Vegan/vegetarian

Γλυκοκολοκύθα τουρσί για τις γιορτινές μας σαλάτες

Γλυκοκολοκύθα τουρσί για τις γιορτινές μας σαλάτες

Μια γλυκόξινη νοστιμιά με πολλές χρήσεις! 

Η γλυκοκολοκύθα είναι από τα αγαπημένα μου υλικά. Μ’ αρέσει σε  όλες τις εφαρμογές. Από στοιχείο φθινοπωρινής και χειμωνιάτικης διακόσμησης ως συστατικό γλυκών και αλμυρών συνταγών.

Γλυκοκολοκύθα τουρσί για τις γιορτινές μας σαλάτες

Συνταγές παραδοσιακές έχω αρκετές γιατί παρά τις περί του αντιθέτου αναφορές (οι περισσότεροι νομίζουν ότι είναι πρόσφατη εισαγόμενη καλλιέργεια), γλυκοκολοκύθες είχαμε στην Κρήτη  από παλιά. Δεν λέω, ξέρω ότι η πατρίδα της είναι  η Νότια Αμερική και ότι ήρθε στην Ευρώπη των Μεγάλων Ανακαλύψεων αλλά πόσα ακόμη που θεωρούμε δικά μας δεν ήρθαν τότε; Ντομάτες, πατάτες τα πρώτα που σκέφτεται κάποιος…

Γλυκοκολοκύθα τουρσί για τις γιορτινές μας σαλάτες

Η κολοκύθα λοιπόν μαγειρεύεται εδώ με πολλούς τρόπους, παραδοσιακούς και σύγχρονους. Οι τακτικοί αναγνώστες της σελίδας θα έχετε δει ήδη αρκετές συνταγές, κι ακόμη έχω στα κιτάπια μου κάμποσες ! Η δική μου πιο αγαπημένη παραδοσιακή κρητική συνταγή είναι η κολοκύθα σαβόρι (ή σαβόρε ή σαβόρο– πολλές  λέξεις για το ίδιο πράγμα έχω ακούσει τελευταία και δεν ξέρω ποιό είναι το σωστό).

Γλυκοκολοκύθα τουρσί για τις γιορτινές μας σαλάτες

Ο συνδυασμός της κολοκύθας με ξύδι θεωρώ ότι είναι πολύ επιτυχημένος , θα τον βρείτε και σε μια αγαπημένη μου σαλάτα με ψητή κολοκύθα, και υπάρχει και σε άλλη κρητική συνταγή που δεν έχω ακόμη καταφέρει να δημοσιεύσω.  Όσοι έχετε την ίδια γευστική άποψη νομίζω ότι θα βρείτε ενδιαφέρον το σημερινό τουρσί που θα δώσει και χρώμα και γεύση στις σαλάτες. Γλυκόξινο, τραγανό, νόστιμο ακόμη και σκέτο.

Γλυκοκολοκύθα τουρσί για τις γιορτινές μας σαλάτες

Σήμερα το χρησιμοποίησα σε μια απλή σαλάτα με μαρούλι, άνηθο και  κρεμμυδάκι και της άλλαξε αμέσως την όψη και την γεύση! Η προσθήκη ενός  απλού ντρέσινγκ με βαλσάμικο και μιας χούφτας κολοκυθόσπορων ολοκλήρωσε τη διαφορά.

Γλυκοκολοκύθα τουρσί για τις γιορτινές μας σαλάτες

Η συνταγή είναι περασμένη στο τετράδιό μου μάλλον από ξένο περιοδικό. Η διαφορά στη δική μου εκτέλεση είναι τα μπαχαρικά. Ενώ η αρχική συνταγή συστήνει κάρδαμο και καυτερό πιπέρι, εγώ βάζω κύμινο και απλό πιπέρι. Μας πηγαίνει (μαζί με το μοσχοκάρυδο που ούτως ή άλλως συστήνει και η αρχική συνταγή) περισσότερο ως γεύση.

Μετά τις γλυκόξινες πιπεριές που άρεσαν σε πολλούς, δοκιμάστε άλλο ένα γλυκόξινο τουρσί που χρωματίζει τα πιάτα!

Έχουμε και λέμε λοιπόν…

 

Παρατηρήσεις

1)Η αρχική συνταγή θέλει κανονική κονσερβοποίηση γι αυτό το τουρσί (βράσιμο για μισή ώρα του σφραγισμένου βάζου). Εγώ επειδή δεν φτιάχνω μεγάλες ποσότητες δεν κονσερβοποιώ .

2) Επειδή ακριβώς δεν κονσερβοποιώ, συντηρώ  αυτό το τουρσί στο ψυγείο. Έχει βέβαια ξύδι αλλά το αλάτι του είναι ελάχιστο. Εξάλλου παγωμένο ταιριάζει περισσότερο στις σαλάτες μου. Το έχω διατηρήσει μέχρι και 20 μέρες στο ψυγείο. Δεν ξέρω για περισσότερο…

3)Μπορούμε ανάλογα με το πόσο δυνατό είναι το ξύδι μας  (ή με το πόσο μας αρέσουν τα ξυδάτα εδέσματα) να αυξήσουμε την ποσότητα του ξυδιού και να ελαττώσουμε αντίστοιχα την ποσότητα του νερού. Επίσης για πιο ωραίο χρώμα μπορούμε να βάλουμε λευκό ξύδι.

4)Εκτός από τη χρήση σε πράσινες  σαλάτες, αυτό το γλυκόξινο τουρσί ταιριάζει με τυριά, και με τηγανητά και ψητά ψάρια και κρέατα . Στα προσεχή έχω και άλλη μια σαλάτα που το χρησιμοποίησα.

Φτιάξτε το, θα το απολαύσετε! 

Θα μου επιτρέψετε να υπενθυμίσω την υποψηφιότητα του site στα φετινά FOODBLOG AWARDS , στην κατηγορία των ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΥΝΤΑΓΩΝ,  που διοργανώνει το ΒΗΜΑgourmet. Αν θέλετε να μας στηρίξετε με την ψήφο σας, μπορείτε να το κάνετε εδώ:

http://www.tovima.gr/vimagourmet/foodblogawards16/candidates/Besttraditionalrecipes/article/?aid=844869

(Επιλογή cretangastronomy στο 1 της πλατφόρμας, αναγραφή e-mail στο 2, και klik στο DONE )

Σας ευχαριστώ! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο