Αλμυρά

Μπουμπουριστοί χοχλιοί με σπανάκι και σκορδόφυλλα

Μπουμπουριστοί χοχλιοί με σπανάκι και σκορδόφυλλα

Μια προσθήκη που ταιριάζει πολύ στο πιο χαρακτηριστικό κρητικό πιάτο!

Όταν πριν από λίγες μέρες δημοσίευσα στο facebook φωτογραφίες από τους μπουμπουριστούς χοχλιούς που είχα ετοιμάσει , ένας από τους τακτικούς φίλους της σελίδας, ο κύριος Γ. Τ.  μου σχολίασε «Την άλλη φορά, έτσι από περιέργεια και μόνο,  πρόσθεσε σκορδόφυλλα και αρκετό σπανάκι» .

Μπουμπουριστοί χοχλιοί με σπανάκι και σκορδόφυλλα

Η περιέργεια ενεργοποιήθηκε και αρχίσανε αμέσως ερωτήσεις διευκρινιστικές. «Τι κάνεις; Πώς το κάνεις; Είναι παραδοσιακή  της περιοχής σου ή δική σου επινόηση;»

Μπουμπουριστοί χοχλιοί με σπανάκι και σκορδόφυλλα
Πρώτα πρώτα ήρθαν οι μαγειρικές διευκρινήσεις: «Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, δεν αλλάζει τίποτα πέρα από αυτά τα δυο προϊόντα, σκορδόφυλλο και σπανάκι. Το τηγανίζουμε και τραβάει και το αλάτι. Είναι απλά φανταστικό. Ναι, φυσικά το σπανάκι αζεμάτιστο»

Μπουμπουριστοί χοχλιοί με σπανάκι και σκορδόφυλλα
Δεν υπάρχει σπίτι στην Κρήτη χωρίς τα κατάλληλα πιρούνια!

Σε συνέχεια της συζήτησής μας μου διευκρίνισε  πως είναι μια συνταγή που τη φτιάχνει η παρέα του, μου περιέγραψε πιο αναλυτικά τη διαδικασία και πρόσθεσε στο τέλος: «Χοχλιοί έχουν μείνει στο τραπέζι, σπανάκι ποτέ».

Μπουμπουριστοί χοχλιοί με σπανάκι και σκορδόφυλλα

Ακριβώς έτσι έγινε και με μας τις δύο φορές που τους έφτιαξα. Συνοριστήκαμε (διεκδικήσαμε επίμονα) το σπανάκι (εδώ κάποιοι ισχυρίζονται ότι έφταιγε το άριστης ποιότητας σπανάκι που παράγουν… Μπορεί να είναι κι έτσι αφού ήταν από τον κήπο στην κατσαρόλα και πραγματικά χωρίς  ραντίσματα και λιπάσματα). Κι άλλο να ‘τανε ! Το πιάτο έχει απίστευτη γεύση και τα συστατικά του δένουν τέλεια.

Μπουμπουριστοί χοχλιοί με σπανάκι και σκορδόφυλλα

Τα καλά του internet.  Γνώση που μοιράζεται και αναπαράγεται. Και βέβαια όχι μόνο στις συνταγές. Το έχω δει σε πολλούς τομείς. Χωρίς να αγνοούμε τα στραβά του, πρέπει να αποδεχτούμε αυτό το μέσον της εποχής μας και να το αξιοποιήσουμε όπου γίνεται…

Μπουμπουριστοί χοχλιοί με σπανάκι και σκορδόφυλλα

Ακολούθησα τη συνταγή του κ. Γ. Τ. πιστά εκτός από ένα σημείο: εδώ και χρόνια  δεν βάζω πια ζωντανούς τους χοχλιούς στο τηγάνι για ευνόητους λόγους. Τους ζεματίζω πρώτα λίγο σε αλατισμένο νερό που ήδη βράζει . Έτσι έκανα και τώρα, ίσως με ένα μικρό κόστος στη γεύση.

Μπουμπουριστοί χοχλιοί με σπανάκι και σκορδόφυλλα

Παρατηρήσεις

  • Έχω ξαναγράψει νομίζω τη φράση «ο χοχλιός ήκαμε (έκανε) τσι, βγάλενέ το από κει» που χρησιμοποιούμε για να δείξουμε πότε είναι έτοιμοι οι χοχλιοί. Οι χοχλιοί όταν ψηθούν παραπάνω απ’ όσο πρέπει δεν βγαίνουν από το όστρακο και χάνουν σε γεύση. Από την άλλη, δεν πρέπει να είναι και «ζωντανοί»…
  • Προτιμούμε κυρίως φύλλα σπανάκι σ’ αυτή τη συνταγή. Θεωρώ ότι μπορούμε να αυξήσουμε κι άλλο την ποσότητα του σπανακιού αν χωράει το τηγάνι μας. Δεν χορταίνεται!
  • Αν δεν έχουμε φρέσκο αρισμαρί θα βάλουμε ένα κλαδάκι ξερό. Αν δεν το έχουμε σε κλαδάκια καλό είναι να τρίψουμε τις βελόνες του για να μην τις βρίσκουμε στο πιάτο μας. Επίσης αν δεν έχουμε σκορδόφυλλα θα βάλουμε 1-2 σκελίδες σκόρδο.
  • Εννοείται ότι οι χοχλιοί αυτής της εποχής είναι συρτοί και πριν χρησιμοποιηθούν πρέπει να “σακάσουν”. Αναλυτικά για την προετοιμασία τους υπάρχουν σε δύο  σχετικές αναρτήσεις  α) Χοχλιοί γενικώς        και  β)Μπουμπουριστοί χοχλιοί (αναλυτικά το καθάρισμά τους)
  •  Ξέρω πως μερικοί “ούτε να τους δουν δεν θέλουν” αλλά όσοι τους αγαπάτε, δοκιμάστε αυτή τη συνταγή. Πραγματικά είναι εξαιρετική και ευχαριστώ για άλλη μια φορά τον κύριο Γ.Τ. που μου την εμπιστεύτηκε!

Καλή όρεξη! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο