Ταραμοκεφτέδες από ταραμοσαλάτα, αφράτοι και πανεύκολοι!

Με ελάχιστα υλικά και καθόλου κόπο!

Η ανακύκλωση της ταραμοσαλάτας, αν περισσέψει! Τρεις ταραμοσαλάτες φτιάξαμε φέτος στην οικογένεια… Πώς να τις καταναλώσουμε; Κι εντάξει, πόσες φορές να φας; Αφήστε που έχουμε κι «αχόρταγο μάτι» και φτιάχνουμε πολλή… Μπώλου μπώλου (μεγάλη ποσότητα, σε αφθονία, μπόλικα ) που λέμε εμείς εδώ κάτω οι ποσότητες.  Αλλά ευτυχώς υπάρχουν τρόποι να μη πηγαίνει τίποτα χαμένο.

 

Η ιδέα μου ήρθε προχθές επειδή ήθελα να τελειώνω με τη δική μου.Να μη παραπονεθεί η μάνα μου ότι  δεν τιμήσαμε φέτος την ταραμοσαλάτα της. Έτσι πήρα ένα φλυτζάνι, ψιλόκοψα 2-3 κρεμμυδάκια και λίγα μυρωδικά, έπηξα και το χυλό με λίγο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και  …έτοιμοι!

 

Η βασική σκέψη ήταν: λάδι έχει η ταραμοσαλάτα, ψωμί στην δική μου δεν είχα βάλει (μους την είχα φτιάξει φέτος) αλλά αυτό διορθώνεται ,  μυρωδικά και πιπέρι να προσθέσουμε,  και κάτι για να πήξει…  Όλα καλά αλλά σημειώσεις δεν κράτησα την πρώτη φορά, Με το μάτι τα έβαλα όλα!

Οι ταραμοκεφτέδες ήταν 100% επιτυχημένοι! Καθόλου αλμυροί, αρωματικοί, κριτσανιστοί και ταυτόχρονα αφράτοι. Σήμερα τους έφτιαξα δεύτερη φορά με ταραμοσαλάτα με ψωμί και κράτησα σημειώσεις.

Σαρακοστιανή ποικιλία…

Έτσι κι αλλιώς οι ποσότητες είναι ενδεικτικές. Λίγο πάνω λίγο κάτω το αλεύρι  από την ποσότητα που δίνω ανάλογα με το πόσο σφικτή είναι η αρχική ταραμοσαλάτα. Αλλά και πιο ρευστοί να γίνουν , απλώς τους κάνουμε κουταλίτες!

Μάλλον αυτή η συνταγή θα αντικαταστήσει τους κλασικούς ταραμοκεφτέδες μου. Πιο αφράτοι και λιγότερο αλμυροί μας έγιναν. Μπορεί να φάει κανείς περισσότερους. Έτσι με μια σαλάτα και μια πατάτα τηγανητή μπορούν να φαγωθούν και ως κύριο πιάτο κι όχι μόνο ως ορεκτικό…

Τα αρωματικά μου την πρώτη φορά ήταν μαϊντανός και μάραθο ενώ τη δεύτερη μαϊντανός  και άνηθος. Και τις δυο φορές οι γεύσεις ταίριαξαν, παρόλο που το τελικό αποτέλεσμα διέφερε στα σημεία…  Μπαχαρικά δεν έβαλα πολλά γιατί δεν ήθελα να σκεπάσουν τα μυρωδικά. Μόνο λίγο πιπέρι.

Υλικά:

200gr ταραμοσαλάτα

2 πράσινα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (50gr ήταν)

5-6 κλαδιά μαϊντανό ,το τρυφερό μέρος (15 gr)

2-3 κλαδιά άνηθο ή μάραθο (10-15 gr)

Περίπου 100 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και λίγο ακόμη για το αλεύρωμα

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Λεμόνι για το σερβίρισμα

Επί το έργον:

Πρώτη φορά…

Σε ένα μπολ βάζουμε την ταραμοσαλάτα και τα πράσινα ψιλοκομμένα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το πιπέρι και το αλεύρι σταδιακά  μέχρι να έχουμε ένα μείγμα που να πλάθετε σε κεφτέδες. 

Δεύτερη φορά-Σημειώσεις…

Αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα για να σφίξει.

Βάζουμε σε τηγάνι ελαιόλαδο να κάψει . Πλάθουμε και αλευρώνουμε τους ταραμοκεφτέδες μας. Τους τηγανίζουμε και από τις δυο πλευρές να ροδοκοκκινίσουν.

Αν χρειαστεί χαμηλώνουμε λίγο το μάτι (από το 9 στο 7). Τους βγάζουμε σε χαρτοπετσέτα να στραγγίξουν το περιττό ελαιόλαδο και τους σερβίρουμε ζεστούς με μπόλικο λεμόνι.

Παρατηρήσεις:

1)Επειδή η ταραμοσαλάτα έχει ήδη άφθονο λάδι δεν χρειάζεται να προσθέσουμε άλλο στο μείγμα. Επίσης είτε έχει είτε δεν έχει ψωμί, νομίζω ότι είναι καλύτερη η ιδέα του αλευριού που φουσκώνει. Τους κάνει πολύ αφράτους. Γενικά το προτιμώ στους ψευτοκεφτέδες.

2)Το μείγμα δοκιμάζεται και άψητο, οπότε μπορούμε να ελέγξουμε το αλάτι και το πιπέρι.

3)Την πρώτη φορά που τους έφτιαξα έβαλα μια κουταλιά ταραμά που δεν είχα χρησιμοποιήσει στην ταραμοσαλάτα και είχαν πιο έντονη γεύση (για κάποιους καλύτερη…).

4)Την δεύτερη φορά έκανα λίγο πιο σφικτό το μείγμα και έψησα μερικούς στο γκριλ. Ωραίοι και ψητοί, όσο ήταν ζεστοί. Όταν κρύωσαν ήταν καλύτεροι του τηγανιού. Οι λίγο πιο αραιοί όμως της πρώτης φοράς μου φάνηκαν πιο αφράτοι αν και πλαθόταν με τη βοήθεια ενός κουταλιού. 

Καλό Σαββατοκύριακο!

Print Friendly, PDF & Email