Κρέας κατσαρόλας κρασάτο, με σάλτσα λαχανικών εποχής

Ένα μελωμένο χειμωνιάτικο πιάτο!

Ένα φαγητό μαγειρευτό δοκιμασμένο πολλές φορές. Γιατί  εμείς τα κοκκινιστά τα αφήνουμε για το καλοκαίρι και το Φθινόπωρο με όψιμες ψωμάτες ντομάτες!

Δεν λέω,  θα χρησιμοποιήσω λίγη σάλτσα ντομάτας ή πελτέ κάποιες φορές αλλά φρέσκιες ντομάτες αυτή την εποχή στην κατσαρόλα έχω την αίσθηση ότι το νερώνουν το φαγητό.  Έτσι και στα μαγειρευτά μου ακολουθώ την εποχή. Και όχι, δεν θα μαγειρέψω το κρέας μου με κολοκυθάκια το Γενάρη!

 

Τι πιο ιδανικό από ένα κρασάτο φαγάκι με μαλακό κρέας και πλούσια σάλτσα-πουρέ από λαχανικά εποχής. Έχω φτιάξει αυτό το φαγητό και με χοιρινό κρέας και με μοσχάρι, με διάφορες ποικιλίες κρασιών (μερικές φορές και αναμεμειγμένα)  και με βασικά λαχανικά το καρότο και το σέλινο ή τη σελινόριζα.

Εννοείται ότι με κάθε επιλογή το γευστικό αποτέλεσμα είναι διαφορετικό αλλά πάντα νόστιμο . Η συνταγή ακολουθεί τον γενικό κανόνα των κρασάτων πιάτων που θέλει  το κρασί να αποτελεί το μοναδικό ίσως υγρό που θα χρησιμοποιήσουμε εκτός από τα λάδι. Σπάνια θα χρειαστεί λίγο νεράκι κι αυτό μόνο αν το κρέας παραείναι σκληρό.

 

Ευκαιρία λοιπόν να αξιοποιήσουμε κρασί που έμεινε σε μπουκάλι και δεν καταναλώθηκε. Στις γιορτές που μας πέρασαν όσα μπουκάλια κρασί δεν καταναλώθηκαν, χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το φαγάκι. Έτσι οι φωτογραφίες είναι από διάφορες παρασκευές.

Από το  Coq Au Vin των Γάλλων μέχρι τα δικά μας κρατάτα κοκόρια άλλα  κρεατικά  και κρασοτηγανιές (στην Κρήτη μας αρέσει ιδιαίτερα και το κρασάτο κουνέλι, που όμως γίνεται διαφορετικά),  το «μυστικό» για καλά κρασομαγειρέματα είναι το μαρινάρισμα στο κρασί αρκετές ώρες και το αργό μαγείρεμα.

Γράφω την συνταγή σήμερα, μιας και η Κυριακή είναι κοντά και θεωρώ ότι είναι μια καλή πρόταση για το κυριακάτικο τραπέζι!

Η δική μου λοιπόν εκδοχή για ένα καλό κυριακάτικο κρασάτο πιάτο με σάλτσα αποκλειστικά από λαχανικά εποχής είναι εδώ!

Υλικά:

800-1000gr  κρέας για κατσαρόλα (σπάλα, ελιά, ποντίκι κλπ) σε μερίδες μεγέθους μεγάλου μανταρινιού

1,5 ως 1,75 κούπες κρασί (375-450ml) κρασί (να καλυφθεί το κρέας)

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

5-6 κλαδιά σέλινο

3 καρότα (περίπου 300 gr)

Αλάτι

¼ – 1/3 κούπας -περίπου 60- 80 ml – ελαιόλαδο

1 κουταλάκι του γλυκού κόκκους πιπέρι

5-6 κόκκους μπαχάρι

1 κλαδάκι φρέσκο αρισμαρί (ή 1 κουταλάκι ξερό)

2 φύλλα δάφνης

Προαιρετικά και αν υπάρχουν 5-6 κεδροκούκουτσα , 5-6 καρφάκια γαρύφαλλο, 1 μικρό ξυλάκι κανέλα

Αντί 300 gr  καρότα και 5-6 κλαδάκια σέλινο, μπορούμε να βάλουμε 1 σελινόριζα περίπου ½ κιλό και 1 μόνο μεγάλο καρότο με άλλο αποτέλεσμα.

Επί το έργον:

Εδώ κυριαρχεί το καρότο

Βάζουμε σε σκεύος κατάλληλου μεγέθους το κρέας (που έχουμε πλύνει και αφήσει σε στραγγιστήρι να φύγει το πολύ νερό)  και τα λαχανικά πλυμένα και κομμένα σε κομμάτια .

Εδώ κυριαρχεί η σελινόριζα…

Σκορπάμε και τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά και περιχύνουμε με το κρασί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες περίπου.

Την επομένη, βγάζουμε από τη μαρινάδα σε ένα πιάτο  τα κομμάτια του κρέατος και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.

Επίσης βγάζουμε σε άλλο σκεύος όσα λαχανικά μπορούμε με το χέρι. Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος .

Το γυρίζουμε στο ελαιόλαδο μόλις αρχίσει να ξεκολλά και το τσιγαρίζουμε απ’ όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε  τα λαχανικά, προσέχοντας να απομακρύνουμε τους κόκκους των μπαχαρικών, αλλά αν μείνουν και 1-2 δεν μας πειράζει. Ανακατεύουμε να «λαδωθούν» και τα λαχανικά . Σουρώνουμε το κρασί της μαρινάδας πάνω από την κατσαρόλα και αλατίζουμε. Αν έχουν μείνει στο σουρωτήρι κομματάκια λαχανικών τα βάζουμε κι αυτά στην κατσαρόλα.

Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 2,5 με τρεις ώρες σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (από το 9 που είναι μέγιστη διαβάθμιση στη δική μου κουζίνα το χαμηλώνω στο 3) μέχρι το κρέας να μαλακώσει.

Σπάνια χρειάζεται άλλο υγρό γιατί και τα λαχανικά κατεβάζουν υγρά, αλλά αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο .  Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από την κατσαρόλα προσεκτικά και αλέθουμε τα λαχανικά με το ραβδομπλέντερ αμέσως  ή με το multi (αφού κρυώσουν λίγο) .

Ξαναβάζουμε το κρέας στην αλεσμένη σάλτσα και τα σερβίρουμε μαζί ή βάζουμε τη σάλτσα σε σαλτσιέρα και «κτίζουμε» το κάθε πιάτο όπως μας αρέσει. Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας ή τηγανητές πατάτες ή κάποιο ρυζάκι.

Παρατηρήσεις:

1)Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο κομμάτι κρέας ολόκληρο αλλά τότε θα το μαρινάρουμε περισσότερες ώρες (18-24). Όταν  ετοιμαστεί θα το κόψουμε σε φέτες. Μου έχει τύχει να το μαρινάρω μόνο 6 ώρες, σε προοπτική ξαφνικού τραπεζώματος,  και έγινε μια χαρά αλλά έκοψα λίγο πιο μικρές τις μερίδες.

2)Αν η σάλτσα μας φαίνεται πολύ αραιή την δένουμε βράζοντάς τη λίγο ακόμη μετά το άλεσμα. Αν μας φαίνεται πολύ πηχτή την αραιώνουμε με ελάχιστο κρασί ή νερό ή γάλα και της δίνουμε μια βράση ίσα-ίσα…

3)Φτιάχνω αυτό το πιάτο με τα παραπάνω μόνο λαχανικά (κρεμμύδι-καρότο-σέλινο/σελινόριζα) και το θεωρώ χειμωνιάτικο και πλήρες μ’ αυτή τη σύσταση. Εξάλλου η γεύση του είναι πολύ πλούσια λόγω του κρασιού και των μπαχαρικών και δεν χρειάζεται κατά τη γνώμη μου άλλα. Αν θέλουμε πατάτα, την προτιμούμε ως συνοδευτικό σε μορφή πουρέ ή τηγανητή.

4)Το ελαιόλαδο που χρησιμοποιούμε είναι αρκετό για τις παραπάνω ποσότητες. Αν το κρέας είναι χοιρινό (πιο λιπαρό) βάζω το 1/4 της κούπας. Στο μοσχάρι το αυξάνω σε 1/3.

5)Ανάλογα το συνοδευτικό,  οι παραπάνω ποσότητες φτάνουν για 3-4  μερίδες. Μπορούμε πάντα να διπλασιάσουμε τις ποσότητες!

Υπενθυμίζουμε την συμμετοχή μας στα FOOD BLOG AWARDS  2016 του ΒΗΜΑgourmet.

Θα ήταν τιμή μας να μας ψηφίσετε!

Επιλέγετε τσεκάροντας με κλικ το τετραγωνάκι μπροστά από το CretanGastronomy, συμπληρώνετε το email σας λίγο παρακάτω, και κλικάρετε στη λεξούλα Done!

Εδώ:

http://www.tovima.gr/vimagourmet/foodblogawards16

/candidates/Besttraditionalrecipes/article/?aid=844869

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων! 

Print Friendly, PDF & Email