Σοκολατένιο κέικ με κακάο και  ελαιόλαδο (κατά προτίμηση αγουρέλαιο)

Ένα παλιό κλασικό κέικ με κακάο  που αναβαθμίστηκε με το αγουρέλαιο!

DSC_1178

Οι παλιές συνταγές της μάνας μου για κέικ σοκολάτας είναι στην ουσία κέικ κακάου. Την εποχή που είμαστε παιδιά η σοκολάτα ήταν πολύ πολύτιμη για να κρυφτεί σε ένα κέικ.

DSC_1175

Την απολαμβάναμε σκέτη, χωρίς άλλες προσμίξεις  και η χρήση της στην κουζίνα περιοριζότανε σε εκείνα τα κλασικά σοκολατάκια τα ανώμαλα ή βραχάκια όπως καθιερώθηκε εκ των υστέρων να τα λέμε επειδή μάλλον κάποιοι φοβότανε  τις λέξεις…  Όλα τα σοκολατένια λαγουδάκια, αυγά, ελαφάκια , αγιοβασιλάκια κλπ γινόταν εκ των υστέρων ανώμαλα σοκολατάκια. Στα προσεχή η συνταγή τους.

DSC_1182

 

Έτσι όσες συνταγές κέικ σοκολάτας έχω από τη μάνα μου είναι με κακάο, που η ίδια δεν συμπαθούσε κι έτσι τα έφτιαχνε σπάνια. Με κακάο είναι και το άλλο κέικ σοκολάτας, το νηστίσιμο, που έχω παρουσιάσει παλιότερα.  Μια «παραξενιά» της γενιάς της στην οποία επιμένει ακόμη, είναι ότι στα γλυκά δεν έβαζαν ποτέ αγουρέλαιο. Θεωρούσαν έντονη τη γεύση του και η ανεπαίσθητη πικράδα του θεωρούνταν ενοχλητική στα γλυκά, και ίσως είναι σε κάποια.

DSC_1180

Παρόλο που τα φρέσκα λάδια στην περιοχή μας έχουν ιδιαίτερα χαμηλή οξύτητα και εξαιρετική ποιότητα, προτιμούσαν το παλιό λάδι, που έχει βέβαια ακόμη χαμηλή οξύτητα αλλά χάνει πολύ από τη φρουτώδη γαύση και τα αρώματά του.Βέβαια πρέπει να πω ότι από συγκεκριμένα λιόφυτα και περιοχές διάλεγαν -όταν γινόταν- το λάδι για τα γλυκά τους.

 

DSC_1167

Για παράδειγμα, το λάδι από ελαιώνες στα νότια παράλια της περιοχής είναι απίστευτα ελαφρύ . «Σαν το δάκρυ» το λέει  η μάνα μου και φυλάσσει το πεσκέσι που της φέρνει αγαπημένη της φιλενάδα από αυτήν την περιοχή μόνο για τα γλυκά της. Επηρεασμένη από τις παλιές οδηγίες δεν είχα βάλει μέχρι φέτος αγουρέλαο ή φρέσκο λάδι σε γλυκά. 

DSC_1164

Βλέποντας πολλές νέες και «ψαγμένες» ζαχαροπλάστισσες να το χρησιμοποιούν στα γλυκά τους, το δοκίμασα σ’ αυτήν την παλιά κλασική συνταγή στην οποία είχα ήδη αντικαταστήσει το βούτυρο με ελαιόλαδο. Το αποτέλεσμα του πειράματος ήταν επιτυχημένο και το κέικ αναβαθμίστηκε! Δεν ξέρω (ακόμη) τι γίνεται με άλλα γλυκά αλλά ίσως η ανεπαίσθητη πικράδα ταιριάζει με την σοκολάτα τελικά πάρα πολύ!

DSC_1190

Αφού λοιπόν έτρεψα τις φλυτζάνες και τα κρασοπότηρα σε γραμμάρια και μιλιλίτρα, είπα να καταγράψω και να προτείνω τη συνταγή…Επιλέχθηκε για πρώτη γιορτινή ανάρτηση, για να έχουν χρόνο να το δοκιμάσουν όσοι θέλουν κάτι ελαφρύ αλλά σοκολατένιο για τις γιορτές τους. Γιατί είναι ελαφρύ, ελαφρά νωπό,  αφήνει μια αίσθηση bitter  σοκολάτας  (περιέχει σχετικά λίγη ζάχαρη) και επί πλέον είναι πολύ οικονομικό! 

DSC_1177

Αν μάλιστα μας αρέσει να τρώμε παγωτό μεσ’ το Χειμώνα θα μπορούσε να είναι ένα από τα καλύτερα συνοδευτικά του!

Υλικά:

Για το κέικ:

2 αυγά

230 gr ζάχαρη

100ml ελαιόλαδο καλής ποιότητας και κατά προτίμηση αγουρέλαιο

250ml γάλα

230 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

100gr κακάο καλής ποιότητας

1 κουταλιά σούπας μείγμα μυρωδικών (κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ –ό,τι μας αρέσει)

Για το γλάσο:

100 gr αχνοζάχαρη

30 gr κακάο

3 κουταλιές σούπας γάλα (ή λικέρ της επιλογής μας αν το κέικ δεν καταναλωθεί από παιδιά)

Επί το έργον:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο και τα μυρωδικά σ’ ένα μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

κέικ κακαο1

Σε μπολ ανάμειξης και με το μίξερ του χεριού χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε και το γάλα.

κέικ κακαο2

Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα το αδειάζουμε στο μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε με σπάτουλα ώστε να έχουμε ένα λείο χυλό. Αδειάζουμε σε φόρμα 24 cm  με οπή αλλιώς λίγο μικρότερη και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 45 ως 50 λεπτά σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για τα κέικ.

κέικ κακαο3

Αφήνουμε να μείνει 10 λεπτά και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Περιμένουμε  να κρυώσει εντελώς.

κέικ κακαο4

Φτιάχνουμε το γλάσο ανακατεύοντας όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε ένα εντελώς λείο μείγμα.

DSC_1167

Το απλώνουμε πάνω από το κέικ. Για πιο γιορταστική και χιονισμένη όψη πασπαλίζουμε με λίγη άχνη.

DSC_1181

Παρατηρήσεις:

1)Αν δεν έχουμε φόρμα σιλικόνης λαδώνουμε και πασπαλίζουμε τη φόρμα μας με  κακάο για να μη κολλήσει το κέικ. Στα σοκολατένια κέικ προτιμούμε το πασπάλισμα με κακάο για να μην ασπρίζει το κέικ όταν ψηθεί. 

2)Εγώ έψησα το κέικ στους 170 βαθμούς γιατί ο κατασκευαστής της φόρμας σιλικόνης που χρησιμοποίησα συστήνει  χαμηλότερη θερμοκρασία από την συνηθισμένη που ψήνουμε τα κέικ.

3)Μπορούμε να προσθέσουμε ξηρούς καρπούς (κατά προτίμηση καρύδια) αλλά κομμένους με το μαχαίρι, όχι αλεσμένους γιατί  η σκόνη από το άλεσμα θα είναι σαν να αυξάνει το αλεύρι και θα αλλάξει την υφή του κέικ. Όσο για τα μυρωδικά, εγώ αυτή τη φορά έβαλα έτοιμο μείγμα για μπισκότα, τύπου «σμυρνιό». 

4)Αντί αλεύρι που φουσκώνει μόνο του μπορούμε να βάλουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις  με  3 κουταλάκια μπέικιν και 1/2 κουταλάκι σόδα  στο αλεύρι και 1 κουταλάκι του γλυκού λεμόνι ή ξύδι (για να ενεργοποιηθεί η σόδα. Πρέπει ακόμη να πω ότι η αρχική συνταγή είχε 1/2 πακετάκι βούτυρο  αντί ελαιόλαδο, δηλαδή 125gr. Δεν θα το συνιστούσα. Η νωπή υφή που έχει το κέικ με το ελαιόλαδο δεν προκύπτει με το βούτυρο. Ίσως σε άλλα κέικ, που ψήνονται λιγότερο χρόνο ταιριάζει περισσότερο το βούτυρο. 

Καλή εβδομάδα να έχουμε!Με ειρήνη, υγεία και χαρά  να έλθουν οι γιορτές σε όλο τον κόσμο! 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email