Vegan/vegetarian

Ένα πολύ σοκολατένιο κέικ!

Ένα πολύ σοκολατένιο κέικ!

Όλα κατά τύχη…

Ένα πολύ σοκολατένιο κέικ!

Όταν ζεις όλη σου τη ζωή με παιδιά, με εφήβους, δεν μπορείς να παρακάμψεις την σημερινή μέρα. Εντάξει δεν γιορτάζεις με τα καθιερωμένα κοκκινοροζουλί αρκουδάκια και τα υπόλοιπα συναφή, αλλά τα Χρόνια Πολλά θα τα ακούσεις, θα γελάσεις και θα πεις και μια κουβέντα τάχα μου τάχα μου απαξιωτική για τον Άγιο…

Ένα πολύ σοκολατένιο κέικ!

Θα κάνεις και μια μίνι διάλεξη για την αληθινή αγάπη και την διαρκή γιορτή των αληθινά ερωτευμένων, πολλές φορές με τσιτάτα μεγάλων συγγραφέων αν έχεις χρονικό περιθώριο να μακρηγορήσεις! Μερικές φορές θα βρεις και κάτι να το δέσεις με τα Μαθηματικά, αν ταιριάζει με την τάξη σου…

Ένα πολύ σοκολατένιο κέικ!

Τετριμμένα όλα πια, ακόμη και η αμφισβήτηση της γιορτής…

Ένα πολύ σοκολατένιο κέικ!

Και δεν λέω για τώρα που τα χρόνια πια έχουν περάσει και για τα παιδιά σίγουρα δεν είμαι η φιγούρα που θα συνέδεαν με τέτοιες γιορτές… Πάντως, «σαράντα χρόνια φούρναρης», την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου δέχομαι πιο πολλά «Χρόνια Πολλά» από όσα όλοι οι συνομήλικοι μου.

Ένα πολύ σοκολατένιο κέικ!

Τα πειράζω όταν είναι λίγο πιο μεγάλα: «Θέλετε το επίσης, γι αυτό δεν το ξεχνάτε ποτέ, έτσι;».  Άλλα φωνάζουν αυθόρμητα «ναι, ναι κυρία» άλλα κοκκινίζουν κι άλλα σκύβουν ντροπαλά το κεφάλι. Κατά καιρούς είχα και κάποια παραπονεμένα  με τους ανεκπλήρωτους έρωτες της εφηβείας. Πίκρα…  Παλιότερα, όταν είχα να κάνω με μεγαλύτερα, όλο και κάποιο  τριανταφυλλάκι ή κάποιο πάνινο  κουκλάκι στολισμένο με καρδούλες και φιλάκια  έβλεπα στα θρανία , άλλοτε κρυμμένο στο ραφάκι άλλοτε απροκάλυπτα καμαρωτό πάνω πάνω…

Ένα πολύ σοκολατένιο κέικ!

Τα παιδάκια μου αυτή τη χρονιά είναι πιο μικρά, πιο ντροπαλά σε τέτοια θέματα, αλλά τα Χρόνια Πολλά μου τα άκουσα πάλι. Πολλά, εν χορώ όπως κάθε χρόνο! Το πιο όμορφο όμως event της ημέρας φέτος ήταν το εξής: Μια χαριτωμένη μαθήτριά μου, μου πρότεινε ένα κομματάκι από την άκρη της σοκολάτας της λέγοντάς:

Ένα πολύ σοκολατένιο κέικ!

 

«Κυρία, πάρτε το! Σήμερα είναι η μέρα της σοκολάτας!»

Μα ναι, η σοκολάτα είναι έρωτας τελικά, για μικρούς και για μεγάλους. Γι αυτό δένει τόσο με τη σημερινή μέρα κι έχει καθιερωθεί ως το εθιμικό γλυκό της.

Υποθέτω βέβαια ότι ακόμη κι όσοι  δεν γιορτάζουν τη σημερινή γιορτή μπορούν να απολαύσουν αυτό το πολύ σοκολατένιο κέικ μου!  Αυτοί που γιορτάζουν μπορεί να έχουν ήδη «κάνει το κουμάντο τους». Ε, ας  αφήσουν για μια άλλη φορά τη δοκιμή!

Ένα πολύ σοκολατένιο κέικ!

Για brownies το πήγαινα αυτό το γλυκό την πρώτη φορά που το έφτιαξα αλλά  διαπίστωσα ότι δεν είχα αρκετά από τα υλικά που έχει η συνταγή μου κι έτσι κατέληξε σε μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή κέικ σοκολάτας. Δεν είχα ούτε το βούτυρο ούτε την καστανή ζάχαρη που βάζω συνήθως στα brownies. Έτσι αυτοσχεδίασα με ό,τι είχα! Ευτυχώς τα μετρούσα και τα έγραφα κι έτσι αυτή τη φορά  το μόνο που είχα να κάνω ήταν να τα ζυγίσω.

Ένα πολύ σοκολατένιο κέικ!

Λάδι λοιπόν, αλεύρι, κακάο, σοκολάτα, μέλι, λίγη ζάχαρη και ελάχιστο μπέικιν για να έχει κάπως την υφή των brownies. Έτσι δεν λέει ο αστικός μύθος για τα brownies; Έχω διαβάσει ότι προέκυψαν όταν μια νοικοκυρά ξέχασε να βάλει μπέικιν στο κέικ σοκολάτας που έφτιαχνε;

Ένα πολύ σοκολατένιο κέικ!

Και η σημερινή εμφάνισή του όμως κατά τύχη προέκυψε, αφού δεν μου άρεσε όσο περίμενα  τη στιγμή που βγήκε από το φούρνο. Θυμάστε τα «μπεμπεμπλιά» της προηγούμενης ανάρτησης; Είχαν περισσέψει τα μισά, και θεώρησα ότι θα έδιναν χρώμα στην επιφάνεια του κέικ μου. Δεν… Τα κόκκινα έχασαν το λαμπερό χρώμα τους και τα υπόλοιπα δεν έδειχναν ψημένα  τόσο όμορφα όσο περίμενα.  Έτσι –ιδέα της τελευταίας στιγμής- αξιοποιήθηκε το ζαχαρούχο γάλα που επίσης είχε περισσέψει από τα πολύχρωμα σοκολατάκια  μου και έφτιαξα την καραμέλα της επικάλυψης.

Ένα πολύ σοκολατένιο κέικ!

Μπορώ να πω ότι το γλυκό από την πρώτη φορά μας άρεσε πολύ. Μαλακό και «υγρό» θυμίζει πραγματικά αυτά τα brownies που είναι τύπου κέικ.   Δηλαδή ευτυχώς που ζύγιζα και έγραφα τα υλικά για να το ξαναφτιάξω. Και επειδή και η τελική του εμφάνιση προσφερόταν για τις φωτογραφικές μου δοκιμές, το παράκανα και με τις φωτογραφίες, διαπίστωσα για άλλη μια φορά ότι «δεν τόχω» με το styling και απλά κάνω ό,τι μπορώ…

Ένα πολύ σοκολατένιο κέικ!

Η δοκιμή επιπλέον κάποιων φίλτρων στην επεξεργασία των φωτογραφιών μου δημιούργησε την πεποίθηση ότι χρειάζομαι εκτός από τα μαθήματα φωτογραφίας και styling και μαθήματα επεξεργασίας! Μερικές φωτογραφίες έδειχναν πολύ πιο όμορφες με τα φίλτρα…

Ένα πολύ σοκολατένιο κέικ!

Παρατηρήσεις

1)Οι πολύ ερωτευμένοι, ας ψήσουν το κέικ σε φόρμα με σχήμα καρδούλας ;-).Η ποσότητά του είναι πολύ βολική για το μέγεθός της. Συνήθως αυτές είναι και από σιλικόνη οπότε δεν χρειάζονται λάδωμα ή στρώσιμο με αντικολλητικό χαρτί.

2)Την πρώτη φορά πασπάλισα την επιφάνειά του με χοντροσπασμένα καρύδια όπως  κάνω και με τα brownies και δεν είχα βάλει την καραμέλα. Νόστιμο, με λιγότερες θερμίδες σίγουρα,  αλλά λιγότερο γιορταστικό. Τώρα πασπάλισα την επιφάνειά του με μείγμα ξηρών καρπών, που του πήγαιναν ως γεύση (το λίγο αλατάκι που είχαν κάποιοι απ’ αυτούς ταιριάζει με τη σοκολάτα).

3)Οι μετρήσεις την πρώτη φορά έγιναν με δοσομετρικό κουτάλι οπότε τις έχω σημειώσει κι έτσι. Επειδή κατά καιρούς λαμβάνω emails από επισκέπτες της σελίδας που βολεύονται περισσότερο με gr και ml, αναφέρω σε τέτοιες μονάδες τα υλικά μου. Αν κάποιος θέλει τον άλλο τρόπο μέτρησης ας μου τον ζητήσει σε σχόλιο…

Και πάλι Χρόνια Πολλά σε όσους γιορτάζουν!

Η ανάρτηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο διαγωνισμό για τα FOODBLOGAWRDS 2016 που διοργανώνει το ΒΗΜΑgourmet, με χορηγό της κατηγορίας μας τα Super Markets Μασούτης.  Χρησιμοποιήσαμε  το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο από τη σειρά …ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ  (από την Κρήτη παρακαλώ) και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις από τη σειρά Mr. Grand.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο