Παντζαροσαλάτα με σάλτσα ταχινιού

Η νηστίσιμη παντζαροσαλάτα που καθιερώσαμε κι εκτός νηστείας!

Ξεκίνησε πράγματι νηστίσιμη ως εναλλακτική της παντζαροσαλάτας με γιαούρτι. Ταιριάζουν στο παντζάρι οι παχύρρευστες ξυδάτες σάλτσες, ταιριάζει το λεμόνι και το ξύδι στο ταχίνι κι όλος μαζί ο συνδυασμός έδωσε μια δροσερή ανοιξιάτικη σαλάτα που καθιερώσαμε τελικά και εκτός νηστείας! 

 

Την πρώτη φορά το ντρέσινγκ μπήκε με φειδώ, με κουταλιές. Τις επόμενες φορές αδειάσαμε απ’ ευθείας το περιεχόμενο της κούπας πάνω στη σαλατιέρα. Η  σάλτσα προσφέρεται και για βούτες με φρέσκο ψωμάκι.  Ειδικά μ’  εκείνο το πασπαλισμένο με σουσάμι ή μ’ ένα καλό προζυμένιο κατά προτίμηση σπιτικό,  είναι τέλειες!

 

Δεν κράτησα τη συνταγή για την επόμενη νηστεία επειδή είναι  η καλύτερη εποχή των παντζαριών κι επειδή οι περισσότεροι το παρακάναμε με τα γαλακτοκομικά αυτές τις μέρες.

Βλέπω βέβαια ότι η αντίστοιχη παντζαροσαλάτα με γιαούρτι ήταν από τις πιο δημοφιλείς συνταγές των ημερών, αλλά  κι αυτή εδώ είναι εξίσου νόστιμη. Οι της υγιεινής διατροφής και οι vegan και vegeterian θα ενθουσιαστούν μ’ αυτήν την χορταστική σαλάτα που ευφραίνει και το μάτι με τα πανέμορφα ανοιξιάτικα χρώματά της.

Διαλέξτε μέτρια τρυφερά φρέσκα παντζάρια, βράστε τα όπως συνήθως και διατηρείστε τα σε βάζο ή σε μπολ με ξύδι ώστε να είναι εύκολη η παρασκευή της  σαλάτας. Μην τα κόψετε σε μικρά κυβάκια όπως στη γιαουρτένια. Λίγο πιο μεγάλα, σε κόψιμο μισοφέγγαρου συγκρατούν όση σάλτσα πρέπει !

Υλικά:

3-4 παντζάρια βρασμένα με τη φλούδα (μαλακά αλλά όχι λιωμένα)

5-6 τρυφερά κλαδάκια  μαϊντανό

Μερικά σκορδόφυλλα ή μια σκελίδα σκόρδο

3 κουταλιές καρύδια κομμένα σε μέτρια κομμάτια ή αναποφλοίωτο καβουρδισμένο σουσάμι

Λίγο αλάτι

Για τη σάλτσα

30  gr ταχίνι (μια γεμάτη κουταλιά)

30 ml νερό (2 κουταλιές σούπας)

30 ml ξύδι (2 κουταλιές σούπας)

30 ml ελαιόλαδο (2 κουταλιές σούπας)

15 ml χυμό λεμονιού (1 κουταλιά σούπας)

Λίγο αλάτι

Επί το έργον:

Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε μια σαλατιέρα τα παντζάρια. Τα αλατίζουμε ελαφρά. Ψιλοκόβουμε το μισό μαϊντανό πάνω τους και τα σκορδόφυλλα. 

Σε μια κούπα (ή σε ένα σέικερ)  βάζουμε τα υλικά της σάλτσας και χτυπάμε με το μιξεράκι του καφέ (ή με ζωηρή ανακίνηση).

Περιχύνουμε τη σαλάτα, πασπαλίζουμε με το καρύδι και ψιλοκόβουμε για γαρνίρισμα και τον υπόλοιπο μαϊντανό από πάνω. Σερβίρουμε αμέσως ή μετά από κανένα μισάωρο. Είναι νόστιμη ακόμη κι όταν μείνει από το μεσημέρι ως το βράδυ.

Παρατηρήσεις:

1)Αν έχουμε παντζάρια διατηρημένα στο ξύδι παραλείπουμε τη μια κουταλιά ξυδιού από τη σάλτσα.

2)Αν δεν έχουμε σκορδόφυλλα, σπάμε το σκελίδα το σκόρδο και την αφήνουμε για κανένα δεκάλεπτο μέσα στη σάλτσα του ταχινιού να βγάλει τα αρώματά της. Δεν χρειάζεται να γίνει πολύ σκορδάτη η σαλάτα μας.

3)Μπορούμε να περάσουμε τα καρύδια λίγο από ένα τηγάνι και αφού κρυώσουν να τα κόψουμε. Επειδή εμείς τα προτιμούμε τραγανά δεν τα σκεπάζω με τη σάλτσα αλλά τα βάζω πάνω απ’ αυτήν. Μπορεί να γίνει και το αντίστροφο. Επίσης αντί καρύδια μπορούμε να βάλουμε αναποφλοίωτο καβουρδισμένο σουσάμι, όπως λέω στα υλικά. Άλλη γεύση αλλά ομοίως νόστιμη! 

4)Τα δικά μου παντζαράκια είναι πολύ μικρά γι αυτό φαίνονται περισσότερα απ’ όσα λέω στις οδηγίες. Προέκυψαν από αραίωση της πρασιάς μας και δεν είχαν μεγαλώσει πολύ.

5)Η σαλάτα είναι νόστιμη και σε θερμοκρασία δωματίου και κρύα. Προσαρμόστε τη στις δικές σας προτιμήσεις και ως προς τη θερμοκρασία και ως προς τις αναλογίες των υλικών στη σάλτσα. 

Καλό σας βράδυ! 

 

Print Friendly