Γαστρονομικά νέα

Ποιά κρητικά εδέσματα ξεχωρίζει ένας Γερμανός Αρχιμάγειρας;

Ποιά κρητικά εδέσματα ξεχωρίζει ένας Γερμανός Αρχιμάγειρας;

Μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα! 

Το 5ο Παγκρήτιο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας ολοκληρώθηκε αφήνοντας μας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ποιά κρητικά εδέσματα ξεχωρίζει ένας Γερμανός Αρχιμάγειρας;

 Ξεχωριστό χρώμα έδωσε η παρουσία αποστολής σεφ από το Rügen, το μεγαλύτερο νησί της Γερμανίας. Οι κύριοι Reinhard Berger, Klaus Kasper, Robert Lenz και ο μόλις 19 χρονών Hans-Rudolf Fritz, επισκέφτηκαν τη δική μας μεγαλόνησο για να συμμετέχουν στην εκδήλωση, ανταποδίδοντας την συμμετοχή της οικογένειας Καλαθάκη και της Kappa studies σε εκδηλώσεις στο Rügen, στην έκθεση «Πράσινη εβδομάδα» στο Βερολίνο και στην διεθνή έκθεση ΙΤΒ στην ίδια πόλη.

Είχαμε την ευκαιρία να συνομίλησουμε για λίγο με τον κύριο Reinhard Berger, αντιπρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων του Rügen και μέλος της κριτικής επιτροπής στο διαγωνιστικό κομμάτι του φεστιβάλ, τον οποίο και ρωτήσαμε τα εξής.

Ε: Κύριε Berger, πότε ήρθατε για πρώτη φορά σε επαφή με την κρητική κουζίνα;

Α: Το 1988, σαν τουρίστας τότε σε ξενοδοχείο του Αγίου Νικολάου! Μετέπειτα, στο Suhl της Γερμανίας ήρθα σε επαφή με την ελληνική κουζίνα γενικότερα.

Ε: Ποιά κρητικά προϊόντα έχετε ξεχωρίσει;

Α: Υπάρχουν αμέτρητα προϊόντα αλλά ξεχωρίζω τα σαλιγκάρια, αν και στην Γερμανία είναι γνωστότερα σαν γαλλικό προϊόν, το αρνί με τις διάφορες παρασκευές του και τα πάσης φύσεως πιτάκια με ξινομυζήθρα. Ειδικά οι σαρικόπιτες με έχουν ενθουσιάσει!

Ποιά κρητικά εδέσματα ξεχωρίζει ένας Γερμανός Αρχιμάγειρας;

Ε: Πόσο ενημερωμένο θεωρείτε ότι είναι το γερμανικό κοινό σε σχέση με την κρητική διατροφή;

Α: Σίγουρα έχουν γίνει κάποια βήματα, αλλά θεωρώ ότι δεν είναι όσο ενημερωμένο θα έπρεπε. Η μεσογειακή κουζίνα είναι διαδεδομένη αλλά ο διαχωρισμός της κρητικής κουζίνας δεν έχει γίνει ακόμα στον βαθμό που χρειάζεται. Ο Γερμανός τουρίστας όταν επισκέπτεται την Κρήτη δεν σταματάει να επιθυμεί και τις γεύσεις της χώρας του (σνίτσελ κλπ.) αλλά είναι δεκτικός και στο να δοκιμάσει τα τοπικά εδέσματα.

Ποιά κρητικά εδέσματα ξεχωρίζει ένας Γερμανός Αρχιμάγειρας;

Ε: Ποιές προοπτικές συνεργασίας βλέπετε στον τομέα της γαστρονομίας μεταξύ των δύο χωρών; Ποια είναι τα δικά σας σχέδια; Θα υπάρξουν και άλλα ταξίδια στην χώρα μας για αυτό τον σκοπό;

Α: Υπάρχει θέληση και όρεξη για να γίνουν πολλά πράγματα από τους ανθρώπους του χώρου, η οποία για να δώσει αποτελέσματα πρέπει να συνοδευτεί από την ανάλογη στήριξη από τους αντίστοιχους πολιτικούς φορείς. Επιθυμούμε να στηρίζουμε κάθε αξιόλογη προσπάθεια που γίνεται εδώ και είμαστε ανοικτοί για συνέχιση της συνεργασίας μας.

Ποιά κρητικά εδέσματα ξεχωρίζει ένας Γερμανός Αρχιμάγειρας;

Και ενώ ήμουν έτοιμος να τον ευχαριστήσω για τον χρόνο του και να τον αποδεσμεύσω, βλέποντας και ότι τον ζητούσαν για να επιστρέψει στο πόστο του ως κριτικός του διαγωνισμού, ο ίδιος μου ζήτησε να μην ξεχάσω να γράψω ότι συμμετέχει 50 χρόνια σε ανάλογα events σε χώρες όλου του κόσμου και δεν έχει ξαναδεί τέτοιο ενθουσιασμό και παλμό από όλους τους εμπλεκόμενους!

(Ευχαριστώ την κυρία Χριστιάννα Σκουλουδάκη για την βοήθεια της ως διερμηνέας στην συνέντευξη και τον κύριο Γιώργο Μανουσάκη, υπεύθυνο του Εξαγωγικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, που συντόνισε τις διαδικασίες στη διάρκεια της εκδήλωσης για να μπορέσω να μιλήσω με τον κύριο Berger.)

Μανόλης Κουκουρίκος

Ο Μανόλης είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση του εμπορικού κομματιού του cretangastronomy.gr. Σπούδασε Βιομηχανική Διοίκηση & Τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και καταρτίστηκε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στο Digital Marketing. Η σχέση του με το φαγητό έχει περάσει από πολλά στάδια (ναι έχει υπάρξει και street food junkie) και εξελίσσεται καθημερινά αλλά πλέον έχοντας και σαν οδηγό τη σελίδα, η μαγειρική αποτελεί μια αγαπημένη του ασχολία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο