Vegan/vegetarian

Δημητροκούλουρα ή Αγιοδημητριάτικα ή Πλατανιανά κουλούρια

Δημητροκούλουρα ή Αγιοδημητριάτικα ή Πλατανιανά κουλούρια

Από τον Πλατανιά των Χανίων!

 

Θα μου πείτε τι δουλειά έχουν τέτοια εποχή τα εθιμικά κουλουράκια του Αγίου Δημητρίου; Πράγματι αποτελούν χαρακτηριστικό κέρασμα της εορτής του Αγίου στον Πλατανιά των Χανίων, αλλά φτιάχνονται πια όλο το χρόνο όπως και όλα τα εθιμικά μας καλούδια.

Δημητροκούλουρα ή Αγιοδημητριάτικα ή Πλατανιανά κουλούρια

Τον Πλατανιά τον ξέρουν σίγουρα όλοι οι επισκέπτες του Νομού Χανιών γιατί είναι από τις πιο αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές του, αλλά πιστεύω πώς είναι πια γνωστός  σε όλη την Ελλάδα και για τις ποδοσφαιρικές επιδόσεις της τοπικής ομάδας.

Δημητροκούλουρα ή Αγιοδημητριάτικα ή Πλατανιανά κουλούρια

Η συνταγή μου δόθηκε πρόσφατα, από χανιώτισσα διαδικτυακή φίλη την οποία ευχαριστώ  τόσο για τη συνταγή όσο και για το ότι μου επέτρεψε να  τη δημοσιεύσω μέσα από το site. Όπως λέει η ίδια τα φτιάχνουν πια όλο το χρόνο και επειδή είναι νηστίσιμα θεώρησα καλό να σας τα παρουσιάσω . Τα είχα δοκιμάσει στον Πλατανιά παλιότερα  αλλά δεν είχα τότε το θάρρος να ζητήσω  τη συνταγή.

Δημητροκούλουρα ή Αγιοδημητριάτικα ή Πλατανιανά κουλούρια

Η ανάρτηση γίνεται σήμερα γιατί  ήθελα να δημοσιεύσω κάτι γλυκό, κάτι σαν κέρασμα για τη διπλή διάκριση που απέσπασε και φέτος το site στο διαγωνισμό FOOD BLOG AWARDS που διοργάνωσε το BHMAgourmet. Αλλά αυτά σε άλλη ανάρτηση… Ας πάμε στα κουλούρια που μπορούν να γίνουν και παξιμαδάκια  (αν προλάβουν…) . Είναι εξαιρετικά αρωματικά  που όσοι αποφασίσετε να τα δοκιμάσετε θα ενθουσιαστείτε.

Δημητροκούλουρα ή Αγιοδημητριάτικα ή Πλατανιανά κουλούρια

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για περισσότερες πληροφορίες έπεσα σ’ αυτή εδώ την  ιστοσελίδα  http://eparxies.gr/paraskevi-agiodimitriatikon-apo-tis-nikokyres-tou-platania/ Διαπίστωσα επίσης ότι το έθιμο του ομαδικού πλασίματος των Δημητροκούλουρων αναβιώνει τα τελευταία χρόνια από τον Πολιτιστικό  Αναπτυξιακό Σύλλογο  Πλατανιά όπου πηγαίνοντας στη δημοσίευση της 21-10-2016 βρήκα εξαιρετικές πληροφορίες.  Τα κουλουράκια του Αγίου Δημητρίου θέλουν σκληρή ζύμη, πολύωρη αναμονή να ανεβούν και παρέα για να ζυμωθούν λόγω της σκληρής δουλειάς που απαιτεί το ζύμωμά τους!

Δημητροκούλουρα ή Αγιοδημητριάτικα ή Πλατανιανά κουλούρια

Σας παραθέτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το σημείωμά τους:

«Μαζί με όλα αυτά, η παράκληση των γυναικών να πετύχουν τα κουλούρια τους, που εκδηλωνόταν με έναν ιδιαίτερο χορό που επεδίωκε το άνοιγμα (ανασήκωμα) της φούστας τους, παρακαλώντας τα κουλούρια να ψηθούν καλά και να ανοίξουν το ίδιο (όπως και οι φούστες τους), σημάδι πως αυτά θα έσπαγαν εύκολα σε κομμάτια για να κεράσουν οι νοικοκυρές τους επισκέπτες τους. Γιατί τα κουλούρια αυτά, δεν προσφέρονταν ολόκληρα…»

Δημητροκούλουρα ή Αγιοδημητριάτικα ή Πλατανιανά κουλούρια

Αναφορά στα Δημητροκούλουρα γίνεται και στο βιβλίο Κρητική Κουζίνα των Ν. και Μ. Ψιλάκη αλλά δεν παρατίθεται συνταγή τουλάχιστον στην 1η έκδοση που έχω εγώ στα χέρια μου.

Δημητροκούλουρα ή Αγιοδημητριάτικα ή Πλατανιανά κουλούρια

Η κυρία Α. Μ. μου έδωσε τη δική της συνταγή . Υποθέτω ότι όπως όλες οι παραδοσιακές συνταγές θα υπάρχει και σε άλλες εκδοχές μιας και κάθε οικογένεια έχει συνήθως δικές της παραλλαγές, αλλά σίγουρα κάποια χαρακτηριστικά θα διατηρούνται σε όλες . Το άρωμα του κόλιανδρου υποθέτω ότι θα είναι μια από τις σταθερές αυτής της συνταγής.

Ακόμη, η δυσκολία των κουλουριών που αναφέρεται στο σημείωμα του εκπολιτιστικού συλλόγου αφορά κατά τη γνώμη μου τις τεράστιες ποσότητες αυτών των αρτοσκευασμάτων που έφτιαχναν στο παρελθόν. Εδώ που τα λέμε, δεν ανάβει κανείς ξυλόφουρνους για να ζυμώσει 1 κιλό αλεύρι.

Δημητροκούλουρα ή Αγιοδημητριάτικα ή Πλατανιανά κουλούρια

Εγώ έκανα τη μισή δόση της συνταγής που μου δόθηκε και  επειδή χρησιμοποίησα το ισχυρό σταθερό μου μίξερ το ζύμωμά τους ήταν παιγνίδι. Ακόμη, χρησιμοποίησα προζύμι αντί μαγιά, αλλά θα δώσω και την αντιστοιχία της μαγιάς που προτείνει η κυρία Α. Μ.

 

Παρατηρήσεις

1)Για να κολλάει το σουσάμι στα κουλουράκια το βρέχουμε σε σουρωτήρι, το στραγγίζουμε και το απλώνουμε σε μια πετσέτα. Το  πασπαλίζουμε επίσης  με λίγη ζάχαρη.

2)Με το προζύμι οι χρόνοι ανεβάσματος δεν είναι  είναι απόλυτα προβλέψιμοι, αλλά αν καλοζυμωθεί η ζύμη και αρχίσουμε πρωί το ζύμωμα το απόγευμα θα έχουμε έτοιμα τα κουλούρια μας. Με τη μαγιά η διαδικασία κρατάει πολύ λιγότερο.

3) Έχω σπόρους κόλιανδρου και τους αλέθω φρέσκους όπου τους χρησιμοποιώ. Ζύγισα 8 gr. H κυρία  Α.Μ. προτείνει ½ φακελάκι στη δόση των 2 κιλών.

4)Πολύ θα χαρώ να συμπληρωθεί αυτή η ανάρτηση για το εθιμικό αυτό αρτοσκεύασμα . Είναι ευπρόσδεκτες οποιεσδήποτε νέες πληροφορίες.

 

 

Καλό σας βράδυ και καλή εβδομάδα από αύριο! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο