Vegan/vegetarian

Καραμελωμένα ντοματίνια με βαλσάμικο ξίδι ή πετιμέζι

Καραμελωμένα ντοματίνια με βαλσάμικο ξίδι ή πετιμέζι

Ένα γαρνίρισμα με  πολλές εφαρμογές…

Αυτή τη φορά η συνταγή μου δεν είναι παραδοσιακή. Είναι μια σύγχρονη συνταγή, μ’ ένα σύγχρονο προϊόν που κατακλύζει τις λαϊκές και τα μανάβικα όλες τις εποχές.

Καραμελωμένα ντοματίνια με βαλσάμικο ξίδι ή πετιμέζι

Τα ντοματάκια (cherries, βελανίδια και λοιπές ποικιλίες) είναι συνήθως βιολογικής καλλιέργειας, είναι απείρως νοστιμότερα από τις ντομάτες αυτής της εποχής και εκτός των άλλων διακοσμούν υπέροχα όποιο πιάτο συμπληρώσουν με το άλικο χρώμα τους.

Καραμελωμένα ντοματίνια με βαλσάμικο ξίδι ή πετιμέζιΤον τελευταίο καιρό τα έχω χρησιμοποιήσει σε πολλές συνταγές  με τον τρόπο που τα παρουσιάζω εδώ και όπου κι αν τα έχω βάλει θεωρώ ότι αναβαθμίζουν το πιάτο και γευστικά και οπτικά.

Καραμελωμένα ντοματίνια με βαλσάμικο ξίδι ή πετιμέζιΤα έφτιαξα και στο τηγάνι και στο φούρνο (πιο διαιτητικά αυτά) και αποτέλεσαν εξαιρετικό γαρνίρισμα για σαλάτες ωμές και βραστές, για κρέας με σταμναγκάθι , αλλά και για ένα απλό πιάτο με τυρί κρέμα και κριθαρένιο παξιμάδι.

Καραμελωμένα ντοματίνια με βαλσάμικο ξίδι ή πετιμέζι

Ταιριάζουν πολύ  και με ζυμαρικά, και με σαλάτες οσπρίων (φάβα, μαυρομάτικα κλπ). Η ανάρτηση θα συμπληρωθεί με ανάλογη φωτογραφία όποτε τα ξαναφτιάξω για τα μακαρόνια ή τα όσπριά μας.

Καραμελωμένα ντοματίνια με βαλσάμικο ξίδι ή πετιμέζι

Παρατηρήσεις

1)Η σάλτσα είναι πολύ νόστιμη και με τα χόρτα και σε ωμές σαλάτες και με τα ζυμαρικά. Μπορούμε λοιπόν να διπλασιάσουμε τα υλικά της αν τα θέλουμε για τέτοιες εφαρμογές. Δοκιμάστε διάφορες αναλογίες μέχρι να επιτύχετε αυτό που σας αρέσει, με 5-6 ντοματάκια. Εμείς έχουμε καταλήξει σε ίσες ποσότητες ξυδιού-λαδιού.

2)Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρέμα βαλσάμικου . Ακόμη, αν μας αρέσουν ακόμα πιο γλυκές γεύσεις μπορούμε να πασπαλίσουμε τα ντοματίνια με ελάχιστη ζάχαρη, κατά προτίμηση καστανή.

3)Ανάλογα με το πού θα τα χρησιμοποιήσουμε μπορούμε να αρωματίσουμε τα ντοματίνια με αρισμαρί, σκόρδο και άλλα αρωματικά (ταιριάζουν σε χρήσεις για τυρί κρέμα και για ζυμαρικά)

4)Αφήστε τα ντοματάκια να «καψαλιστούν» όσο σας αρέσει.  Σε άλλους αρέσουν με τη φλούδα απλώς μαραμένη και κάπως ζωντανή σάρκα και σε άλλους με φλούδα καψαλισμένη.

5)Αν δεν θέλουμε να σκάσει η φλούδα τους, τα τρυπάμε σε 1-2 σημεία με ένα πιρούνι. Εγώ προτιμώ να ανοίξουν λίγο για να τα “πιάσει” το λαδόξυδο. Άλλοι τα κόβουν στα δύο ή στα τέσσερα γι αυτό το λόγο αλλά είναι πιο όμορφα ολόκληρα.

Καλό σας βράδυ!

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο