Vegan/vegetarian

Εύκολη λαγάνα χωρίς μαγιά

Εύκολη λαγάνα χωρίς μαγιά

Της τελευταίας στιγμής!

 

Η πιο επίκαιρη συνταγή για να κλείσω τις αναρτήσεις μου για τον φετινό διαγωνισμό των FOOD BLOGS AWARDS 2016 του ΒΗΜΑgourmet.

Εύκολη λαγάνα χωρίς μαγιά

Δώδεκα συνταγές που συγκέντρωσαν πολλούς αναγνώστες και ενθαρρυντικά σχόλια. Τις ψήφους θα τις μάθουμε σε λίγες μέρες 😉 ! Φτιάξαμε μια ολόκληρη κατηγορία γι αυτές όπου μπορείτε με ένα κλικ να τις ξαναδείτε! Ο διαγωνισμός σήμερα τελειώνει και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συντελεστές του διαγωνισμού για την άψογη συνεργασία και οργάνωση!

Εύκολη λαγάνα χωρίς μαγιά

Τι άλλο εκτός από ταραμοσαλάτα και λαγάνα φτιάχνει κανείς απόψε; Αυτή όμως η λαγάνα μπορεί να φτιαχτεί και αύριο, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή! Έτσι είχε προκύψει άλλωστε και η συνταγή πριν 3-4 χρόνια.Τελευταία στιγμή μιας Καθαράς Δευτέρας που η μαγιά είχε τελειώσει. Εξάλλου η λαγάνα είναι άζυμος άρτος, πεπλατυσμένος και «λειψανάβατος». Γιατί να μη μπορεί να γίνει χωρίς μαγιά; Αφού δεν θέλουμε να είναι αφράτη και φουσκωτή.

Εύκολη λαγάνα χωρίς μαγιά

Μ’ αυτές τις σκέψεις πειραματίστηκα με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και μετά από αρκετές αυξομειώσεις και προσθαφαιρέσεις προέκυψε η  εύκολη λαγάνα της συνταγής  που δεν αφορά βέβαια  μόνο την Καθαρά Δευτέρα! Δοκιμάστε τη όποτε θέλετε αν σας αρέσουν τα ψωμάκια χωρίς ψίχα, το σουσάμι, το ταχίνι, το μαυροσίσαμο!

Εύκολη λαγάνα χωρίς μαγιά

Για βιαστικές λοιπόν νοικοκυρές, για λανθασμένες προβλέψεις (τόσους περιμέναμε, διπλάσιοι μας ήρθαν…) για την ευκολία μας τέλος πάντων, ιδού μια συνταγή λαγάνας που δεν υστερεί πουθενά από τις λαγάνες με μαγιά. Είναι πιο νόστιμη φρέσκια αλλά και την δεύτερη μέρα αν μας μείνει λίγη τρώγεται πολύ ευχάριστα (ίσως πιο ευχάριστα από τις κλασικές).

Εύκολη λαγάνα χωρίς μαγιά

 

Υλικά:

300gr  (2 κούπες των 250ml) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

160 gr (1 κούπα) αλεύρι σταρένιο κίτρινο

250ml (1 κούπα) σόδα αναψυκτικό

125 ml (1/2 κούπα) κρασί

50gr (1 γεμάτη κουταλιά)  ταχίνι

1 κουταλιά σούπας ζάχαρη ή μέλι

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για την επικάλυψη, ζαχαρόνερο  (σε ένα σφηνάκι νερό διαλύουμε 1 κουταλιά ζάχαρη)

Σουσάμι αναποφλοίωτο

Μαυροσίσαμο

Επί το έργον:

Εύκολη λαγάνα χωρίς μαγιά

Σε μπολ ανάμειξης βάζουμε τη σόδα, το κρασί, τη ζάχαρη (ή το μέλι)  και το ταχίνι και τα ανακατεύουμε να διαλυθεί το ταχίνι εντελώς. Ανακατεύουμε τα αλεύρια με το αλάτι και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Ζυμώνουμε να ενσωματωθούν. Θα προκύψει μια κολώδης ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα.

Εύκολη λαγάνα χωρίς μαγιά

Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στο ταψί της κουζίνας βάζουμε αντικολλητικό χαρτί και αδειάζουμε τη ζύμη. Με ελαφρά βρεγμένα χέρια την απλώνουμε σε πάχος 2 cm περίπου και της δίνουμε σχήμα λαγάνας. Φτιάχνουμε το ζαχαρόνερο της επάλειψης και την περνάμε με ένα πινελάκι. Πασπαλίζουμε με τα σουσάμια, και κάνουμε τις γνωστές «δακτυλιές».

Εύκολη λαγάνα χωρίς μαγιά

Τη βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα και την ψήνουμε για 45-50 λεπτά.

Εύκολη λαγάνα χωρίς μαγιά

Παρατηρήσεις:

1)Μπορούμε να κάνουμε άλλο συνδυασμό αλεύρων. Να είναι π.χ. η φαρίνα λιγότερη και το αλεύρι ολικής περισσότερο. Τότε ας βάλουμε λίγο μπέικιν στη μύτη του κουταλιού στο ζυμάρι μας.

2)Αν δεν έχουμε σόδα αναψυκτικό μπορούμε να βάλουμε γαζόζα αναψυκτικό και να παραλείψουμε τη ζάχαρη (ή το μέλι).

3)Βάζω ροζέ κρασί γιατί υπάρχει σχεδόν πάντα στο σπίτι αλλά υποθέτω ότι όποιο κρασί κι αν βάλουμε θα είναι κατάλληλο με μικρές διαφορές στο γευστικό αποτέλεσμα…

Καλά να περάσετε! 

Η ανάρτηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο διαγωνισμό για τα FOODBLOGAWRDS 2016 που διοργανώνει το ΒΗΜΑgourmet, με χορηγό της κατηγορίας μας τα Super Markets Μασούτης.  Χρησιμοποιήσαμε  το ταχίνι από τη σειρά …ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ  και την Φαρίνα από τη σειρά Mr. Grand.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο