Η αρχή του περίπλου μας στο κρασί!

<<Πράσινη ἁπλώνεται ἡ φυτιὰ κ᾿ οἱ ρόγες μεστωμένες,
μαῦρες καὶ κίτρινες, ξανθιές, μαυρολογοῦν, γιαλίζουν
στὴν πρώτη ἀχτίδα τοῦ ζεστοῦ τοῦ ἥλιου ὅπ᾿ ἀνατέλλει,
σὰν μαῦρα μάτια, σὰν χοντρὰ κλωνιὰ μαργαριτάρια>>

…μας απαγγέλει ο Κώστας Κρυστάλλης(1868-1894), ποιητής και πεζογράφος από την Ήπειρο, στο ποίημά του «ο Τρύγος», δείχνοντας μας με αυτό τον τρόπο την παραδοσιακή αγάπη που έχει ο Έλληνας για το αμπέλι και το κρασί.

Πώς θα μπορούσε λοιπόν ένα site όπως το cretangastronomy.gr να μη συμπεριλάβει στις επιτυχημένες του στήλες το κρασί; Ένα προϊόν που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το φαγητό, την παρέα και την ιστορία; Όλα όσα πρεσβεύει με λίγα λόγια η συγκεκριμένη σελίδα.

Οι παροιμίες πάμπολλες για το κρασί…

 

«Μάζευε κι ας είναι ρώγες», «Περσινά ξινά σταφύλια», «Καλά κρασιά», «Οίνος ευφραίνει καρδίαν» και πόσες άλλες…

Μέσα από τη στήλη του cretangastronomy.gr θα προσπαθήσουμε, λοιπόν, να προσεγγίσουμε τον θαυμαστό κόσμο του κρασιού ως συνοδευτικό του φαγητού, ως ένα κομμάτι της ιστορίας μας και ως ένα γεωργικό προϊόν που κρύβει μέσα του μαγεία, κόπο και χαρά.

Η προσέγγισή μας δε θα είναι οινολογική, θα προσπαθήσει όμως να είναι διδακτική και ενδιαφέρουσα για τον καταναλωτή που επιθυμεί να βάλει στην καθημερινότητά του το συγκεκριμένο προϊόν, να ακολουθήσει κάποιες απλές συμβουλές για το συνδυασμό κρασιού και φαγητού και να γνωρίσει παραγωγούς και τα κρασιά τους.

 

Από την πλευρά μας πιστεύουμε πως κάποιος που ενδιαφέρεται για το καλό φαγητό και τα αγνά υλικά παρασκευής του, ενδιαφέρεται το ίδιο και για ένα καλό σταφύλι που παράγει ένα καλό κρασί, ώστε να απογειωθεί η ευχαρίστησή του κατά τη διάρκεια του γεύματος του ή του δείπνου του.

Stay tuned…

 

 

Print Friendly, PDF & Email