Αλμυρά

Πικάντικα αλμυρά μπισκότα με χαρουπάλευρο

Πικάντικα αλμυρά μπισκότα με χαρουπάλευρο

Για τα γιορτινά μας καναπεδάκια και όχι μόνο!

Το χαρουπάλευρο έχει ξαναμπεί για τα καλά στην κουζίνα μας. Μετά την πολύχρονη απόσυρσή του έχει επανακάμψει δυναμικά σε πολλές γλυκές και αλμυρές εφαρμογές όπως και τα υπόλοιπα προϊόντα του χαρουπιού. Εντάσσεται κι αυτό σε μια μεγάλη κατηγορία τροφών που οι μετακατοχικές γενιές είχαν ξεχάσει.

DSC_1254

Αιτία γι αυτές τις αποσύρσεις ήταν κατά την γνώμη μου –αλλά και άλλων πιο ειδικών από μένα- η σύνδεσή τους με τα μαύρα χρόνια της κατοχής και της πείνας. Δεν έχει να κάνει ούτε με τη νοστιμιά τους ούτε με τη διατροφική τους αξία. Είναι η γεύση της μνήμης που ευθύνεται… Στο site πάντως υπάρχουν ήδη κάποιες συνταγές με χαρουπάλευρο με πιο δημοφιλή τη συνταγή του κέικ.

DSC_1257

Πρόσφατα ακόμη σε μια συζήτηση που είχα με τη μάνα μου για άλλο υλικό είπε χαρακτηριστικά: «ούτε να τη βλέπω δεν θέλω. Με 100 τρόπους την εκάνανε στην κατοχή και την εσιχάθηκα» (θα σας πω εν καιρώ πιο υλικό εννοούσε, όταν βρω χρόνο και πληροφορίες για την συνταγή που ανέφερε, γιατί ήταν πολύ μικρή τότε και δεν θυμάται πολλά).

DSC_1251

Αλλά ας γυρίσουμε στο χαρουπάλευρο. Μέρες που είναι όλο και κάποιο «προκαταρτικό» θα χρειαστούμε στα τραπέζια μας ακόμη κι αν αυτά είναι σε κλειστό οικογενειακό ή φιλικό κύκλο. Τα μεζεδάκια του χεριού που δεν χορταίνουν, μόνο ανοίγουν την όρεξη,  επιβάλλονται.

DSC_1248-001

Φέτος, αντί να γίνουν με ψωμί ή έτοιμα κρακεράκια, τολμήστε τα μ’ αυτά τα πικάντικα μπισκοτάκια με χαρουπάλευρο . Μπορούμε να τα φτιάξουμε λίγες μέρες πριν τα χρησιμοποιήσουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε την ώρα που θα τα σερβίρουμε. Τα δοκιμάσαμε με γραβιέρα, με κρέμα φέτας και ξινομυζήθρας, με αλλαντικό, και ήταν σε κάθε περίπτωση πεντανόστιμα.

DSC_1255

 

Παρατηρήσεις

 

  • Μπορούμε να αλλάξουμε τη αναλογία των αλεύρων αν δεν έχουμε συνηθίσει τη γεύση του χαρουπάλευρου μέχρι 150 λευκό-50χαρουπάλευρο
  • Μπορούμε να βάλουμε μόνο ελαιόλαδο ή μόνο βούτυρο
  • Αντί μαύρο πιπέρι μπορούμε να βάλουμε μισή γλυκιά-μισή καυτερή πάπρικα
  • Τα σημερινά μας γαρνιρίσματα ήταν κρέμα φέτας, κρέμα ξινομυζήθρας, ώριμη γραβιέρα και καπνιστό αλλαντικό, και κάποιο σκεύασμα μαύρων αυγών ψαριού.
  • Ένα μέρος της ζύμης το έκανα κύλινδρο και το έβαλα στο ψυγείο. Μετά έκοψα τις φετούλες των φωτογραφιών και έφτιαξα τα στρογγυλά μπισκοτάκια που βλέπετε.

Καλή εβδομάδα !

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο