Vegan/vegetarian

Σοκολατένιο κέικ με κακάο και ελαιόλαδο (κατά προτίμηση αγουρέλαιο)

Σοκολατένιο κέικ με κακάο και ελαιόλαδο (κατά προτίμηση αγουρέλαιο)

Ένα παλιό κλασικό κέικ με κακάο  που αναβαθμίστηκε με το αγουρέλαιο!

DSC_1178

Οι παλιές συνταγές της μάνας μου για κέικ σοκολάτας είναι στην ουσία κέικ κακάου. Την εποχή που είμαστε παιδιά η σοκολάτα ήταν πολύ πολύτιμη για να κρυφτεί σε ένα κέικ.

DSC_1175

Την απολαμβάναμε σκέτη, χωρίς άλλες προσμίξεις  και η χρήση της στην κουζίνα περιοριζότανε σε εκείνα τα κλασικά σοκολατάκια τα ανώμαλα ή βραχάκια όπως καθιερώθηκε εκ των υστέρων να τα λέμε επειδή μάλλον κάποιοι φοβότανε  τις λέξεις…  Όλα τα σοκολατένια λαγουδάκια, αυγά, ελαφάκια , αγιοβασιλάκια κλπ γινόταν εκ των υστέρων ανώμαλα σοκολατάκια. Στα προσεχή η συνταγή τους.

DSC_1182

Έτσι όσες συνταγές κέικ σοκολάτας έχω από τη μάνα μου είναι με κακάο, που η ίδια δεν συμπαθούσε κι έτσι τα έφτιαχνε σπάνια. Με κακάο είναι και το άλλο κέικ σοκολάτας, το νηστίσιμο, που έχω παρουσιάσει παλιότερα.  Μια «παραξενιά» της γενιάς της στην οποία επιμένει ακόμη, είναι ότι στα γλυκά δεν έβαζαν ποτέ αγουρέλαιο. Θεωρούσαν έντονη τη γεύση του και η ανεπαίσθητη πικράδα του θεωρούνταν ενοχλητική στα γλυκά, και ίσως είναι σε κάποια.

DSC_1180

Παρόλο που τα φρέσκα λάδια στην περιοχή μας έχουν ιδιαίτερα χαμηλή οξύτητα και εξαιρετική ποιότητα, προτιμούσαν το παλιό λάδι, που έχει βέβαια ακόμη χαμηλή οξύτητα αλλά χάνει πολύ από τη φρουτώδη γαύση και τα αρώματά του.Βέβαια πρέπει να πω ότι από συγκεκριμένα λιόφυτα και περιοχές διάλεγαν -όταν γινόταν- το λάδι για τα γλυκά τους.

DSC_1167

Για παράδειγμα, το λάδι από ελαιώνες στα νότια παράλια της περιοχής είναι απίστευτα ελαφρύ . “Σαν το δάκρυ” το λέει  η μάνα μου και φυλάσσει το πεσκέσι που της φέρνει αγαπημένη της φιλενάδα από αυτήν την περιοχή μόνο για τα γλυκά της. Επηρεασμένη από τις παλιές οδηγίες δεν είχα βάλει μέχρι φέτος αγουρέλαο ή φρέσκο λάδι σε γλυκά.

DSC_1164

Βλέποντας πολλές νέες και «ψαγμένες» ζαχαροπλάστισσες να το χρησιμοποιούν στα γλυκά τους, το δοκίμασα σ’ αυτήν την παλιά κλασική συνταγή στην οποία είχα ήδη αντικαταστήσει το βούτυρο με ελαιόλαδο. Το αποτέλεσμα του πειράματος ήταν επιτυχημένο και το κέικ αναβαθμίστηκε! Δεν ξέρω (ακόμη) τι γίνεται με άλλα γλυκά αλλά ίσως η ανεπαίσθητη πικράδα ταιριάζει με την σοκολάτα τελικά πάρα πολύ!

DSC_1190

Αφού λοιπόν έτρεψα τις φλυτζάνες και τα κρασοπότηρα σε γραμμάρια και μιλιλίτρα, είπα να καταγράψω και να προτείνω τη συνταγή…Επιλέχθηκε για πρώτη γιορτινή ανάρτηση, για να έχουν χρόνο να το δοκιμάσουν όσοι θέλουν κάτι ελαφρύ αλλά σοκολατένιο για τις γιορτές τους. Γιατί είναι ελαφρύ, ελαφρά νωπό,  αφήνει μια αίσθηση bitter  σοκολάτας  (περιέχει σχετικά λίγη ζάχαρη) και επί πλέον είναι πολύ οικονομικό!

DSC_1177

Αν μάλιστα μας αρέσει να τρώμε παγωτό μεσ’ το Χειμώνα θα μπορούσε να είναι ένα από τα καλύτερα συνοδευτικά του!

 

Παρατηρήσεις

Παρατηρήσεις:

1)Αν δεν έχουμε φόρμα σιλικόνης λαδώνουμε και πασπαλίζουμε τη φόρμα μας με  κακάο για να μη κολλήσει το κέικ. Στα σοκολατένια κέικ προτιμούμε το πασπάλισμα με κακάο για να μην ασπρίζει το κέικ όταν ψηθεί.

2)Εγώ έψησα το κέικ στους 170 βαθμούς γιατί ο κατασκευαστής της φόρμας σιλικόνης που χρησιμοποίησα συστήνει  χαμηλότερη θερμοκρασία από την συνηθισμένη που ψήνουμε τα κέικ.

3)Μπορούμε να προσθέσουμε ξηρούς καρπούς (κατά προτίμηση καρύδια) αλλά κομμένους με το μαχαίρι, όχι αλεσμένους γιατί  η σκόνη από το άλεσμα θα είναι σαν να αυξάνει το αλεύρι και θα αλλάξει την υφή του κέικ. Όσο για τα μυρωδικά, εγώ αυτή τη φορά έβαλα έτοιμο μείγμα για μπισκότα, τύπου “σμυρνιό”.

4)Αντί αλεύρι που φουσκώνει μόνο του μπορούμε να βάλουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις  με  3 κουταλάκια μπέικιν και 1/2 κουταλάκι σόδα  στο αλεύρι και 1 κουταλάκι του γλυκού λεμόνι ή ξύδι (για να ενεργοποιηθεί η σόδα. Πρέπει ακόμη να πω ότι η αρχική συνταγή είχε 1/2 πακετάκι βούτυρο  αντί ελαιόλαδο, δηλαδή 125gr. Δεν θα το συνιστούσα. Η νωπή υφή που έχει το κέικ με το ελαιόλαδο δεν προκύπτει με το βούτυρο. Ίσως σε άλλα κέικ, που ψήνονται λιγότερο χρόνο ταιριάζει περισσότερο το βούτυρο.

 

Καλή εβδομάδα να έχουμε!Με ειρήνη, υγεία και χαρά  να έλθουν οι γιορτές σε όλο τον κόσμο! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο