Αλμυρά

Κεφτέδες με πράσα στη γάστρα

Κεφτέδες με πράσα στη γάστρα

Χειμωνιάτικο,  αγαπημένο φαγητό!

 

Έχουμε συνηθίσει να συνδέουμε την Άνοιξη και το Καλοκαίρι με φρούτα και λαχανικά και ξεχνάμε πολύ συχνά τα χειμωνιάτικα γεννήματα των κήπων. Κι όμως! Είναι τόσο νόστιμα, τόσο ταιριαστά με την εποχή τους. Και δεν είναι και λίγα βέβαια. Δείτε ενδεικτικά στη στήλη μας “κάθε πράμα στον καιρό του”.

Κεφτέδες με πράσα στη γάστρα

Άγρια  –βραστά και γιαχνερά- και κηπικά  είναι τόσα πολλά που μπορούμε να φτιάχνουμε πολλά διαφορετικά πιάτα κάθε βδομάδα με τέτοια. Αν τα συνδυάζουμε δε και με διαφορετικούς τρόπους κάθε φορά, δεν θα πλήξουμε από γεύσεις όλο το Χειμώνα.

Κεφτέδες με πράσα στη γάστρα

Δεν ξέρω αν σας το έχω ξαναπεί αλλά τα πράσα δεν τα δοκίμαζα ως παιδί! Καθόλου! Ακόμη και η μυρωδιά τους με ενοχλούσε. Ήταν από εκείνα τα φαγητά που μόλις αντιλαμβανόμουν την μυρωδιά τους …αρρώσταινα! Μα τι σου είναι του κύκλου τα γυρίσματα… Έφτασαν να είναι από τα καλύτερά μου όπως κι αν τα φτιάξω. Δηλαδή χαλώ δίαιτα για πάρτη τους (έτσι λέω για ό,τι μ’ αρέσει πολύ… ). Με ψακώνεις που λέμε στην Κρήτη! Ξέρετε τι θα πει με ψακώνεις;

Κεφτέδες με πράσα στη γάστρα

Ψακί είναι το δηλητήριο, και κατ’ επέκταση το πολύ πικρό. Και ψακωμένος είναι ο δηλητηριασμένος αλλά και ο κακιασμένος, που γι αυτόν λέμε και  «ψακί στάζει τ’ αχείλι του».  Με ψακώνεις λοιπόν, θα πει «με δηλητηριάζεις»  και το χρησιμοποιούμε ακόμη όταν θέλουμε να πούμε σε κάποιον ότι κάτι μας αρέσει πολύ.  Λες δηλαδή «με ψακώνεις με το ψάρι» (η μάνα μου είναι αυτή) και σημαίνει ότι δεν μπορείς να αντισταθείς στο ψάρι ακόμη κι αν υπάρχουν υπόνοιες σκόπιμης δηλητηρίασης!

Κεφτέδες με πράσα στη γάστρα

Το σημερινό φαγάκι λοιπόν είναι απ’ αυτά τα μελωμένα χειμωνιάτικα φαγητά που στα μεγάλα κρύα θέλουν το ζεστό τους ψωμάκι δίπλα στο πιάτο  για βούτες, που μπορείς να τα συνδυάσεις με οφτή ή τηγανητή πατάτα,  που σηκώνουν κρασάκι. Και  όταν το κρύο γίνεται πιο ήπιο  μπορείς να βάλεις δίπλα τους και λίγο γιαούρτι…

Κεφτέδες με πράσα στη γάστρα

Αυτή τη φορά το έφτιαξα με προϊόντα από το «πακέτο» του Μασούτη. Χρησιμοποίησα την κριθαροκουλούρα  (ντά(γ)κο) και πολτό τριμμένης ντομάτας. Είναι γιατί τελευταία, αντί φρυγανιά και ψωμί στους κεφτέδες βάζω πολύ συχνά τριμμένη κριθαροκουλούρα.  Δοκιμάστε το! Είναι πιο πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες από οποιοδήποτε άλλο τρίμμα. Φυσικά πρέπει να είναι αφράτη για να μη μας δημιουργήσει προβλήματα στο multi. Κι αυτή εδώ ήταν!

Κεφτέδες με πράσα στη γάστρα

Δεν σας έλεγα στην προηγούμενη ανάρτηση ότι ανάμεσα στα άλλα διάλεξα και κριθαροκουλούρα  γιατί ήθελα να δοκιμάσω τι κριθαροκουλούρα κυκλοφορεί στη σειρά Mr. Grand! Πολύ ωραίο προϊόν, με κριθάρι ολικής άλεσης και  εξαιρετική η ιδέα να είναι κάθε κουλούρα τυλιγμένη χωριστά. Έτσι διατηρούνται φρέσκες  μέχρι την τελευταία!

Κεφτέδες με πράσα στη γάστρα

Έχουμε και λέμε λοιπόν…

Παρατηρήσεις

1)Το ξύδι είναι αναγκαίο για να ενεργοποιηθεί η σόδα. Το νερό (ή γάλα)  χρειάζεται για να αφρατέψει  το μείγμα γιατί η κριθαροκουλούρα είναι πιο πλούσια σε φυτικές  από τα υπόλοιπα παξιμάδια οπότε θέλουμε  υγρά για να γίνει αφράτος ο κιμάς.  Πιθανόν να χρειαστεί και 1-2 κουταλιές ακόμη αν είναι εντελώς άπαχος.

2)Μπορούμε να τηγανίσουμε πρώτα τους κεφτέδες και από το λάδι τους να περάσουμε τα πράσα. Εννοείται ότι έτσι το φαγητό γίνεται πιο βαρύ…

3)Χρησιμοποιώ διπλοαλεσμένο κιμά σ’ αυτό το φαγητό, αλλά είναι θέμα επιλογής… Θέμα επιλογής είναι και τα αρωματικά ή τα μπαχαρικά που θα βάλουμε στους κεφτέδες μας.

4)Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο αρωματικό (μαϊντανό ή σέλινο)  στα πράσα. Μπορούμε ακόμη να προσθέσουμε λίγες πατάτες κομμένες σε στρογγυλές φέτες κάτω από τα πράσα. Ειδικά αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι θα τις ευχαριστηθούν.

5)Αν δεν έχουμε γάστρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλο σκεύος και να το σκεπάσουμε την πρώτη ώρα με αλουμινόχαρτο.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο