2 φάσεις,  και μάλιστα επειδή είναι πολύ όμορφη και θα ταίριαζε σε οποιοδήποτε μπουφέ θα μπορούσε να ετοιμαστεί το φύλλο από την προηγούμενη και να ολοκληρωθεί αργότερα.

2)Έφτιαξα την πίτα μου σε φόρμα 26 νούμερο και γι αυτό μου πήραν μόνο δύο φύλλα οι σπείρες. Θεωρώ ότι η κρέμα είναι αρκετή και για 28 νούμερο ταψάκι. Η ποσότητα των τυριών αυξήθηκε  ούτως ή άλλως όπως προανέφερα.

Καλή επιτυχία! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο