Vegan/vegetarian

Το πιο πορτοκαλένιο νηστίσιμο κέικ πορτοκαλιού!

Το πιο πορτοκαλένιο νηστίσιμο κέικ πορτοκαλιού!

Να μη κεράσουμε με τόσα νέα;

Σας αρέσουν οι αλλαγές μας; Το site μας ανανεώθηκε, και υποσχόμαστε ότι οι αλλαγές δεν θα είναι μόνο στην εικόνα… Έχουμε σχέδια και για το περιεχόμενο που ελπίζουμε να τα βρείτε ενδιαφέροντα! Ήδη θα δείτε στην ενότητα «μόνιμες στήλες» μερικά καινούρια πράγματα που ελπίζω να σας αρέσουν.

1-DSC_0695

Δεν προλάβαμε καλά καλά να το αλλάξουμε και ήρθε ακόμη ένα ευχάριστο νέο! Η επιλογή μας στα 5 καλύτερα sites για παραδοσιακές συνταγές στα FOODBLOG AWARDS 2016 που οργανώνει το BHMAgourmet,  είναι ένας ακόμη λόγος για κέρασμα!

1-DSC_0671

Διάλεξα αυτό το κέικ γιατί είναι ελαφρύ και νόστιμο, χωρίς βούτυρο και αυγά, με ελαιόλαδο και μπόλικο πορτοκάλι! Η συνταγή είναι ιταλικής καταγωγής και μόλις την είδα σε ένα ιταλικό περιοδικό ως  torta all’ acqua ήθελα να τη φτιάξω.  Δένει τόσο πολύ με την «φιλοσοφία» της σελίδας ! Μα δείτε τα υλικά!

1-DSC_0475

Γλυκό κέρασμα λοιπόν για την πρώτη δημοσίευση με τη νέα μορφή της σελίδας, για δημοσίευση του καλωσορίσματος . Ήθελα κάτι σύγχρονο χωρίς όμως να ξεφύγω από τα υλικά της Κρήτης και το πνεύμα της κρητικής διατροφής.

1-DSC_0686

Όπως συνηθίζω, την πρώτη φορά που φτιάχνω μια συνταγή, δεν αλλάζω τίποτα… Μετά αρχίζω τις παρεμβάσεις και τις προσαρμογές. Η πάγια τακτική μου, εξ ανάγκης δεν εφαρμόστηκε εδώ αφού η περυσινή μαρμελάδα πορτοκάλι είχε τελειώσει. Έτσι την πρώτη φορά δοκιμάσαμε το κέικ με μαρμελάδα δαμάσκηνο η οποία δεν μας ενόχλησε καθόλου. Αμέσως μετά έφτιαξα μαρμελάδα πορτοκαλιού για την επόμενη φορά…

1-DSC_0479

Αυτό που άλλαξα τελικά στη δεύτερη εφαρμογή ήταν η προετοιμασία των πορτοκαλιών του γαρνιρίσματος. Ή αρχική συνταγή τα θέλει ωμά, και για μας ήταν περισσότερο πικρή απ’ όσο θα θέλαμε η φλούδα. Έτσι τη δεύτερη φορά έβρασα και ξεπίκρισα το πορτοκάλι μου και το γλύκανα σε λίγο σιρόπι. Εντάξει λίγη πικρίλα του πάει, ούτως ή άλλως… Δηλαδή αν είχα φτιάξει ήδη γλυκό πορτοκάλι θα ήταν περιττή αυτή η διαδικασία.

1-DSC_0669

Τελικά, χρειάστηκαν 3 πορτοκάλια για ένα μικρό σχετικά κέικ, γεγονός που κάνει το αποτέλεσμα ιδιαίτερα «πορτοκαλένιο» και αρωματικό. Είναι σίγουρο ότι θα φτιαχτεί πολλές φορές αυτή τη χρονιά!

1-DSC_0484

 

Παρατηρήσεις

1)Επειδή όπως προανέφερα δεν είχα μαρμελάδα πορτοκάλι, έβρασα τρία πορτοκάλια και χρησιμοποίησα το ένα για μαρμελάδα (με τον τρόπο που περιγράφω εδώ, μόνο που το άλεσα ολόκληρο στο multi για ευκολία) .

1-κέικ πορτοκαλιού3

Τα άλλα δύο τα έκανα ελαφρύ γλυκό ώστε να έχω έτοιμο για το επόμενο κέικ…

2)Η αρχική συνταγή έλεγε 1 φακελάκι μπέικιν, 250 gr αλεύρι 00 και ελάχιστο αλάτι αλλά εγώ αντικατέστησα με 260 gr  αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.

3)Επίσης η αρχική συνταγή έλεγε να καλύψουμε τη φόρμα με χαρτί ψησίματος κι έτσι έκανα την πρώτη φορά.

1-κέικ πορτοκαλιού
Την πρώτη φορά το πορτοκάλι μπήκε ωμό. Ωραίο για όσους δεν ενοχλούνται από την πικρίλα.

Τη δεύτερη απλώς λάδωσα τη φόρμα και πριν αναποδογυρίσω το κέικ πέρασα τα τοιχώματα με ένα μαχαίρι.

4)Το κέικ μας άρεσε και με τη μαρμελάδα δαμάσκηνο. Αν λοιπόν σας φαίνεται υπερβολική η ποσότητα τριών πορτοκαλιών αλλάξτε μαρμελάδα!

1-κέικ πορτοκαλιού2

Εγώ θα δοκιμάσω το κέικ και με άλλα φρούτα…

5) Μπορείτε να βάλετε ένα ωμό πορτοκάλι σε φέτες αντί γλυκό πορτοκάλι στο κέικ. Άλλωστε έτσι έλεγε η αρχική συνταγή.

1-DSC_0463

6)Θα με ευχαριστούσε αν όσοι ήρθατε κατευθείαν στη συνταγή, βλέπατε και την αρχική σελίδα του site . Οι εντυπώσεις και οι παρατηρήσεις σας είναι πολύ σημαντικές! Ακόμη, συγχωρείστε μας για τα προβληματάκια που προκύπτουν από τις αλλαγές. Προσπαθούμε πολύ να αποκαταστήσουμε ό,τι είναι ενοχλητικό…

Καλό υπόλοιπο Κυριακής και καλή εβδομάδα από αύριο! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο