Vegan/vegetarian

Σιμιγδαλένιος χαλβάς με ινδοκάρυδο (καρύδα)

Σιμιγδαλένιος χαλβάς με ινδοκάρυδο (καρύδα)

Ο κλασικός χαλβάς, ακόμη πιο νόστιμος!

Ένα από τα πιο απλά  και υγιεινά γλυκά της καθημερινότητας σε όλη την Ελλάδα (και όχι μόνο) σε μια πιο σύγχρονη παραλλαγή. Εύκολο, γρήγορο και οικονομικό γλυκό με μια προσθήκη που του προσθέτει γεύση (για όσους βέβαια αγαπούν την καρύδα).

photo2

Για τους χαλβάδες έχουμε ξαναμιλήσει. Εννοώ βέβαια τους χαλβάδες-γλυκά και όχι τους χαλβάδες- εκνευριστικούς τύπους  για τους οποίους πολλά έχουμε να πούμε αλλά δεν είναι ούτε του παρόντος χρόνου ούτε του παρόντος  (ιστο) τόπου. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι ανέκαθεν αναρωτιόμουν γιατί με το όνομα ενός τόσου αγαπημένου γλυκού χαρακτηρίζουμε νωθρούς και βλάκες ανθρώπους…

photo3

Στην καλή μας wiki βρήκα ότι “Λόγω της μαλακής υφής του γλυκίσματος, ως χαλβάς χαρακτηρίζεται ο άνθρωπος που δεν παίρνει πρωτοβουλίες και ακολουθεί τις υποδείξεις των άλλων συνεχώς” (είναι μάλιστα βιβλιογραφική παραπομπή  και έχει μια λογική…).

photo4

Εδώ έχω παρουσιάσει τον κλασικό χαλβά όπως τον φτιάχνω εγώ με λεπτομέρειες και κάποια «μυστικά» επιτυχίας καθώς και με πληροφορίες για το όνομα του γλυκού, τον αλευροχαλβά με πετιμέζι (παλιά, παραδοσιακή συνταγή) και τον σαπουνέ χαλβά (έτσι λέμε στην Κρήτη τον χαλβά που έχει πολιτογραφηθεί ως «χαλβάς Φαρσάλων»). Επίσης στο site υπάρχουν συνταγές με χαλβά του μπακάλη που επίσης αγαπούμε πολύ(από σοκολατάκια ως κουλουράκια  ως ένα απλό σερβίρισμα με σάλτσα πορτοκαλιού). 

photo5

Επειδή αυτή την εποχή διανύουμε «μέρες καρύδας»  έφτιαξα τον πρώτο φετινό χαλβά μου με προσθήκη καρύδας. Το ραβανί είναι εξαιρετικό, αλλά είναι πιο βαρύ γλυκό για μεσοβδόμαδα, με βούτυρο και αυγά, και κέικ έχουμε φτιάξει αρκετά, οπότε ήταν η ώρα του χαλβά. Βλέπετε περίσσεψε από διάφορες εφαρμογές και δεν θέλω να χρονίζει στο ντουλάπι μου, όπως εξάλλου όλοι οι ελαιώδης ξηροί καρποί γιατί από ένα σημείο και μετά ταγκίζουν (νταγκώνουν όπως  λέμε εδώ στην Κρήτη). Συχνά τη διατηρώ στο ψυγείο και όταν είναι να την χρησιμοποιήσω την αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου για να βγάλει το άρωμα της. Δεν ξέρω αν είναι ιδέα μου αλλά θεωρώ ότι ειδικά μέσα σε χάρτινες συσκευασίες μπαγιατεύει.

photo6

Όπως συχνά λέω δεν «κομίζω γλαύκας εις Αθήνας» βάζοντας καρύδα ή σοκολάτα (άλλη συνταγή αυτή…) στο χαλβά. Απλώς εδώ θα γράψω τις αναλογίες των υλικών της δικής μου συνταγής που θεωρώ ότι είναι καλές αν θέλουμε να βρίσκουμε την καρύδα στο χαλβά μας αλλά να μην καλύπτει όλες τις άλλες γεύσεις. Έχουμε λοιπόν και λέμε…

photo7

Παρατηρήσεις

  • Ενώ στον κλασικό χαλβά όπως θα δείτε βάζω και λίγο ψιλό σιμιγδάλι για πιο απαλή υφή, εδώ θεωρώ ότι αυτόν το ρόλο τον έχει η καρύδα. Σ’ αυτήν οφείλεται και η σχετική μείωση του ελαιολάδου αφού περιέχει λάδι δικό της.
  • Αν σας αρέσουν τα πολύ γλυκά γλυκά, μπορείτε να αυξήσετε λίγο τη ζάχαρη.
  • Η επιτυχία στο χαλβά είναι να μην λασπώσει το σιμιγδάλι και να μη βγάζει το λάδι του μετά το άδειασμα στην πιατέλα. Αυτά εξασφαλίζονται με το καλό καβούρντισμα του σιμιγδαλιού και με την σταδιακή προσθήκη του σιροπιού.
  • Μπορούμε να σερβίρουμε το χαλβά και σε ατομικές μερίδες, είτε φορμάροντας με ατομικά φορμάκια είτε βγάζοντας μικρές ποσότητες και φορμάροντάς τις στο πιάτο, με 2 κουτάλια.

Καλό σας βράδυ! Καλό μήνα και από δω…

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο