Vegan/vegetarian

Σοκολατάκια πολύχρωμα, εύκολα και γρήγορα

Σοκολατάκια πολύχρωμα, εύκολα και γρήγορα

Με χρωματιστά  “μπεμπεμπλιά” !

Χρόνια είχα να το ζήσω… Στον μπουφέ μια φοντανιέρα με σοκολατάκια, μαργαρίτες ή τυλιχτά -πιο πολυτελή- και  μια μικρή φαγιάντσα με μπεμπεμπλιά. Ξέρετε τι είναι τα μπεμπεμπλιά; Ένα μείγμα από ανακατεμένους ξηρούς καρπούς και σταφίδες.

Σοκολατάκια πολύχρωμα, εύκολα και γρήγορα

Στραγάλια –αφράτα και σκληρά- καθαρισμένα φυστίκια αράπικα , πάντα σταφίδες και ενίοτε τις καλές γιορτινές μέρες και χουρμάδες και φουντούκια και τα ακριβότερα φυστίκια Αιγίνης! Τα αλμυρόγλυκά μας κι εδώ.

Σοκολατάκια πολύχρωμα, εύκολα και γρήγορα

Κέρασμα στο πόδι, ή και στο καθιστό με τη ρακή, κυρίως χειμωνιάτικο αφού οι ξηροί καρποί «μυρίζουν» περισσότερο το Χειμώνα.

Σοκολατάκια πολύχρωμα, εύκολα και γρήγορα

Ακόμη κι αν απλώς ήθελες να «ανεδιάσεις»*  από την πόρτα, μια χούφτα την είχες σίγουρα στην τσέπη σου. Δεκαετία του 1960 ίσως και μέχρι τα μέσα του 1970… Αργότερα εμφανίστηκαν οι ξηροκαρπιέρες και οι ξηροί καρποί βρήκαν ο καθένας τη ξεχωριστή του θέση.

Σοκολατάκια πολύχρωμα, εύκολα και γρήγορα

Πρόσφατα όμως , ανεδιάζοντας*  στην πόρτα ηλικιωμένης γειτόνισσάς μου θυμήθηκα αυτό το κέρασμα των παιδικών μου χρόνων.  Στο όρθιο, στην πόρτα της μου άπλωσε ένα βαθύ μπολ με μπεμπεμπλιά. Το χάρηκα, τα θυμήθηκα και αναζητούσα ευκαιρία να τα παρουσιάσω σε κάποια ανάρτηση!

Σοκολατάκια πολύχρωμα, εύκολα και γρήγορα

Φαίνεται πως τα μπεμπεμπλιά ήταν πολύτιμα γιατί ως λέξη τη συναντούμε σε παιδικό τραγουδάκι –ταχτάρισμα που θυμήθηκα χορεύοντας στα πόδια μου τις μικρές μου πριγκίπισσες.

Σοκολατάκια πολύχρωμα, εύκολα και γρήγορα

Νάνι νάνι νάνι να

πάρτε το μωρέ παιδιά

να το πάτε στα Χανιά

να του δώσετε λιολιά

κάστανα και μπεμπεμπλιά

Μεγάλο τάξιμο! Ολόκληρο ταξίδι μέχρι τα Χανιά με τα πολλά και πεντανόστιμα κάστανα, λιολιά τα παιχνίδια, μπεμπεμπλιά τα λαχταριστά κεράσματα της εποχής εκείνης  με τα ανακατεμένα ξηροκάρπια.

Σοκολατάκια πολύχρωμα, εύκολα και γρήγοραΜπεμπεμπλιά πάντως πρέπει να είναι γενικώς τα ανακατεμένα, τα διάφορα που στολίζουν. Μια παλιά μαντινάδα λέει:

Ήρθενε πάλι η Κυριακή

κι έβαλες τα καλά σου

κι έβαλες τα στολίδια σου

κι όλα τα μπεμπεμπλιά σου

Τώρα στα μαγαζιά που πουλούν ξηρούς καρπούς υπάρχουν έτοιμα μείγματα με …μπεμπεμπλιά. Τα σύγχρονα μπεμπεμπλιά είναι πανέμορφα σε χρώμα και σε γεύση. Τα χαίρεται και το μάτι και το στόμα.

Σοκολατάκια πολύχρωμα, εύκολα και γρήγορα

Τα τελευταία που πήρα ήταν τόσο όμορφα που αμέσως τα φαντάστηκα ως διακοσμητικό στοιχείο διαφόρων γλυκών! Και ποιο θα σκεφτόμουν πρώτο;  Φυσικά τη σοκολάτα! Άσπρη ή μαύρη;

Σοκολατάκια πολύχρωμα, εύκολα και γρήγορα

Ασπρόμαυρη! Κι απ’ τις δυο μέρες που είναι… Ε, κάποιοι επιμένουν να γιορτάζουν. Και καλά κάνουν δηλαδή όσοι γίνονται ευτυχισμένοι με τέτοιες γιορτές… Γιατί όχι; Βέβαια ούτως ή άλλως η πολυχρωμία τους ταιριάζει στις Απόκριες!

Σοκολατάκια πολύχρωμα, εύκολα και γρήγορα

Τα σοκολατάκια μου λοιπόν με τα μπεμπεμπλιά είναι και μια πρόταση για τους εορτάζοντες της Τρίτης, που αν έχουμε τα υλικά ετοιμάζονται σε 15 περίπου λεπτά και τρώγονται σε μια ώρα!

*Ανεδιάζω: προβάλλω, φαίνομαι… κυριολεκτικά σημαίνει ότι είμαι σε μέρος ψηλό και βλέπω τη θέα.

Σοκολατάκια πολύχρωμα, εύκολα και γρήγορα

Update 13-3-2017

Σοκολατάκια πολύχρωμα, εύκολα και γρήγορα

Αν έχεις φίλες δυο καλές φιλολόγους, συχνά σε συμπληρώνουν, σου υπενθυμίζουν σε διορθώνουν. Μετά λοιπόν από παρεμβάσεις της Ευγενίας και της Μαρίας – φιλόλογοι και φίλες και οι δύο- η ανάρτηση συμπληρώνεται με τις εξής πληροφορίες:

Η Ευγενία μας είπε:  “τα μπεμπεμπλιά είμαι σίγουρη ότι είναι η τουρκική λέξη leblebi: εξελληνισμένο με την κατάληξη -α (ουδέτερο πληθυντικού) και αναλογικά καθ’έλξιν επανάληψη της 2ης συλλαβής (σπάνιο, αλλά νάτο). Πρόκειται για τα στραγάλια (και κατ’επέκτασιν και ξηροκαρποειδή χρωματιστά κλπ)”

και η Μαρία μας παρέπεμψε στη Λωξάντρα, μας βρήκε  σχετικό απόσπασμα στο βιβλίο όπου αναφέρονται ως λεμπλεμπιά και σας το παραθέτουμε:

Σοκολατάκια πολύχρωμα, εύκολα και γρήγορα
Από το βιβλίο “Λωξάντρα” της Μαρίας Ιορδανίδου, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 55η έκδοση, σελ. 135

Παρατηρήσεις

1)Πολύ εύκολα φτιάχνουμε αυτοσχέδιο μπεν μαρί με δυο κατσαρόλες που η μια μπαίνει μέσα στην άλλη. Βάζουμε νερό στην μεγάλη τόσο ώστε να μην ακουμπά η μικρή. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία ώστε να μη τινάζεται το νερό και μας χαλάσει τη σοκολάτα.

2)Με λίγο από το καυτό  νερό του μπεν μαρί που λιώσαμε την πρώτη σοκολάτα πλένουμε την κατσαρόλα μας εύκολα, και συνεχίζουμε με τη δεύτερη αφού τη σκουπίσουμε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, να μην έχει νερό. Προσέχουμε περισσότερο τη λευκή σοκολάτα στο λιώσιμο γιατί είναι πιο ευαίσθητη από τη μαύρη.

3)Τα σοκολατάκια είναι ήδη γλυκά λόγω του μελιού και της λευκής σοκολάτας οπότε το γάλα για μερικούς μπορεί να είναι περιττό. Κάνει όμως πιο μαλακά τα σοκολατάκια. Όχι όσο τα τρουφάκια, αλλά σίγουρα δεν είναι σκληρά. Αν λοιπόν θέλουμε να τα κόψουμε με κουπ πατ καλό είναι να βάλουμε, αλλιώς μπορεί να παραληφθεί. Ειδικά ανα τα θέλουμε νηστίσιμα δεν θα βάλουμε γάλα.

4)Προσωπικά δεν συμπαθώ τη λευκή σοκολάτα, αλλά για τις ανάγκες της εμφάνισης τη χρησιμοποίησα σ’ αυτή τη συνταγή παραλλάσσοντας παλιά μου συνταγή για σοκολατάκια με καρύδια. Εννοείται ότι μπορούμε να την παραλείψουμε.

Η ανάρτηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο διαγωνισμό για τα FOODBLOGAWRDS 2016 που διοργανώνει το ΒΗΜΑgourmet, με χορηγό της κατηγορίας μας τα Super Markets Μασούτης.  Χρησιμοποιήσαμε  το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο από τη σειρά …ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο