Αλμυρά

Τηγανιά με αρνάκι ή κατσικάκι

Τηγανιά με αρνάκι ή κατσικάκι

Τόσο νόστιμο! Και δεν είναι ανάγκη να ανάψουμε κάρβουνα! 

Δεν θέλω να μακρηγορήσω στην σημερινή ανάρτηση. Εύκολη και γρήγορη η σημερινή συνταγή μου, μικρό και σύντομο και το σημερινό post για να πάμε να μαγειρέψουμε και να τηγανίσουμε τα μυζηθροπιτάκια μας…

Τηγανιά με αρνάκι ή κατσικάκι

Αφήστε που πολλοί έχουν προγραμματίσει και έξοδο γι απόψε,  βραδιά που είναι. Οι πιο νέοι (και οι πιο αισιόδοξοι…) έχουν και να μασκαρευτούν. Ας μη φάμε το χρόνο μας στο μαγείρεμα!

Τηγανιά με αρνάκι ή κατσικάκι

Αυτό το τηγανητό αρνάκι ή κατσικάκι  είναι από τα αγαπημένα αποκριάτικα πιάτα στην Κρήτη. Γιατί απ’ όλα τα κρεατικά πιο πολύ το αρνί και το κατσίκι καταναλώνονται τις Απόκριες στα μέρη μας. Και ο μεζές τούτος γίνεται εύκολα και γρήγορα και δεν θέλει τέχνη! Μη σας πω ότι με  2-3 υλικά και σε ελάχιστο σχετικά χρόνο, γίνεται ένα από τα πιο νόστιμα κρεάτινα πιάτα!

Τηγανιά με αρνάκι ή κατσικάκι

Είναι η δεύτερη φορά που το φτιάχνω αυτό το μήνα και …δεν μας φτάνει! Λουκούμι γίνεται και στο τηγάνι. Σήμερα ήταν και η πιο κατάλληλη λύση αφού δεν μπορούσαμε να σταθούμε έξω από τον αέρα που φυσάει από το πρωί! Μέχρι να πλύνουμε   τα σαλατικά και να τηγανίσουμε τις πατάτες ετοιμάζεται και το μεζεδάκι μας!

Τηγανιά με αρνάκι ή κατσικάκι

Υλικά:

1000-1200 gr αρνάκι ή κατσικάκι (από το «χεράκι» ή τα παϊδάκια, κομμένο σε μικρές μερίδες)

Αλάτι

45-60 ml (3-4 κουταλιές) ελαιόλαδο

60 ml κρασί

60ml χυμό λεμονιού

Επί το έργον:

Τηγανιά με αρνάκι ή κατσικάκι

Πλένουμε πολύ καλά το κρέας μας και αφαιρούμε τυχόν τριχούλες που έχουν μείνει στην πετσούλα του. Το αλατίζουμε. Βάζουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο να κάψει και ρίχνουμε τα κοψιδάκια μας.Τα γυρίζουμε να αλλάξουν χρώμα απ’ όλες τις πλευρές και τα αφήνουμε να πιουν όλα τα υγρά τους.

Τηγανιά με αρνάκι ή κατσικάκι

Όταν αρχίσουν να τσιτσιρίζουν σβήνουμε με το κρασί. Όταν απορροφηθεί προσθέτουμε λίγο νεράκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία, χωρίς να σκεπάσουμε το κρέας.  Κάθε φορά που αρχίζει να τσιτσιρίζει προσθέτουμε νερό, σε μικρές ποσότητες. Γυρίζουμε τακτικά τα κοψιδάκια μας.

Τηγανιά με αρνάκι ή κατσικάκι

Όταν  είναι έτοιμα (το κρέας να ξεκολλά από τα κόκκαλα με την πίεση ενός πιρουνιού) δεν προσθέτουμε άλλο νερό αλλά αφήνουμε να κοκκινίσει από όλες τις πλευρές. Στο τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αποσύρουμε. Θα μας πάρει 45-60 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως, ζεστό ζεστό και συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες και σαλάτα.

Τηγανιά με αρνάκι ή κατσικάκι

Παρατηρήσεις:

1)Το τηγανητό κατσικάκι μπορεί να γίνει και με αργό τρόπο μαγειρέματος, σε μέτρια θερμοκρασία αλλά θέλει περισσότερο χρόνο, και σήμερα είπαμε θέλουμε να τελειώνουμε γρήγορα!

2)Προσωπικά δεν θέλω κανένα μπαχαρικό σ’ αυτό το μεζέ γιατί αν το κρέας είναι καλής ποιότητας είναι από μόνο του μοσχομυριστό. Όμως πολλοί προσθέτουν λίγη ρίγανη (πριν το χυμό λεμονιού) ή /και λίγο πιπέρι. Ακόμη και το κρασί είναι σχετικά λίγο για να μη κλέψει την παράσταση…

3)Το ελαιόλαδο μπορεί να είναι 1-2 κουταλιές παραπάνω για το κατσικάκι. Το αρνάκι έχει αρκετό λίπος και δεν χρειάζεται περισσότερο.

Καλά να περάσετε, με υγεία, χαρά και καλή παρέα!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο